ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» σε Α. Παράσχο και Σ. Ουλουντάγ

Για τη συνεισφορά τους στον αγώνα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), ο οποίος απονέμει το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2019 βραβεύει τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παράσχο, διευθυντή της «Καθημερινής» και Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, ερευνήτρια δημοσιογράφο στη «Γενί Ντουζέν» και τον «Πολίτη» για τη συνεισφορά τους στον αγώνα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Λάρκος Λάρκου θα αναγνώσει το σκεπτικό βράβευσης και το βραβείο θα απονείμει ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου.

Μετά την απονομή θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Τα γεγονότα 1963-1974 μέσα από τα μάτια του 2019. Δύο κοινότητες, δύο αφηγήσεις. Είναι εφικτή η συμφιλίωση;» με κύριους ομιλητές τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον πρώην ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι θα αναφερθούν στο θέμα μέσα και από την πολυετή πολιτική τους εμπειρία. Παρεμβάσεις στη συζήτηση θα κάνουν οι Αλέξης Αλέκου, ιστορικός και Σεφκί Κιράλπ, πολιτικός επιστήμονας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η γενική γραμματέας του ΟΠΕΚ Θεανώ Καλαβανά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε τρεις γλώσσες, ελληνική, τουρκική και αγγλική. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

 

Οι βραβευθέντες

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος από την αρχή σχεδόν της δημοσιογραφικής του πορείας ασχολήθηκε επισταμένα με το τραγικό ζήτημα των αγνοουμένων και από τις δύο πλευρές. Ο Ανδρέας Παράσχος βλέπει στο ζήτημα των αγνοουμένων εκτός από την ποινική του διάσταση και την ανθρωπιστική του πτυχή. Σημαντική η συμβολή του στην ανάδειξη της σφαγής των Τ/κ στα χωριά Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη, στις ταφές Ε/κ στο κοιμητήριο της Λακατάμειας, και προσφάτως στην ταυτοποίηση των οστών του Γιώργου Εικοσάρη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών στην Τηλλυρία το 1964.

Η ερευνήτρια – δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγ εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τη δημοσιογραφική της έρευνα βοηθάει οικογένειες να εντοπίσουν τα οστά αγνοούμενων συγγενών τους.

Αμφότεροι οι βραβευθέντες μέσα από τη δημοσιογραφική τους έρευνα θέτουν το ζήτημα επί τον τύπον των ήλων και αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει για δεκαετίες την Κύπρο.

 

Το Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» απονέμεται κάθε χρόνο από το 1999. Μεταξύ άλλων έχουν βραβευτεί στο παρελθόν ο ποιητής Κώστας Μόντης (2003), η Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου (2004), ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστοδουλίδης (2005), ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος (2007), ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ροζάκης (2011) και ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης (2013), ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώη Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. (2018).

Πότε/πού: Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 6:45 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση