ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κέρδη κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν περίτρανα πόσο βαρύ είναι το τίμημα από την πανδημία του κορωνοϊού που καλείται να πληρώσει η παγκόσμια οικονομία.

Kathimerini.gr

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, βοηθούμενοι από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στις τιμές του «μαύρου χρυσού» και παρά τα δυσμενέστατα στοιχεία για την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν περίτρανα πόσο βαρύ είναι το τίμημα από την πανδημία του κορωνοϊού που καλείται να πληρώσει η παγκόσμια οικονομία. Πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά οι δείκτες S&P και Dow Jones παρουσίαζαν άνοδο της τάξεως του 0,46% και 0,70%, αντιστοίχως, αφού προηγουμένως είχαν προσωρινά υποχωρήσει – ο λόγος ήταν η είδηση πως μία προκαταρκτική δοκιμή αντιιικού φαρμάκου της εταιρείας Gilead απέτυχε, σύμφωνα με έγγραφα που τυχαία δημοσιοποίησε ο ΠΟΕ και περιήλθαν εις γνώσιν της εφημερίδας Financial Times.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Πέμπτη με θετικό πρόσημο και κέρδη 0,94%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,97%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 0,95%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,89%, στο Μιλάνο ο FTSΕ MΙΒ με 1,47%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,40%.

Στα οικονομικά μεγέθη, τον Μάρτιο ο δείκτης διευθυντών προμηθειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία καταμέτρησης, στα μέσα του 1998. Αντιστοίχως, σε επίπεδα ναδίρ υποχώρησε ο δείκτης και στη Βρετανία, και μάλιστα πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις.

Στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας περιορίστηκαν στα 4,427 εκατομμύρια εν συγκρίσει με τα 5,2 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήταν κατά 200.000 περισσότερες από τις εκτιμήσεις. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες οι άνεργοι έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων στη χώρα. «Αν και οι επενδυτές θα θεωρήσουν ιδιαίτερα θετική τη μείωση αυτή, δεν πρόκειται για μια κατάκτηση που δείχνει πως η ανάκαμψη επιτεύχθηκε», παρατηρεί ο Στίβεν Μπλιτζ, ανώτατος οικονομολόγος της TS Lombard.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε πάνω από τα 17 δολάρια το βαρέλι, μόλις δύο ημέρες μετά τη βουτιά του σε επίπεδα κάτω από το μηδέν. Το Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 8,44% στα 22,09 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, ο χρυσός, ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, σημείωσε άνοδο 0,56% στο 1,748 δολάριο η ουγγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X