ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρία κρουαζιερόπλοια «στάθμευσαν» στον κόλπο της Λεμεσού

Τα κρουαζιερόπλοια θα παραμείνουν στη Λεμεσό για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την επαναλειτουργία των κρουαζιέρων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η θέα τριών κρουαζιερόπλοιων τα οποία έχουν αγκυροβολήσει στον κόλπο της Λεμεσού.
Με δεδομένο ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν έχουν λάβει ακόμη το «πράσινο φως» για την επαναδραστηριοποίηση τους, αρκετοί ήταν αυτοί που απόρησαν στη θέα των πλοίων.

Ο Διευθυντής του Λιμανιού της Λεμεσού, Παναγιώτης Αγαθοκλέους δήλωσε στην «Κ» ότι τα τρία κρουαζιερόπλοια (Sky Princess, Seabourn Quest, Seabourn Encore) τα οποία ανήκουν στον Όμιλο «Carnival Cruise Line» με δρομολόγια στην Καραϊβική, επέλεξαν την Κύπρο για τον παροπλισμό τους λόγω του ότι δεν εκτελούν αυτή την περίοδο κρουαζιέρες μέχρι το έναυσμα της επαναδραστηριοποίησης τους.Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους παγκοσμίως στον τομέα της κρουαζιέρας.Ουσιαστικά τα κρουαζιερόπλοια έχουν «σταθμεύσει» στο αγκυροβόλιο της Μονής. Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αγαθοκλέους η εταιρεία πληρώνει αρκετές χιλιάδες ευρώ βάση συμφωνιών με τις αρχές της Κύπρου για τις συγκεκριμένες θέσεις στο αγκυροβόλιο. Εντός Ιουνίου στον κόλπο της Λεμεσού αναμένεται ν’ αγκυροβολήσουν τρία ακόμη κρουαζιερόπλοια του ίδιου Ομίλου. 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Λιμανιού της Λεμεσού, τα πλοία οφείλουν να έχουν πλήρωμα ασφαλείας ώστε εάν συμβεί οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή να τραβήξουν άγκυρα και να αποχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή το πλήρωμα ασφαλείας στο κάθε πλοίο φθάνει τα 100 άτομα (χωρίς επιβάτες). «Μένουν εκεί ώστε το πλοίο να διατηρείται σε ετοιμότητα. Πάντοτε υπήρχε το δικαίωμα του παροπλισμού. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών στα λιμάνια κάτι τέτοιο απαγορευόταν μέχρι τις 6 Μαΐου. Έπειτα από την συγκεκριμένη ημερομηνία και κατόπιν παρέμβασης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας δόθηκε το δικαίωμα να δεχθούμε τέτοια πλοία για παροπλισμό όχι μόνο κρουαζιερόπλοια», σημειώνει ο κ. Αγαθοκλέους.

Τα κρουαζιερόπλοια θα παραμείνουν στη Λεμεσό για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την επαναλειτουργία των κρουαζιέρων. Σύμφωνα με τον κ. Αγαθοκλέους, η παραμονή τους πιθανόν να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.

Οικονομικά οφέλη για την Κύπρο

Εκτός από το ποσό που καταβάλλεται σε σχέση με τον παροπλισμό, η Κύπρος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα κρουαζιερόπλοια τα οποία είναι ουσιαστικά «μικρές πολιτείες». Με την εκκίνηση της δραστηριοποίησης τους, θα εφοδιαστούν με καύσιμα, τρόφιμα κτλ από την αγορά της Κύπρου με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη.

Σε σχέση με ενδεχόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν, ο Διευθυντής του Λιμανιού της Λεμεσού τονίζει ότι τα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων τους. «Δηλαδή κατακρατούν σε δεξαμενές τα λύματα τους, τα επεξεργάζονται και παράγουν ουσιαστικά νερό το οποίο έχουν υποχρέωση να δίδουν στις αδειοδοτημένες εταιρείες. Τα οικιακά τους απόβλητα τα συλλέγουμε εμείς που πάλι αυτό σημαίνει έσοδα για το κράτος. Δεν τίθεται θέμα ρύπανσης των νερών διότι μιλάμε για σύγχρονα πλοία που ελέγχονται ηλεκτρονικά», τονίζει ο κ. Αγαθοκλέους.

Η Κύπρος σημείο αναφοράς στον διεθνή τομέα της κρουαζιέρας

Ο κ. Αγαθοκλέους τονίζει ότι η Κύπρος αναδεικνύεται πλέον στον διεθνή τομέα της κρουαζιέρας ως ένα σημείο αναφοράς. Η Κύπρος έχει επιλεχθεί μεταξύ της Μάλτας, Πειραιά και Αγγλίας ως σταθμός των κρουαζιερόπλοιων έπειτα από συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν φορείς όπως το Λιμάνι Λεμεσού, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με τη στήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Με την άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού εκτιμάται ότι η αγορά των κρουαζιερόπλοιων θα εισέλθει σε πλήρη λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση