ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Τα εγκλήματα του 35χρονου δεν κρύβουν ψυχοπαθολογία»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων Κύπρου μιλά στην «Κ» για το έγκλημα του 35χρονου στο Μιτσερό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η φρικτή υπόθεση στο Μιτσερό έχει αφήσει αποσβολωμένη την κυπριακή κοινωνία και τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και άπτονται σοβαρότερης μελέτης.

Τα εγκλήματα του 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων Κύπρου Γιώργου Μεταξά δεν κρύβουν καμία ψυχοπαθολογία, είναι φυσικά απόρροια μιας διαταραγμένης προσωπικότητας. Ο κ. Μεταξάς επισημαίνει ότι η διαταραγμένη προσωπικότητα δεν σημαίνει και ψυχασθένεια.

Ο κ. Μεταξάς τονίζει εμφατικά: «Σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο σενάριο είναι να μη δίνεται καθόλου δημοσιότητα στον δολοφόνο. Το να δείχνουμε τις φωτογραφίες, το να ασχολούμαστε με το προφίλ του κ.λπ. αυξάνει το ρίσκο του να τον ηρωποιήσουμε. Ένας δολοφόνος είναι. Όσο ψυχρό και αν ακούγεται αυτό, δεν πρέπει να γίνει η χάρη να ηρωποιηθεί μέσω της δημοσιότητας. Το name and shame σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λειτουργεί, είναι τόσο ειδεχθή τα εγκλήματα που οποιαδήποτε δημοσιότητα θα τον κάνουν ήρωα.».
Το να προβάλλεις τέτοιου είδους προσωπικότητες, ναρκισσιστικές, είναι επικίνδυνο, διότι ταΐζεις τον ναρκισσισμό, και παρόμοιου τύπου προσωπικότητα μπορεί να «τσιμπήσει», τονίζει ο κ.Μεταξάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει επίσης ότι είναι ένα θέμα ότι παρουσιάζεται ως μανιακός δολοφόνος, «αν ήταν άτομο με ψυχοπαθολογία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο οργανωμένα. Η δομή της σκέψης που χρειάζεται για να κάνει ό,τι έκανε θέλει ένα οργανωμένο μυαλό. Ένα άτομο με ψυχοπαθολογία είναι ένα αποδιοργανωμένο πρόσωπο. Συνήθως ένα άτομο με ψυχοπαθολογία επιτίθεται σε άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος, είναι συνήθως παρορμητική επιθετικότητα, δεν είναι ένα οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας και συγκάλυψής της ύστερα».

Υπάρχει κάτι το ψυχιατρικό πίσω από τη δράση του 35χρονου; ρωτήσαμε τον κ. Μεταξά, ο οποίος μας είπε: «θα προτιμούσα να πω ότι είναι ένας φαλλοκράτης σεξιστής, που δολοφονούσε γυναίκες παρά ο μανιακός δολοφόνος που παρουσιάζεται από τα Μέσα». Ο κ. Μεταξάς εξηγεί ότι ένας άνθρωπος σε μανιακό επεισόδιο έχει εντελώς διαφορετική εικόνα, δεν μπορεί να οργανώσει τη σκέψη του και να κάνει δολοφονίες τέτοιου τύπου (να στείλε mail, να χρησιμοποιήσει ψεύτικο προφίλ).

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό πράγμα είναι η ικανότητα κατανόησης του λάθους, «γνωρίζει ότι είναι λάθος αυτό που κάνει, προσέξετέ το αυτό το στοιχείο.» Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν σημαίνει ότι είναι ψυχασθενής, λέει ο κ. Μεταξάς, «ότι είναι μια αρρωστημένη προσωπικότητα είναι βέβαιο, αλλά όταν μιλάς για προσωπικότητα μιλάς και για προσωπική ευθύνη. Δεν είναι το ίδιο με κάποιον που «ακούει φωνές», και διαπράττει έναν φόνο, εκεί μιλάμε για μια στιγμή παράνοιας, δεν είναι κάτι οργανωμένο, δεν υπάρχει η κατανόηση της πράξης και πολλές φορές νιώθουν και τύψεις. Ο συγκεκριμένος δεν ένιωσε τύψεις, συνέχισε να ζει κανονικά τη ζωή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση