ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:23
34°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

Newsroom K

Οι έρευνες στρέφονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δυσαρεστημένος πλανόδιος πωλητής φέρεται να απείλησε με φωτιά μετά την απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησής του

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από την περιοχή αναφέρουν πως πλανόδιος πωλητής φέρεται να απείλησε με φωτιά μετά την απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησής του εντός του Ακάμα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν θέμα συζήτησης στα καφενεία της περιοχής εδώ και εβδομάδες πιθανότητα κακόβουλης φωτιάς στην περιοχή ««Τζιηφή» με χαρακτηριστική την έκφραση «Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους». Η Αστυνομία έχει κατευθύνει τις έρευνες της προς τις πιο πάνω πληροφορίες.

Διευθυντής Τμήματος Δασών: Καθαρά έργο εμπρηστών οι πυρκαγιές

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου έκανε λόγο για «εφιάλτη» και «κόλαση» και χαρακτήρισε ανεγκέφαλους όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, σε δηλώσεις του στην περιοχή των πυρκαγιών στον Ακάμα.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως ήταν καθαρά έργο εμπρηστών η σημερινή καταστροφική πυρκαγιά και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο για την καταστροφή του Ακάμα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των εστιών αλλά και η περιοχή που είχε επιλεγεί που ήταν πολύ δύσκολη. Επιπρόσθετα ανέφερε συγκεκριμένα ότι όλες οι κακόβουλες πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα είναι έργο κάποιων που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν πίεση για μη εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου της χερσονήσου του Ακάμα. Είπε επίσης ότι όποτε είναι προγραμματισμένη κάποια σύσκεψη για τον Ακάμα, την προηγούμενη μέρα ξεσπά πυρκαγιά στην περιοχή. Ενδεικτικά σημείωσε πως αύριο είχε προγραμματισθεί μια ακόμη σύσκεψη για την πορεία εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου.

Έστειλε ακόμη το μήνυμα ότι το εθνικό δασικό πάρκο δεν έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις ορισμένων για αναπτυξιακά δικαιώματα στην περιοχή και χαρακτήρισε ανεγκέφαλους όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Είπε ακόμη ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές αλλά και με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 09:30 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 100 εκτάρια άγριας βλάστησης.

Σημειώνεται πως για το έργο κατάσβεσης τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού συνδράμουν το 1 αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Επτά πυρκαγιές από το πρωί στην Πάφο 

Επτά συνολικά πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από τις 07:30 το πρωί στην Πάφο με σοβαρότερη αυτή του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Με ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 09:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε περιοχή εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκο.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, αφού συνδράμουν το 1 αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας, καθώς και το συντονιστικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Στην περιοχή κατευθύνονται επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναλυτικά οι πυρκαγιές για την επαρχία Πάφου:

Πόλη Χρυσοχούς : (3)

• Λάρα, Ακάμας - Ώρα κλήσης 07.32 (Τμήμα Δασών)
• Ακάμας- Ώρα κλήσης 09.44 (Τμήμα Δασών )
• Δρούσεια - Ώρα κλήσης 12.42 (1 εκτάριο). Ανταποκρίθηκαν τρία στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και ένα εκμισθωμένο ελικόπτερο.

Αγρ. Στρουμπί : (2)

• Δρύνια- Ώρα κλήσης 09.57 (4 Δεκάρια). Ανταποκρίθηκαν δύο στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα.
• Δρύνια - Πολέμι- Ώρα κλήσης 12.27 (2 εκτάρια). Ανταποκρίθηκαν 3 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και ένα εκμισθωμένο ελικόπτερο.

Σταθμός Υπαίθρου Πέγειας : (1)

• Μελαμιού – Άγιος Δημητριανός- Ώρα κλήσης 12.37 (5 Δεκάρια). Ανταποκρίθηκε ένα στελεχωμένο πυροσβεστικό όχημα

Σταθμός Υπαίθρου Κελοκεδάρων : (1)

• Λετύμπου- Ώρα κλήσης 12.50 (1 Δεκάριο). Ανταποκρίθηκαν δύο στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα.

Νωρίτερα

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, τόνισε ότι οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα. 

Στην περιοχή κατευθύνονται επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης αφού λόγω των δυνάμεων που πνέουν στο μέρος, το έργο της κατάσβεσης έχει καταστεί δύσκολο.

Ενώ τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών διερευνώνται δημιουργείται το εύλογο ερώτημα αν πρόκειται για εμπρησμό αφού τις τελευταίες μέρες πολλές εστίες πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει στην Πάφο.

Το Υπουργείο Γεωργίας καταδικάζει τις κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα

Το Υπουργείο Γεωργίας καταδικάζει τις κακόβουλες πυρκαγιές στον Ακάμα και διατυπώνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει με την ολοκληρωμένη διαχείριση της Χερσονήσου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εκφράζει τη θλίψη του για τις πυρκαγιές που τέθηκαν κακόβουλα σε περιοχές εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα τόσο καταστροφικό μέσο, η φωτιά, χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, ώστε η Πολιτεία να εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και αειφόρου διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, προς όφελος της Κύπρου.

Το Υπουργείο σημειώνει πως δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από κάθε προγραμματισμένη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, εκδηλώνονται πυρκαγιές στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η πολιτική του δεν επηρεάζεται από τέτοιου είδους ενέργειες και ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το Υπουργείο Γεωργίας επισημαίνει, πως εντός του 2022 θα παραδοθεί στο κοινό ένα Εθνικό Δασικό Πάρκο, το οποίο θα λειτουργεί προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, παρέχοντας οφέλη στις κοινότητες και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή.

Σημειώνει δε, πως το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιχειρεί στην περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά με ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και το Σχέδιο Ίκαρος, που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, ώστε να διασφαλιστεί η κατάσβεσή της το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, παράνομες ενέργειες. Να τους χαίρεσαι Φούλη.

Ένας Πολίτης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ