ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
10°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Φεύγει το sonar και λαμβάνονται νέες αποφάσεις

Newsroom K

Μεγάλος αντίπαλος των επιχειρησιακών, η λάσπη της «Κόκκινης Λίμνης»

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν για άλλη μια μέρα οι έρευνες στον βυθό της «Κόκκινης Λίμνης» για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας, η οποία, σύμφωνα με την υπόδειξη του 35χρονου καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, περιέχει την σορό της Maricar Valdez Arquiola από τις Φιλιππίνες. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι το sonar σύντομα φεύγει από την Κύπρο, καθώς ολοκλήρωσε την αποστολή του, με τα μέλη της ομάδας διεξαγωγής της επιχείρησης να αναζητούν τα επόμενα βήματα και να καταρτίζουν τα πλάνα τους.

Αλλαγές πλάνων

Οι έρευνες το Σάββατο ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 19:00 το απόγευμα, αποβαίνοντας ξανά άκαρπες.

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το πρωί, με έρευνα στον βυθό της λίμνης σε διάδρομο που έχει οριοθετηθεί εντός της λίμνης μεταξύ των δύο όχθων με επίκεντρο το σημείο όπου εντοπίστηκε η βαλίτσα με τη σορό του παιδιού. Οι δύτες καταδύονταν στον διάδρομο που και προσπαθώντας κυρίως διά της αφής να εντοπίσουν την βαλίτσα, στην οποία όπως ομολόγησε ο 35χρονος τοποθέτησε τη σορό γυναίκας θύματός του και την πέταξε στη λίμνη δεμένη με τσιμεντομπλόκ.

Οι πληροφορίες από την ομάδα διεξαγωγής των ερευνών αναφέρουν ότι δύτες θα καταδύονταν, ένας-ένας, εναλλάξ με οδηγίες να ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή ο βυθός στον διάδρομο που οριοθετήθηκε.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων, επικεντρώνονται στην «Κόκκινη λίμνη», καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι όντως υπάρχει η βαλίτσα και είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί. Ο διάδρομος χωροθετήθηκε με βάση τις υποδείξεις σκηνών από τον 35χρονο και τα σημεία στα οποία εντοπίστηκαν οι βαλίτσες με τα άλλα δύο θύματος του κατ΄ εξακολούθηση δολοφόνου.

Κύριο εμπόδιο των ερευνών οι τόνοι λάσπης που καθιστούν την ορατότητα στο βυθό της λίμνης μηδενική. Οι πληροφορίες από την ομάδα διεξαγωγής των ερευνών αναφέρουν ότι η λάσπη φτάνει μέχρι και πάνω από τη μέση του δύτη.

Διά της αφής

Δια της αφής οι δύτες που καταδύονται στο διάδρομο που χοροθετήθηκε στην Κόκκινη λίμνη προσπαθούν να εντοπίσουν την βαλίτσα, στην οποία όπως ομολόγησε ο 35χρονος ύποπτος κατά συρροήν δολοφόνος τοποθέτησε τη σορό γυναίκας θύματός του και την πέταξε στη λίμνη δεμένη με τσιμεντομπλόκ.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην Κόκκινη λίμνη καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι όντως υπάρχει η βαλίτσα και είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί. Ο διάδρομος χωροθετήθηκε με βάση τις υποδείξεις σκηνών από τον 35χρονο και τα σημεία στα οποία εντοπίστηκαν οι βαλίτσες με τα άλλα δύο θύματος του κατ΄ εξακολούθηση δολοφόνου.

Κύριο εμπόδιο των ερευνών οι τόνοι λάσπης που καθιστούν την ορατότητα στο βυθό της λίμνης μηδενική. Οι πληροφορίες από την ομάδα διεξαγωγής των ερευνών αναφέρουν ότι η λάσπη φτάνει μέχρι και πάνω από τη μέση του δύτη.

Η πληροφόρηση αναφέρει πως αν η βαλίτσα δεν εντοπιστεί μέχρι τη Δευτέρα, οι έρευνες θα γίνονται με δύο δύτες ταυτόχρονα καθώς η εταιρεία που συνδράμει τις έρευνες θα έχει στη διάθεση της άλλες δύο στολές.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες την Τρίτη φεύγει από την Κύπρο το σόναρ καθώς η σάρωση των δύο λιμνών έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει να προσφέρει περισσότερα στις έρευνες.

Αν στην Κόκκινη λίμνη δεν εντοπιστεί η βαλίτσα εντός του διαδρόμου που χωροθετήθηκε θα κληθούν εκ νέου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τοπογράφοι οι οποίο θα χωροθετήσουν νέα σημεία ερευνών με βάση τις καταγραφές του σόναρ.

Έφεραν γεννήτρια με ισχυρούς προβολείς

Οι έρευνες στην Κόκκινη λίμνη συνεχίζονται με έρευνα στον βυθό της λίμνης σε διάδρομο που έχει οριοθετηθεί με δύτες που καταδύονται εντός της λίμνης μεταξύ των δύο όχθων με επίκεντρο το σημείο όπου εντοπίστηκε η βαλίτσα με τη σορό του παιδιού και η 1η βαλίτσα, ερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή τον βυθό.

Γύρω στις 15.00 του Σαββάτου η εταιρεία που υποστηρίζει τις έρευνες και για λόγους ασφαλείας, όπως διευκρινίστηκε, έφερε στο χώρο διεξαγωγής των ερευνών, γεννήτρια με 4 ισχυρούς προβολείς.

Οι πληροφορίες από την ομάδα διεξαγωγής των ερευνών αναφέρουν ότι η λάσπη έχει φτάσει μέχρι και πάνω από τη μέση του δύτη.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης ξεκαθαρίζουν πως το σενάριο να αδειάσει η λίμνη είναι εκτός πραγματικότητας καθώς το νερό είναι τοξικό και δεν υπάρχει ασφαλής χώρος απόρριψης.

Περαιτέρω η πληροφόρηση αναφέρει πως οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν εγγράφως αποταθεί στη Βρετανία για να διερευνηθεί η δυνατότητα αποστολής ραντάρ διήθησης εδάφους για να συνδράμει τις έρευνες.

Αυτό που αναμένεται να απαντηθεί είναι κατά πόσο το ραντάρ είναι κατάλληλο για τις συνθήκες της Κόκκινης λίμνης και της λίμνης Μεμί.

Το Σάββατο δεν διενεργήθηκαν έρευνες στη λίμνη Μεμί καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ευρημάτων της σάρωσης του βυθού της λίμνης Μεμί με το σόναρ.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες που διεξάγονται στην Κόκκινη λίμνη αποσκοπούν σε εντοπισμό της 3ης σορού που ομολόγησε ότι πέταξε στη λίμνη, ο 35χρονος που τελεί υπό κράτηση για σειρά δολοφονιών ανηλίκων κοριτσιών και γυναικών και την οποία όπως παραδέχθηκε τοποθέτησε σε βαλίτσα πριν την πετάξει στην κόκκινη λίμνη.

Εάν εντός του υπολοίπου της ημέρας του Σαββάτου δεν εντοπιστεί η αναζητούμενη σορός, οι έρευνες θα συνεχιστούν την Κυριακή.

Όσον αφορά στην Λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου, σήμερα αξιολογούνται τα δεδομένα που κατέγραψε το sonar, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και ο τρόπος έρευνας.

Στην αναμονή για το ραντάρ

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, δεν έχει μέχρι στιγμής ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για εισαγωγή στην Κύπρο ειδικού ραντάρ διείσδυσης εδάφους προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες για ανεύρεση των σορών άλλων δύο θυμάτων του 35χρονου υπόπτου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας. Το πρωί της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τα επόμενα βήματα στις έρευνες. Όπως πληροφορούμαστε, στην σύσκεψη έγινε μια ανασκόπηση των ερευνών και αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν με δύτη και σκάφανδρο στην «Κόκκινη Λίμνη», κάτι που έγινε από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Τράγκολας δήλωσε ότι οι έρευνες στη «Κόκκινη λίμνη» θα αρχίσουν στις 8.30 το πρωί οπόταν με τη βοήθεια δυτών θα ερευνηθεί ολόκληρη η ανατολική πλευρά της λίμνης.

Την ίδια ώρα, βάσει των δεδομένων που κατέγραψε το sonar, έχουν σηματοδοτηθεί συγκεκριμένα σημεία στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου, για να ερευνηθούν από δύτες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού της σορού της 6χρονης Sierra Graze, κόρης της Marry Rose.

Ραντάρ διείσδυσης εδάφους

Οι ανησυχίες των επιχειρησιακών έχουν να κάνουν κυρίως με το ενδεχόμενο η τρίτη βαλίτσα, η οποία, σύμφωνα με την παραδοχή του καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, περιέχει την σορό της Maricar Valdez, να έχει θαφτεί κάτω από την λάσπη του βυθού της «Κόκκινης Λίμνης», τους οδηγεί στην σκέψη για χρήση μιας τέτοιας συσκευής.

Συγκεκριμένα, το ραντάρ διείσδυσης εδάφους μπορεί να ερευνήσει το υπέδαφος, μέχρι και σε μερικά μέτρα βάθος, για να διαπιστωθεί το τι είναι θαμμένο κάτω από αυτό. Ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και άλλους παράγοντες, το ραντάρ μπορεί να δώσει εικόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ