ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Αγορές

Αρνητικό κλίμα παρά τα οριακά κέρδη στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Η προοπτική πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής προβληματίζει έντονα τους επενδυτές εν μέσω ανησυχίας για την αύξηση του πληθωρισμού

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρνητικό, καθώς είχαν προηγηθεί απογοητευτικά αποτελέσματα της βρετανικής πλατφόρμας αγοράς εισιτηρίων Trainline, που επηρέασε αρνητικά όλον τον ταξιδιωτικό κλάδο.
Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές αντιμετώπισαν αρνητικά την απόφαση που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από το πρόγραμμά της, μολονότι τόνισε πως η μείωση δεν συνεπάγεται γενικότερη αλλαγή στη νομισματική πολιτική της.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η προοπτική πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής προβληματίζει έντονα τους επενδυτές εν μέσω ανησυχίας για την αύξηση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να εξωθήσει τα επιτόκια ανοδικά.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,1% ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τον κλάδο των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγίας σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση, κλείνοντας με απώλειες 1,7%. Το γεγονός, πάντως, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασε αισιοδοξία για τη βρετανική οικονομία οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,52% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών.

Με μικρά κέρδη 0,17% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Ανάλογη ήταν η πορεία και του δείκτη CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,28%, όπως και του FTSE MIB του Μιλάνου, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,12%.
Σημειωτέον, πάντως, ότι κατέγραψε άνοδο 5% η μετοχή της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Ιταλίας, της UniCredit, όπως και της γαλλικής Societe Generale, που είχε άνοδο 5,5%, καθώς οι δύο τράπεζες ανέφεραν κέρδη που υπερέβησαν τις προσδοκίες. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv IBES, έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα πάνω από τις μισές εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, και σε ποσοστό 73% έχουν αναφέρει κέρδη που υπερέβησαν τις προσδοκίες.

Στους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται οι μετοχές μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, που υποχώρησαν μεσούσης της διαφαινόμενης συναίνεσης σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την κατάργηση της πατέντας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Ετσι, οι μετοχές των Moderna και Novavax, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υποχώρησαν κατά 10%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ