ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν επιταχυνθούν οι εργασίες στο τερματικό

Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ στην βουλή

Του Ανδρέα Καραμήτα

Άρχισε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού η κατά άρθρο συζήτηση του νόμου περί Προϋπολογισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου του 2024 Νόμος του 2024. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος της ΔΕΦΑ σημείωσε πως η έγκριση του προϋπολογισμού ως έχει είναι σημαντική για την απρόσκοπτη κ΄α΄λυψη των αναγκών της ΔΕΦΑ. Σε σχετική ερώτηση για την στελέχωση της ο εκπρόσωπος της είπε πως ήδη έχουν υποβληθεί σχέδια υπηρεσίας με τον πρόεδρο της επιτροπής να απαντά πως προς το παρόν η βουλή δεν έχει οποιαδήποτε σχέδια στελέχωσης της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου. «Ήδη έχουμε αιτηθεί από το τμήμα προσωπικού 60 άτομα και για να στελεχώσουν την επιχείρηση αλλά εγκρίθηκαν μόνο 36» δήλωσε στην επιτροπή ο εκπρόσωπος. Ακόμη το γεγονός πως δεν υπάρχει οργανόγραμμα του προσωπικού αποτελεί τροχοπέδη προς την ολοκλήρωση της στελέχωσης της επιχείρησης. Εν συνεχεία η ΔΕΦΑ αναφέρθηκε και σε λάθος συμπεράσματα του Γενικού Ελεγκτή σχετικά με αναφορές του για παράτυπα τιμολόγια που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, οι βουλευτές ανέκοψαν την συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα αφού δεν ήταν παρόν ο γενικός ελεγκτής.  Επιπρόσθετα, εντύπωση προκάλεσε στους βουλευτές και τα μεγάλα ποσά που έχουν πληρωθεί σε συμβούλους ειδικότερα για την ολοκλήρωση τους τερματικού σταθμού υγροποίησης. Σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο για το αν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για το βασιλικό  απάντησε πως το κύριο μέρος των εσόδων προέρχονται από την Ε.Ε. Παρόλα αυτά για να εισπραχθούν αυτά τα κονδύλια  που ανέρχονται σε 100 εκατ. περίπου οφείλει ο εργολάβος να εκδώσει τιμολόγιο 254 εκατ. ευρώ που αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών στο τερματικό. Στην περίπτωση που αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εντός του 2024 τα εν λόγω κονδύλια θα χαθούν η θα μειωθούν δραματικά. Ακόμη ένα παράδοξο είναι η στέγαση της ΔΕΦΑ με τους εκπροσώπους της να λένε ότι δεν έχουν κάποια ένσταση σχετικά με το κτήριο που τους υπέδειξε το κράτος αλλά στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρητικότητας. Ειδικότερα, όπως λέχθηκε στην επιτροπή το Δ.Σ συνεδριάζει στο κτήριο της ΑΗΚ το οποίο διαθέτει ανάλογη αίθουσα συνεδριάσεων.

 Η Ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν αποτελεί δικαιολογία για την νέα

Με το πέρας της συνεδρίας ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρξουν πολλά «σταυρώματα» στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της επιχείρησης και πως η επιτροπή είναι στη διάθεση τους για περαιτέρω συζητήσεις  με στόχο την απελευθέρωση των κονδυλίων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον οι καθυστερήσεις που αφορούν την ΔΕΦΑ και το έργο στον τερματικό οφείλονται στις ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε « Βεβαίως. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι στο σπίτι τους τώρα, αυτό όμως δεν λέει τίποτα στον Κύπριο φορολογούμενο που καλείται να πληρώσει 200 εκατ. ούτε στον Κύπριο καταναλωτή που πληρώνει ακριβό ρεύμα. Αυτό συνέχισε ο κ . Χατζηγιάννης δεν είναι λόγος η νέα κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει επαρκώς τα όποια προβλήματα καθυστερήσεων υπάρχουν και να μην επιλύσει τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Τέλος ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως αν είχε θάρρος η νέα κυβέρνηση όφειλε να διορίσει ποινικό ανακριτή για τα μεγάλα θέματα και όχι τα μικρά που αφορούν την λειτουργικότητα.

Σημειώνεται πως ορισμένοι βουλευτές τόνισαν όπως οι βουλευτές θα πρέπει να είναι φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επί του θέματος ούτως ώστε να μην δυναμιτίζεται το ήδη βεβαρημένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και κινέζου εργολάβου που έχει την υλοποίηση του έργου του τερματικού. Τονίζεται επίσης πως τα διαθέσιμα μετρητά της ΔΕΦΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχονταν στα 5,786.008  εκατ. ευρώ ενώ οι αναμενόμενες εισπράξεις για το 2024  θα φτάσουν τα 32.800,010 εκατ. ευρώ με τις δαπάνες όμως να ανέρχονται στα 38.591.960 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση