ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
22°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κιτίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., με διάλειμμα μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1μ.μ. και 2μ.μ.

Ξεκινά σήμερα στις 10:00 το πρωί η Α’ φάση για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κιτίου καθώς μετά από 46 χρόνια, ο Μητροπολιτικός θρόνος Κιτίου τελεί εν χηρεία, έπειτα από την εκούσια αποχώρηση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, η παραίτηση του οποίου έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Χαριλάου, Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας Κύπρου και Γενικό Υπεύθυνο Εκλογών η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., με διάλειμμα μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1μ.μ. και 2μ.μ.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου, για τις ανάγκες της σημερινής διαδικασίας θα λειτουργήσουν συνολικά 58 ειδικά εκλογικά κέντρα για να διευκολυνθούν όλοι οι ψηφοφόροι.

Κάλπες θα στηθούν σε τριάντα πέντε ιερούς ναούς κοινοτήτων και ενοριών, ενώ στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Σωτήρος στη Λάρνακα θα στηθούν τρία εκλογικά κέντρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφερειας Κιτίου και όσοι διαμένουν εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κιτίου. Ωστόσο εξαιρούνται οι πρόσφυγες. Στους καταλόγους υπάρχουν 44 χιλιάδες εγγεγραμμένοι λαϊκοί.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Εκκλησίας, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει ένα μόνο πρόσωπο της επιλογής του.

Θα πάρει ένα λευκό ψηφοδέλτιο το οποίο θα φέρει απαραίτητα την σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου, και θα γράψει το όνομα αυτού που προτιμά για νέο Μητροπολίτη.

Μετά το κλείσιμο των καλπών θα ακολουθήσει καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στον Αρχιεπίσκοπο ως Τοποτηρητή του Μητροπολιτικού Θρόνου.

Επισήμως δε θα υπάρχουν υποψήφιοι αλλά υποψήφιοι θεωρούνται όσοι πληρούν τα κριτήρια.

Στους ψηφοφόρους θα δοθεί ένα λευκό χαρτί, που θα είναι σφραγισμένο, και σε αυτό θα γράψει το όνομα του Ιεράρχη που επιθυμεί για νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Κατά την πρώτη φάση κλήρος και λαός θα ψηφίσουν απευθείας το πρόσωπο της επιλογής τους.

Με τη λήξη της ψηφοφορίας, θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα και αμέσως μετά τα αποτελέσματα θα σταλούν στον Τοποτηρητή, τον ρόλο του οποίου έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη

Στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριών ημερών, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να δηλώσει ένσταση στην Ιερά Σύνοδο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Η Β’ φάση της διαδικασίας προνοεί την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Συνοδο. Στις 30 Ιουλίου, ο τοποτηρητής θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο και κατά τη διάρκεια της οποία θα επικυρωθούν τα αποτελέσματα και η κατάρτιση του τριπροσώπου, των τριών προσώπων που πλειοψήφησαν.

Με μυστική ψηφοφορία, τα 17 μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ