ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιες οικονομίες πλήττει η νέα επιδημία

Το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού υπενθυμίζει τους κινδύνους της αυξανόμενης εξάρτησης από την Κίνα

Kathimerini.gr

Ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι εξίσου εκτεταμένος όσο η ίδια η επιδημία. Οι καραντίνες και ο φόβος εξάπλωσης θέτουν εμπόδια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όσο προσπαθεί να επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες εν μέσω μιας επιδημίας που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.017 ανθρώπους.

Οι πλούσιες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα θα επιβαρυνθούν λόγω των εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα, αλλά το ισχυρότερο πλήγμα πρόκειται να δεχθούν οι φτωχές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται από την Κίνα στο εμπόριο, στον τουρισμό και στις επενδύσεις.

Εντονότερα διαμαρτύρονται οι ΗΠΑ, διότι εισάγουν περισσότερα προϊόντα από την Κίνα σε σχέση με όσα εξάγουν σε αυτήν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους εμπορικούς εταίρους και η ανάπτυξη της χώρας δεν εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις εξαγωγές. Το 2019, οι ΗΠΑ απορρόφησαν το ένα πέμπτο των κινεζικών εξαγωγών και μόλις το 7% των αμερικανικών εξαγωγών κατέληξε στην Κίνα. Πράγματι, ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις θα δεχθούν πλήγματα. Ωστόσο, ισχυρότερος θα είναι ο αντίκτυπος στις πλούσιες χώρες, που γεωγραφικά βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή του κορωνοϊού.

Η Αυστραλία και η Νότιος Κορέα, η καθεμία από τις οποίες συνεισφέρει περίπου 2% στην παγκόσμια παραγωγή, είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Η Αυστραλία δεινοπαθεί ήδη λόγω των πυρκαγιών. Παράλληλα, περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών της προέρχεται από την Κίνα και ένα τρίτο των εξαγωγών της καταλήγει εκεί. Οσον αφορά τις εξωτερικές της σχέσεις, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Αυστραλίας μετά τα εμπορεύσιμα αγαθά είναι οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και σχεδόν δύο στους πέντε ξένους φοιτητές προέρχονται από την Κίνα. Πολλοί από αυτούς επισκέφθηκαν την πατρίδα τους για τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Αυστραλία λόγω της απαγόρευσης αερομεταφορών.

Η Νότιος Κορέα εξαρτάται στον ίδιο περίπου βαθμό από την Κίνα. Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα πλήγματα εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας και της υψηλής αναλογίας μεταξύ χρέους και εισοδήματος. Για την οικονομία της Νοτίου Κορέας προβλεπόταν ήδη επιβράδυνση στο χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών και αναμένεται πως η κατανάλωση θα πληγεί περαιτέρω λόγω της απαγόρευσης των ταξιδιών: η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή τουριστών.

Περισσότερο εκτεθειμένη είναι η Ιαπωνία, η οποία συνεισφέρει περίπου το 6% στην παγκόσμια παραγωγή. Το ένα πέμπτο των εισαγωγών της προέρχεται από την Κίνα και ανάλογο είναι το ποσοστό των εξαγωγών προς αυτήν. Η αναταραχή λόγω κορωνοϊού έχει ήδη επηρεάσει ορισμένες ιαπωνικές επιχειρήσεις. Επίσης, πρόκειται να επιβαρυνθεί ο ιαπωνικός κλάδος υπηρεσιών, καθώς εξαρτάται από την εισροή Κινέζων τουριστών: περίπου 8 εκατομμύρια επισκέφθηκαν την Ιαπωνία το 2018.

Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι φτωχές χώρες θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα. Οι περισσότερες από τις μισές χώρες, που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, έχουν μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με την Κίνα. Ορισμένες, όπως η Μογγολία, η Μιανμάρ και το Βιετνάμ, είναι εκτεθειμένες σε τρία επίπεδα: στο εμπόριο, στον τουρισμό και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 90% των εξαγωγών της Μογγολίας καταλήγει στην Κίνα. Οι κινεζικές επενδύσεις συνέβαλαν 17% στο ΑΕΠ της Καμπότζης πέρυσι και περίπου 14% στα Νησιά Σολομώντα. Οι επενδύσεις θα μειωθούν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εάν το Πεκίνο παρακινήσει τις εταιρείες να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού υπενθυμίζει τους κινδύνους της αυξανόμενης εξάρτησης από την Κίνα, όπου η ανάπτυξη βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Αυτό που θα καθορίσει το πότε θα ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα εντός και εκτός Κίνας είναι η δυνατότητα του Πεκίνου να ελέγξει το άνοιγμα των εργοστασίων και την επιστροφή των πολιτών στους δρόμους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση