ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανεπάντεχα «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,98% και έφθασε στις 637,95 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 40,21 εκατομμύρια ευρώ και τον όγκο στα 15,3 εκατομμύρια τεμάχι

Kathimerini.gr

Γεράσιμος Χιόνης

Ανεπάντεχα στηρίγματα βρήκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να υπερβεί το τεχνικό όριο των 637 μονάδων και να κλείσει ανοδικά για δεύτερη διαδοχική ημέρα, παρά την νευρικότητα που παρατηρήθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,98% και έφθασε στις 637,95 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 40,21 εκατομμύρια ευρώ και τον όγκο στα 15,3 εκατομμύρια τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, σημείωσε κέρδη κατά 1,13% και έκλεισε στις 1.529,06 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,40% στις 243,15 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να πραγματοποιεί δυναμικό comeback (+2,62%), ενώ από κοντά ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank (+1,34%) και Εθνική (+1,24%). Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτέλεσε η Alpha Bank, η μετοχή της οποίας υποχώρησε οριακά κατά 0,17%.

Στο ταμπλό, τα ισχυρότερα κέρδη σημειώθηκαν στη μετοχή του Μυτιληναίου, η οποία εκτινάχθηκε στο +6,22%, μετά τις δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου περί διατήρησης της κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2019. Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 4,68%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3,06%, η Jumbo κατά 2,94% και η Viohalco κατά 2,21%.

Στο θετικό κλίμα της ελληνικής αγοράς συνέβαλαν και οι σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία παρότι διατήρησε αμετάβλητα στα επιτόκια (0% το βασικό επιτόκιο, -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης), προέβη σε βελτίωση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ειδικότερα, αναθεώρησε στο 8% -από 8,7% προηγουμένως- την ύφεση της Ευρωζώνης για το 2020, ενώ βελτίωσε στο 5% -από 3,2% προηγουμένως- την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Πάντως, οι ανησυχίες και η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένουν ισχυρές, εξαιτίας μιας σειράς προκλήσεων, οι οποίες δοκιμάζουν την αντοχή των επενδυτών. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και η αβεβαιότητα περί της αντιμετώπισής της, ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιλύσει τις δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις. Νερό στον μύλο της ανησυχίας ρίχνει και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με τις γεωπολιτικές προκλήσεις να συντηρούν και να επιτείνουν την χρηματιστηριακή αβεβαιότητα.

Σύμφωνα άλλωστε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τηρούν αμυντική στάση, προχωρώντας σε πολύ λελογισμένες κινήσεις, καθώς τα ελληνοτουρκικά εξακολουθούν να αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας. Μάλιστα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο κ. Ζαχαράκης αναμένει διατήρηση της μεταβλητότητας, κάτι το οποίο ωστόσο, όπως εκτιμάει, θα προσδώσει στην αγορά μεγαλύτερο βάθος και όγκο συναλλαγών.

Πώς κινούνται οι διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, οι αγοραστές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, προχωρώντας σε φειδωλές κινήσεις. Ενδεικτικά, λίγο μετά το άνοιγμα της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει μόλις 8 μονάδες (0,03%), ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύεται στο +0,13% και τις 3.403 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος μέσα σ’ ένα τριήμερο απώλεσε σχεδόν το 10% της αξίας του, λόγω των ανησυχιών περί φούσκας στις τεχνολογικές μετοχές, αυξάνεται κατά 0,48% στις 11.195 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τέλος, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, με τους δείκτες να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 13.234 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,15% στις 6.003 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,47% στις 367 μονάδες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση