ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υποστελεχωμένο το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, λέει η επίτροπος

«Είμαστε ένα Γραφείο που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες και στα προβλήματα των παιδιών, ώστε να προωθήσουμε και να διερευνήσουμε όσα αφορούν τα παιδιά και το συμφέρον τους».

ΚΥΠΕ

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έθεσε τη Δευτέρα η αρμόδια επίτροπος, Δέσπω Μιχαηλίδου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού του Γραφείου της.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024, ανέρχεται στις 667.707 ευρώ για το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε σύγκριση με το 2023 που ήταν 535.243 ευρώ. Εξ’ αυτών ο προϋπολογισμός για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες ανέρχεται στα 89.500 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τις εκστρατείες διαφώτισης για το 2024, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι ελαφρά αυξημένος από το 2023, λέγοντας ότι η αύξηση οφείλεται στην τιμαριθμική αύξηση.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι εντός της Επιτροπής επικεντρώθηκε πέρα από τις δράσεις του Γραφείου, στα αυξημένα παράπονα και τον όγκο που λαμβάνεται καθημερινά, στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου της.

«Είμαστε ένα Γραφείο που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες και στα προβλήματα των παιδιών, ώστε να προωθήσουμε και να διερευνήσουμε όσα αφορούν τα παιδιά και το συμφέρον τους», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως ανέφερε, εκείνο το οποίο σημειώθηκε και από Βουλευτές είναι το γεγονός της μείωσης του προσωπικού του Γραφείου από δώδεκα άτομα του επιστημονικού προσωπικού σε εννέα, προσθέτοντας ότι το Γραφείο στελεχώνεται από προσωπικό αποσπασμένο από το Υπουργείο Παιδείας και από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σημείωσε ότι οι αποσπάσεις αυτές είναι αναγκαίες εκ του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι προκύπτει ανάγκη από την αφαίρεση δύο λειτουργών που ήταν αποσπασμένοι.

«Είχαμε αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε τη σύσταση και έγκριση 7 μονίμων θέσεων και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει οποιαδήποτε ανταπόκριση», είπε η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνοντας ότι αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Σημείωσε ότι της ζητήθηκε από το προεδρείο της Επιτροπής να σταλεί η σχετική αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα.

Εξάλλου, με γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς αναφέρει ότι η Επίτροπος Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού, με μεγάλη αγωνία «εκλιπαρεί» την Κυβέρνηση για δύο-τρεις λειτουργούς, προκειμένου το Γραφείο της να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και να μην αποδυναμωθεί η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Σημειώνει ότι από τα 12 στελέχη επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτούνταν στο Γραφείο της Επιτρόπου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον τερματισμό της απόσπασης τριών ατόμων. Πλέον, όπως αναφέρεται, το Γραφείο λειτουργεί με εννέα άτομα από τα οποία, μόνο τα δύο αποτελούν μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

«Ως ΑΚΕΛ θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες και θα ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση, προκειμένου να επέλθουν ρυθμίσεις στον προϋπολογισμό και να υπάρξει συμπλήρωση των αναγκαίων θέσεων», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση