ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Φιλανδία 30 παιδιά αιτούντων πολιτικού ασύλου

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία καταρτισμού της λίστας μετεγκατάστασης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τριάντα ανήλικα τέκνα που αφίχθηκαν στην Κύπρο με τις μεταναστευτικές ροές, θα μεταφερθούν στην Φιλανδία μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης, στο πλαίσιο της εφαρμογής στην πράξη της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών που προβλέπεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Τα 30 ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων όπως αυτά περιγράφονται στον περί Προσφύγων Νόμο και στους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Οδηγίες και χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό η Φιλανδία προσφέροντας αλληλεγγύη στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζει, πρότεινε τη μετεγκατάσταση από την Κύπρο 30 αιτούντων άσυλο. Η Υπηρεσία Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο EASO και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι οποίες με βάση τον περί Προσφύγων Νόμο είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες των ασυνόδευτων ανηλίκων, έχει καταλήξει σε αριθμό ατόμων τα οποία κρίνονται ως υποψήφια για μετεγκατάσταση στη Φιλανδία και εντός της επόμενης βδομάδας θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις τόσο από λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου, της EASO και των ΥΚΕ (για τις περιπτώσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων για τις οποίες θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και η διαδικασία αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού), ενώ με την οριστικοποίηση του τελικού καταλόγου, μετά και από την αποδοχή των ίδιων των αιτητών για μεταφορά, προγραμματίζονται δύο μεταφορές στη Φιλανδία, η μία αρχές Ιουλίου (μονήρεις οικογένειες) και η δεύτερη περί τα τέλη Ιουλίου (ασυνόδευτοι ανήλικοι).

Μοντέλο μετεγκατάστασης

Η μεταφορά των 30 ανήλικων τέκνων από την Κύπρο θα υλοποιηθεί στη βάση συμφωνημένου εγγράφου διαδικασιών (SOPs) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Φινλανδίας, το οποίο εκπονήθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενέργειες που γίνονται για τη μετεγκατάσταση των παιδιών, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για πιθανές μελλοντικές μεταφορές αιτούντων διεθνούς προστασίας σε άλλα ΚΜ στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλα Κράτη για μεταφορά αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων διεθνούς προστασίας μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης, στο πλαίσιο της εφαρμογής στην πράξη της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών που προβλέπεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Να υπενθυμίσουμε πως η συνεχής ροή μεταναστών που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, όπως τονίζεται από πλευράς κυβέρνησης, έχει επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα ασύλου και υποδοχής. Με βάση στοιχεία για τρίτη συνεχή χρονιά η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη χώρα σε αιτήματα διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν απευθυνθεί με σχετικές επιστολές στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έμπρακτη στήριξη της Κύπρου για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση