ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνικά ομόλογα: Πιο επιφυλακτικές οι Citigroup και BofA

Κινδυνος καθυστέρησης της αναβάθμισης

Kathimerini.gr

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνικών ομολόγων το 2022, καθώς εκτιμούν πως πλέον ενέχουν περισσότερους κινδύνους αλλά και μικρότερα περιθώρια βελτίωσης, καθώς οι θετικοί καταλύτες έχουν ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.

Η Citigroup, η οποία θεωρούσε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούσαν τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία του 2021 λόγω των ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, της ανοδικής τροχιάς των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους εν μέσω πανδημίας και της τεράστιας στήριξης υπό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, εκτιμά πως το 2022 οι καταλύτες είναι πιο περιορισμένοι και γι’ αυτόν τον λόγο τηρεί «ουδέτερη» στάση για τους ελληνικούς τίτλους.

Οπως εξηγεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της για τις θέσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, αυτές διαμορφώνονται στο 45% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία και έτσι –ακόμη κι αν η Ελλάδα συμπεριληφθεί μετά το τέλος του PEPP στο «κανονικό» πρόγραμμα QE– η περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ θα είναι περιορισμένη.

Από την πλευρά της, η Bank of America επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ένα επενδυτικό «στοίχημα» με μεγαλύτερο ρίσκο το 2022, δεδομένων των προσδοκιών της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του επόμενου έτους, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση των αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του QE.
Οπως σημειώνει η BofA, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος η αναβάθμιση αυτή να πάρει περισσότερο χρόνο, ενώ για το βραχυπρόθεσμο διάστημα μια πιο σημαντική απόφαση θα είναι εάν η ΕΚΤ θα επεκτείνει το waiver και θα συνεχίσει έτσι να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος μετά τον Ιούνιο του 2022, όταν και «λήγει». Εάν το waiver δεν παραταθεί, υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό TLTRO και να προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, όπως τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, η BofA εκτιμά πως –σύμφωνα και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας– το βέβαιο είναι πως τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί ότι θα τελειώσει τον Μάρτιο. Ωστόσο, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ομικρον», η οποία ενισχύει τις αβεβαιότητες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να αναβάλει τις επίσημες ανακοινώσεις και αποφάσεις για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το PEPP, στις αρχές του επόμενου έτους και πιθανώς στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση