ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βουτιά» άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Sell off στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίστηκε κατά 4,29% και έκλεισε στις 630,32 μονάδες, επίπεδο που αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας

Kathimerini.gr

Γεράσιμος Χιόνης

Ιδιαίτερα απογοητευτική ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε στα επίπεδα των 630 μονάδων, χάνοντας όλα τα στηρίγματα των προηγούμενων ημερών. Η ισχυρή πτώση είχε διττή προέλευση, καθώς αφενός αποδίδεται στο κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τον κορωνοϊό και τα σενάρια περί «lockdown» στην Αττική, αφετέρου συνδέεται με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, μετά τις τραπεζικές αποκαλύψεις για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίστηκε κατά 4,29% και έκλεισε στις 630,32 μονάδες, επίπεδο που αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά διακινήθηκαν 35,8 εκατομμύρια τεμάχια. Οι υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 6,25% της αξίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 7,20%, της Eurobank κατά 6,21%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 6,42% και της Εθνικής Τράπεζας κατά 5,13%.

Κι αυτό, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης της Morgan Stanley, η οποία αναμένει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων, χάρη στη θετική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Μάλιστα, θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Όσον αφορά το ταμπλό της ελληνικής αγοράς, αρνητικοί «πρωταγωνιστές» αποδείχθηκαν οι μετοχές των εισηγμένων, οι οποίες στήριξαν την αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, η μετοχή της Viohalco έκλεισε με πτώση της τάξης του 8,18%, ενώ στο 8,60% εκτινάχθηκαν οι απώλειες για τη μετοχή της Aegean. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Coca-Cola υποχώρησε κατά 5,72%, της ΕΥΔΑΠ κατά 5,24% και της Motor Oil κατά 7,12%.

Τραπεζικό σκάνδαλο (;)

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σημερινό τραπεζικό sell-off, το οποίο έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αγορές, πυροδοτήθηκε από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ), σύμφωνα με την οποία παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες είχαν εμπλακεί σε συναλλαγές για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την περίοδο 1999 – 2017.

Η Deutsche Bank, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις της ICIJ, φέρεται να διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίου, ενώ η JP Morgan κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε αντίστοιχες συναλλαγές, αξίας 514 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, στην υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκονται και οι τράπεζες HSBC Holdings, Standard Chartered και Bank of New York Mellon.

Ο φόβος του lockdown

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή εικόνα στην ελληνική αγορά συνιστά αποτέλεσμα και των ανησυχιών για τον κίνδυνο επιβολής νέου lockdown, ιδίως στην περιοχή της Αττικής. Χρηματιστηριακές πηγές, μάλιστα, οι οποίες μίλησαν στο kathimerini.gr, ξεκαθάρισαν ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραματίζει καίριο ρόλο στο επενδυτικό κλίμα, ενώ προειδοποίησαν ότι ένα νέο lockdown της οικονομίας θα επιφέρει δραματικές συνέπειες σε επίπεδο φορολογικών εσόδων και δημοσιονομικών μεγεθών.

Κι αυτό, όπως διευκρίνισαν, παρά τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη ορισμένων εισηγμένων, τα οποία αφήνουν χαραμάδα ελπίδας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για την πορεία προς τις 700 μονάδες. «Είναι σαφές ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν σημαντικά υποτιμημένες. Αυτό κάποια στιγμή η αγορά θα το δει και θα προβεί στις κατάλληλες κινήσεις» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες δεν αποκλείουν θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο των γεωπολιτικών, μετά και την άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο.

Κατάρρευση σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Το χρηματιστηριακό κλίμα είναι εξόχως αρνητικό παγκοσμίως, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις σημερινές συνεδριάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπό τη σκιά τόσο των τραπεζικών αποκαλύψεων όσο και των ανησυχιών για την πανδημία του κορωνοϊού, o γερμανικός DAX, λίγο πριν το κλείσιμο, υποχωρεί κατά 4,37% στις 15.246 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες της τάξης του 3,33%.

Αντίστοιχη εικόνα και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 626 μονάδες ή κατά 2,3%, διολισθαίνοντας στις 27.000 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει πτώση κατά 1,66% στις 3.265 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει απώλειες 118 μονάδων (1,23%) και διαμορφώνεται στις 10.662 μονάδες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση