ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επιπτώσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον ασφαλιστικό κλάδο

Η PwC Κύπρου και ο ΣΑΕΚ παρουσίασαν τις αλλαγές στο ρυθμιστικό σύστημα φερεγγυότητας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι επιπτώσεις τους στον ασφαλιστικό κλάδο τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την PwC Κύπρου και το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), στις 16 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου κάθε οργανισμού αλλά και για τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης πληροφοριών, όπως καθορίζονται στο θεσμικό πλαίσιο «Φερεγγυότητα ΙΙ».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, κ. Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε: «Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν μεγάλη πρόκληση για όλους μας και ιδιαίτερα για τον ασφαλιστικό τομέα, καθώς πρόκειται για αλλαγές με άμεση επίπτωση στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις του κλάδου να εξοικειωθούν με το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να αναδειχθούν. Σε αυτή τη διαδικασίαβρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν τα στελέχη μας».

Με τη σειρά της, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κ. Στέφη Δράκου, δήλωσε: «Κεντρική στόχευση όλου αυτού του νομοθετικού οπλοστασίου είναι η διασφάλιση ισχυρής διακυβέρνησης για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δηλαδή η δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για να έχουμε υγιείς και σύγχρονες από κάθε πλευρά ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Οι επιδιώξεις αυτές ενισχύονται περισσότερο τώρα, με νέες ρυθμίσεις που εισάγονται με εναρμονιστική νομοθεσία και αφορούν τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις στοχεύεται η βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου των επιχειρήσεων, με τρόπο ώστε η διακυβέρνησή τους να αποβαίνει αποτελεσματικότερη και να ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν αναλύθηκαν διεξοδικά ο ρόλος και οι αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχουν το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ελέγχου ενός οργανισμού, καθώς καιοι πτυχές της νέας νομοθεσίας. Αναφορά έγινε στη σύνθεση και τον τρόπο διακυβέρνησης των Επιτροπών Ελέγχου, στην επιλογή και το διορισμό των νόμιμων ελεγκτών, στην εποπτεία της ανεξαρτησίας τους αλλά και στις εκθέσεις ελέγχου που οι ίδιοι καταρτίζουν.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο ρυθμιστικό σύστημα φερεγγυότητας του ευρωπαϊκού τομέα ασφάλισης, καθώς απαιτεί την κατάθεση περισσότερων πληροφοριών από τις επιχειρήσεις και τις υποβάλλει σε αυστηρότερους ελέγχους. Οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας δημιουργούν προκλήσεις, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν να καταστήσουν τον κλάδο πιο κατανοητό και αξιολογήσιμο, γεγονός που ενδέχεται να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις συνθήκες αβεβαιότητας και έλλειψης συμβατότητας που τον χαρακτηρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση εμπίπτει στο πρόγραμμα στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων που εφαρμόζει η PwC Κύπρου και στόχο έχει να αξιοποιήσει την εξειδικευμένη γνώση του οργανισμού προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X