ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Ορθή η ανταλλαγή ιδιωτικής γης στον Αγ. Αθανάσιο

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γιώργου Περδίκη

ΚΥΠΕ

Για «σπιλώσεις συνειδήσεων» που «ακουμπούν τον λίβελλο», σε βάρος του Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Διευθυντή Κτηματολογίου και λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας, έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου του θέματος της ανταλλαγής ιδιωτικής γης στον Άγιο Αθανάσιο με δύο τεμάχια γης στη Γερμασόγεια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η ανταλλαγή αποφασίστηκε το 2010, τονίζοντας ότι οι Κυβερνήσεις Αναστασιάδη περιόρισαν τις ανταλλαγές στο απολύτως ελάχιστο. Ανέφερε επίσης ότι η ανταλλαγή της κρατικής γης ήταν απολύτως ορθή.

Με βάση τους εγγράψαντες το θέμα Βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργο Περδίκη, αποφασίστηκε ανταλλαγή γης που αγοράστηκε το 2005 έναντι 400.000 ευρώ στον Άγιο Αθανάσιο με κρατική γη αξίας 2,2 εκ. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου από λειτουργούς του Κτηματολογίου και της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε αυτό να αποφασίσει την ανταλλαγή.

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γιώργου Περδίκη όταν ο Υπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να αποστερηθεί κανείς αναπτυξιακών δικαιωμάτων στην περιουσία του και τον κ. Περδίκη να απαντά ότι η απόρριψη αίτησης για πολεοδομική άδεια δεν συνιστά αποστέρηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση του θέματος από την Επιτροπή διεκόπη για να συνεχιστεί σε προσεχή συνεδρία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εισάγοντας το θέμα ανέφερε πως εγείρονται σειρά ερωτηματικών, για τη διαδικασία γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας για την ανταλλαγή του τεμαχίου, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ ζητήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου και εξεδόθη στις 25 του ιδίου μήνα.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας "σε σκανδαλώδη υπόθεση με διαδικασία εξπρές πληρωμή, εκπροσώπησε και την εταιρεία που επωφελήθηκε της ανταλλαγής". Πρόσθεσε πως και στις δύο περιπτώσεις οι διαδικασίες προωθήθηκαν με γνωμάτευση της ιδίου λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας.
Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε αν γνώριζε ο Γενικός Εισαγγελέας για την ανταλλαγή. Ανέφερε επίσης πως δόθηκε κρατική γη 2,5 δις έναντι γης 400.000 ευρώ.

Ανέφερε ακόμα ότι στην ίδια εταιρεία δόθηκαν άδειες για ελλιμενισμό σε άλλα ακίνητα της .

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως για το θέμα παρέλαβε 3 δεσμίδες ανώνυμων καταγγελιών τις οποίες λόγω ανωνυμίας προσέγγισε επιφυλακτικά. Ανέφερε πως η καταγγελία αναφερόταν σε σχέση των ιδιοκτητών της γης με πολιτικά πρόσωπα και ότι είναι συγγενείς του πρώην βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το δικηγορικό γραφείο του οποίου τους εκπροσωπούσε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως το τεμάχιο της ιδιωτικής εταιρείας αντελλάγη με την κρατική γη επειδή κρίθηκε πως σε αυτό επιβάλλετο να γίνονταν δεξαμενή ομβρίων υδάτων. Παρατήρησε πως αντί για απαλλοτρίωση έγινε ανταλλαγή, αλλά η δεξαμενή ομβρίων δεν έγινε, ποτέ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου όταν έλαβε γνώση για το θέμα από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αντελήφθη πως το θέμα προέκυψε το 2018. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται στο 2010 για την ανταλλαγή ίσης αξίας. Η ανταλλαγή αποφασίστηκε με εκτιμήσεις του Κτηματολογίου του 2010.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρατήρησε κατά τη συνεδρία ότι γίνεται νεκροψία επί της σορού εφόσον η κρατική γη μεταβιβάστηκε στην εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τη λίμνη ομβρίων είπε πως δεν φέρει ευθύνη το κράτος αν κάποιος αγόρασε γη στην οποία περνά ρυάκι και ότι είναι δική του ευθύνη να διαχειριστεί τα όμβρια ύδατα.

Αναφέρθηκε επίσης σε παράξενη αστική αγωγή κατά της Πολεοδομίας για πράξεις και παραλήψεις με την οποία ζητούταν αποζημιώσεις. Πρόσθεσε πως δικηγόρος της εταιρείας ήταν το δικηγορικό γραφείο του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και ανέφερε πως έλεγαν στις αιτήσεις για την ανταλλαγή ότι υπάρχει προσφυγή στο Δικαστήριο, χωρίς να αναφέρουν την απορριπτική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που απέρριψε την αγωγή ως μη αρμόδιο. Πρόσθεσε πως το 2013 καταχωρήθηκε έφεση την οποία ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε πυροτέχνημα.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα πως η απόφαση του 2010 για την ανταλλαγή ήταν προκαταρκτική, προσθέτοντας πως για να γίνει ανταλλαγή πρέπει να συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Αρμοδιότητα που ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο και μόνο, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ανέφερε ακόμα ότι υπό την πίεση δικαστικής αγωγής το κτηματολόγιο αποφάσισε την ανταλλαγή χωρίς να λάβει υπόψη ότι εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από το επαρχιακό Δικαστήριο.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ακόμα πως συζητούσαμε με ένα ιδιοκτήτη του οποίου η εταιρεία στις 16 Μαρτίου του 2017 τέθηκε υπό διαχείριση.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ιδιωτικού τεμαχίου ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως ενώ στα διπλανά τεμάχια αυτή είναι 120 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε αυτό που αντελλάγη η εκτίμηση που έγινε αποδεκτή ήταν 150 ευρώ το τετραγωνικό.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το θέμα αφορά μια υπόθεση που χρονολογείται. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα κουτσομπολιά, είπε προσθέτοντας πως δόθηκε πλήρης εξήγηση ότι ορθώς έγινε η ανταλλαγή. Ανέφερε ακόμα πως νομικά ήταν ορθότατες οι εκτιμήσεις του κτηματολογίου που γίνονται με επιστημονικό τρόπο και όχι υπό μορφή κουτσομπολιών και από αυτή την ανταλλαγή το κράτος έχει επωφεληθεί.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ολόκληρος ο φάκελος θα δοθεί στη Βουλή. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως στα ευρύτερα θέματα πολιτικής αυτή η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τη συνήθη πρακτική ανταλλαγή γης, η οποία γίνεται με πολύ μεγάλη φειδώ και για απόλυτα δικαιολογημένη όπως αυτή που συζητήθηκε και προς υλοποίηση μιας απόφασης, που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι πρότεινε στην Επιτροπή Ελέγχου να διεξάγει έρευνα και έλεγχο σε ότι αφορά την ανταλλαγή γης που έγινε την προηγούμενη πενταετία και υπό ποίους όρους και που έγινε αυτή και υπό ποιους όρους.

Θέσαμε ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της κρατικής γης επειδή αφορά και τις επόμενες γενεές κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αυτή τη στιγμή η ανταλλαγή γης γίνεται με πολύ μεγάλη φειδώ. Πρότεινε στην Επιτροπή να ερευνήσει τις ανταλλαγές και τους, διαφύλαξη της κρατικής γης που αφορά και τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Σωκράτους είπε πως η υπόθεση που καταγγέλλεται άρχισε το 2006 όταν ένας ιδιοκτήτης ακίνητης ιδιοκτησίας στον Άγιο Αθανάσιο ζήτησε πολεοδομική άδεια για 7 πολυκατοικίες με 78 διαμερίσματα.
Πρόσθεσε πως η εξέταση της αίτησης χρονοτριβούσε επειδή υπήρχε πρόβλημα απορροής των ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή και ότι το υπό αναφορά τεμάχιο για να δημιουργηθεί λίμνη κατακράτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να μην πλημμυρίζουν οι γειτονιές της Λεμεσού.
Πρόσθεσε πως πολιτεία όταν στερεί ιδιοκτησιακό ή περιουσιακό δικαίωμα οφείλει να αποζημιώνει ανάλογα.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως μετά τις πολλές πιέσεις του ιδιοκτήτη της γης, το 2010 σε σύσκεψη υπό τον τότε Υπουργό Εσωτερικών αποφασίστηκε ανταλλαγή γης με κρατική γη ίση αξίας επειδή κρίθηκε πως το τεμάχιο χρειαζόταν για την κατασκευή της λίμνης κατακράτησης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προς υλοποίηση αυτού που συμφωνήθηκε το 2010 κατέθεσαν το 2013 αίτηση να γίνει ανταλλαγή και συγκεκριμένα όπως ανέφερε ζητούσαν με την αίτηση τους τα 7,500 τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκτησίας τους να ανταλλαγούν με 26.000 κρατική γη σε πολύ κοντινή απόσταση.

Πρόσθεσε πως προς υλοποίηση της απόφασης αποφασίστηκε με νέα εκτίμηση τόσο της κρατικής γης όσο και της ιδιωτικής γης. Ανέφερε πως τελικά ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής γης για περιουσία που αντιστοιχούσε 7500 τετραγωνικά μέτρα δόμησης πήρε μόνο 13.500 χαλιτική στην οποία μπορεί να κτίσει κτήρια μόνο 3,500 τετραγωνικά. Αν αυτό αποτελεί σκανδαλώδη ανταλλαγή και για να ωφεληθεί ο ιδιώτης είναι στην κρίση του λαού.

Πρόσθεσε πως προς υλοποίηση της απόφασης αποφασίστηκε με νέα εκτίμηση τόσο της κρατικής γης όσο και της ιδιωτικής γης. Ανέφερε πως τελικά ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής γης για περιουσία που αντιστοιχούσε 7500 τετραγωνικά μέτρα δόμησης πήρε μόνο 13.500 χαλιτική στην οποία μπορεί να κτίσει κτήρια μόνο 3,500 τετραγωνικά. Αν αυτό αποτελεί σκανδαλώδη ανταλλαγή και για να ωφεληθεί ο ιδιώτης είναι στην κρίση του λαού.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως το κόμμα της τοποθετείται υπέρ της θέσης αρχής πως πρέπει στη διαχείριση της κρατικής γης να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.

Ερωτηθείσα σχετικά τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι η απόφαση για ανταλλαγή λήφθηκε επί Υπουργίας του κ. Συλικιώτη η κ. Χαραλαμπιδου ανέφερε πως η υλοποίηση της απόφασης απορρίφθηκε το 2011 και με δικαστική απόφαση το θέμα έκλεισε και το 2011 και το 2013 και το επανέφεραν το 2016.

Πρόσθεσε πως η όποια εισήγηση από τεχνοκράτες με βάση τον Γενικό Ελεγκτή δεν δεσμεύει Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε ανταλλαγή περιουσίας αυτού του μεγέθους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X