ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπέρ επιδόματος τέκνου σε μονογονιούς χωρίς προϋποθέσεις, η επίτροπος Διοικήσεως

Η προϋπόθεση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί της μη ύπαρξης συμβίωσης για σκοπούς διεκδίκησης επιδόματος τέκνου, αποστερεί τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών από το επίδομα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη συγκατάθεση της επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου, έχει η πρόταση Νόμου, που κατατέθηκε στην επιτροπή Εργασίας της Βουλής και θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη (14/11), με στόχο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις της Νομοθεσίας για την παροχή επιδόματος τέκνου σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Συγκεκριμένα σκοπός της πρότασης Νόμου, που υπογράφουν οι βουλευτές, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς, είναι αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου «μονογονεϊκή οικογένεια» η προϋπόθεση ότι ο ένας γονέας πρέπει να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη τροποποίηση κατέστη αναγκαία, αφού η προϋπόθεση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί της μη ύπαρξης συμβίωσης για σκοπούς διεκδίκησης επιδόματος τέκνου αποστερεί τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών από το επίδομα αυτό, παρά το γεγονός ότι η επιλογή ενός μονογονιού να συμβιώσει με άλλο άτομο δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό επιμερίζεται και τις ευθύνες της φροντίδας των παιδιών του μονογονιού, αφού δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση για τη συντήρηση και τη φροντίδα τους.

Μάλιστα, για τις ανάγκες της σημερινής συζήτησης, η επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέστειλε σχετικό υπόμνημα στη Βουλή, στο οποίο καταγράφει τις απόψεις της για το όλο θέμα. Όπως αναφέρει, η θέση της για το συγκεκριμένο θέμα είναι η ίδια με αυτήν που κατέγραψε σε περσινή έκθεση της.

Συγκεκριμένα, η κ. Λοττίδου, υποδεικνύει πως, «ο όρος “μονογονεϊκή οικογένεια” δεν θα έπρεπε να προϋποθέτει ότι ο μονογονέας πρέπει να είναι χωρίς συμβίο και κατ' επέκταση, να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση κατά την οποία ο μονογονέας συμβιώνει με άλλο άτομο καθότι ο νομοθέτης θέλησε να στηρίξει τον δικαιούχο στις βασικές ανάγκες του τέκνου, κάτι που ο συμβίος δεν έχει νομική υποχρέωση να πράξει, όπως έχει ο σύζυγος».

Και σημειώνει πως, «από το γράμμα και το πνεύμα της νομοθεσίας, προκύπτει, ότι ο σκοπός της παροχής του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας είναι η στήριξη και ενίσχυση των μονογονέων, για το σκοπό συντήρησης των παιδιών τους».
Την ίδια ώρα, η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου εξηγεί πως, «οι μονογονείς συνιστούν εξ ορισμού μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, η οποία θα πρέπει να τυγχάνει της πλήρους στήριξης της πολιτείας, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν, αλλά και των αυξανόμενων απαιτήσεων ως προς την ανατροφή των τέκνων».

Η επίτροπος υπενθυμίζει πως στην έκθεση της ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2022, σημείωσε πως, «η αποτροπή συμβίωσης του δικαιούχου με τον φόβο απώλειας του επιδόματος ενδέχεται να επηρεάζει την ιδιωτική του ζωή και ελευθερία, κάτι το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό επηρεάζει τις γυναίκες».

Προσθέτει ότι «στη βάση των πιο πάνω συμφωνώ με την πρόταση για τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε αφενός να απαλειφθεί από τον ορισμό του όρου ‘‘μονογονεϊκή οικογένεια’’ η προϋπόθεση ένας γονέας να είναι χωρίς συμβίο και αφετέρου να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε περίπτωση κατά την οποία ο μονογονιός συμβιώνει με άλλο άτομο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση