ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι κρύβει ο πόλεμος Ριάντ - Μόσχας

Διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, μετά και τις αποστάσεις που τηρεί η Μόσχα, η Σαουδική Αραβία άρχισε να ρίχνει επιθετικά τις τιμές του πετρελαίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο τερματισμός μιας συμμαχίας μεταξύ πρώην αντιπάλων που άντεξε περισσότερο από τρία χρόνια, αλλά μετεξελίχθηκε και πάλι σε αντιπαλότητα, ήταν η αιτία πίσω από τη χθεσινή ελεύθερη πτώση του πετρελαίου. Διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, η Σαουδική Αραβία άρχισε χθες να ρίχνει επιθετικά τις τιμές του «μαύρου» χρυσού, που στην αρχή της συνεδρίασης σημείωσαν κυριολεκτικά ιλιγγιώδη πτώση 30%. Αργότερα, η πτώση περιορίστηκε στο 20%, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 32,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 35,33 δολάρια το βαρέλι.

Αιτία η στάση της Μόσχας που πήρε αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ και δεν συντάχθηκε με το Ριάντ στην προσπάθειά του να επιβάλει νέες και ακόμη πιο δραστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Ζητούμενο για το Ριάντ ήταν βέβαια για μία ακόμη φορά να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου καθώς διαφαίνεται μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Ομως δεν βρήκε τη στήριξη της Μόσχας, μολονότι η Ρωσία αποτελούσε άτυπο μέλος του ΟΠΕΚ από το 2016, όταν οι τιμές του «μαύρου» χρυσού είχαν κατρακυλήσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Τη συμμαχία είχε υπαγορεύσει το κοινό συμφέρον και η ύπαρξη του κοινού εχθρού που δεν ήταν άλλος από την εκρηκτική αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ. Ετσι, τα τελευταία τρία χρόνια η Ρωσία συμμετείχε στις κρισιμότερες συνεδριάσεις του και συνδιαμόρφωνε τις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής και στήριξη των τιμών.

Η προσωπική συμπάθεια

Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times, τη συμμαχία είχε διευκολύνει και παγιώσει η προσωπική συμπάθεια ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τον πρώην ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, τον Χαλί αλ Φαλίχ, που αποπέμφθηκε, όμως, και αντικαταστάθηκε από τον υιό του Σαουδάραβα μονάρχη. Ολα αυτά ίσχυαν μέχρι τη δήλωση του κ. Νόβακ ότι η Μόσχα δεν θα ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ στη μείωση της παραγωγής και ότι από 1η Απριλίου κάθε χώρα μπορεί να παράγει όσο πετρέλαιο θέλει. Την ίδια στιγμή, στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ επικρατούσε ομοφωνία για την ανάγκη περαιτέρω και πιο αποφασιστικής μείωσης της παραγωγής. Καθοριστικός παράγοντας έχει σταθεί η προειδοποίηση των διαπραγματευτών πετρελαίου ότι το 2020 η παγκόσμια ζήτηση για «μαύρο» χρυσό θα μειωθεί για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αντίδραση

Από τη στιγμή, όμως, που η Μόσχα διαφοροποίησε τη θέση της, το Ριάντ αντέδρασε επιθετικά αυξάνοντας θεαματικά την παραγωγή του σε πετρέλαιο και προσφέροντάς το στην πελατεία του σε πολύ χαμηλές τιμές. Στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, η Μόσχα είχε επικαλεστεί την ανάγκη να εκτιμήσει καλύτερα τον αντίκτυπο που θα έχει η επιδημία του κορωνοϊού στην αγορά πετρελαίου. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν, πάντως, πως η Μόσχα επιδιώκει να πλήξει τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών, πολλές από τις οποίες δεν θα είναι βιώσιμες όταν οι τιμές του πετρελαίου θα βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους F.T., ενδέχεται να εκδικείται την Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, αναλυτές της αγοράς θεωρούν παρακινδυνευμένη την επιλογή της να ρίξει τόσο χαμηλά τις τιμές. Η πτώση των τιμών μπορεί να πλήξει την οικονομία της έστω κι αν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή πολύ περισσότερο από τη Ρωσία. Και βέβαια η μετοχή της Aramco, ναυαρχίδας του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κλάδου, υποχώρησε την Δευτέρα, 09 Μαρτίου, κατά 10% συμπαρασύροντας και το χρηματιστήριο του Ριάντ σε πτώση 7,8%, ενώ την ίδια στιγμή αυξανόταν κατά σχεδόν 70% το κόστος ασφάλισης έναντι πτώχευσης της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση