ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΗΚ: Οι κόκκινες γραμμές στον διάλογο ΔΣ - συντεχνιών

Εκτός από τις μισθολογικές περικοπές, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ευρύτερα ζητήματα βιωσιμότητας του ημικρατικού οργανισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στα βαθιά αναμένεται να εισέλθει από την Τετάρτη, ο διάλογος Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΑΗΚ και των τεσσάρων συντεχνιών (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ). Οι δυο πλευρές, μετά την πρώτη επαφή, την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιούν σήμερα την δεύτερη συνάντησή τους, έχοντας ενώπιόν τους τη λίστα των υπό συζήτηση θεμάτων.

Στο διάλογο, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να προσδιορισθεί, η άρση των μισθολογικών περικοπών μπορεί να ξεχωρίζει, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό θέμα προς συζήτηση και επίλυση. Με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν του διαλόγου και την αποφυγή της εργασιακής αναταραχής την υστάτη, ΔΣ και συντεχνίες θα θέσουν επί τάπητος διαχρονικά αιτήματα τα οποία εγείρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ημικρατικού οργανισμού και όχι μόνο. Υπό τις περιστάσεις (απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για περικοπές στο δημόσιο), αγκάθι στο διάλογο αναμένεται να είναι το αίτημα των συντεχνιών για άμεση επαναφορά του μισθολογίου των εργαζομένων στην προ 2012 εποχή, όπου τέθηκαν σε εφαρμογή μια σειρά μισθολογικών περικοπών.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι τέσσερις συντεχνίες εμφανίζονται ανυποχώρητες, ζητώντας την άμεση συμμόρφωση της ΑΗΚ με τις δικαστικές αποφάσεις. Συνάμα ζήτημα τίθεται και για επιμέρους μισθολογικά θέματα, όπως οι προσαυξήσεις όπου καλείται ο Οργανισμός, σε πρώτη φάση, να προχωρήσει σε υπολογισμό προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα για κάθε περίπτωση. Με βάση τα θέματα της ατζέντας, οι δυο πλευρές δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σύγκλισης σε θέματα «χαμηλού» ενδιαφέροντος, όπως τα επενδυτικά σχέδια σε πράσινη ενέργεια και την έλευση του ΦΑ. 

Η θέση του ΔΣ

Χωρίς το ΔΣ να έχει ανοίξει τα χαρτιά του στο τραπέζι του διαλόγου για τα μισθολογικά, η ικανοποίηση του αιτήματος θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη όχι τόσο για το δημοσιονομικό κενό αλλά γιατί θα αποτελέσει προηγούμενο με ενδεχόμενες παρενέργειες σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, τους οποίους συμπεριέλαβε ο νόμος αρ. 2012 (168(Ι) 2012) για αποκοπές στις μηνιαίες απολαβές στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, από 1η Δεκεμβρίου 2012. Η ίδια εικόνα υπάρχει για το πάγωμα των προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων στους μισθούς, όσων εργοδοτούνται στο δημόσιο, των συνταξιούχων καθώς και στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα δημοσίων υπαλλήλων, νόμοι που ως γνωστόν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί και έχει ασκηθεί έφεση από τη Νομική Υπηρεσία. Εδώ η θέση που αναμένεται να εκφραστεί από το ΔΣ είναι αυτή της κυβέρνησης η οποία είναι αρνητική σε παρεκτροπή από την πολιτική της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα.

Το Ταμείο

Το Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με το ΓεΣΥ, θεωρείται από τα καυτά θέματα της ατζέντας. Οι συντεχνίες, επανειλημμένα, έχουν προβάλει πως το Ταμείο ανεξάρτητα από την παρουσία του ΓεΣΥ θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται. Θέση η οποία εδράζεται στην πολύχρονη λειτουργία του Ταμείου και πως τα ποσά που καταλήγουν εκεί αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των μελών του Ταμείου, μιας και οι εισφορές που γίνονται δεν είναι του Οργανισμού.

Πλεονάσματα

Οι δυο πλευρές θα εγκύψουν και σε ένα θέμα που κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια και αφορά τα μερίσματα που καταβάλλουν οι ημικρατικοί οργανισμοί στο κράτος. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις, μετά και τη νομοθετική επαναφορά καταβολής μερίσματος, από την ΑΗΚ. Διαχρονικά οι τέσσερις συντεχνίες διαφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας πως βασική φιλοσοφία της ΑΗΚ δεν είναι το κέρδος και τα όποια αποθεματικά του Οργανισμού θα πρέπει να επενδύονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η καταβολή μερίσματος χαρακτηρίζεται ως αφαίμαξη της ΑΗΚ η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τους εργαζόμενους. Επιπλέον υποστηρίζεται πως το μέρισμα, ουσιαστικά αποτελεί μια έμμεση φορολογία των πολιτών.

Παραγωγή ενέργειας

Στις αρκετές διαφωνίες που καταγράφονται στα θέματα που έχουν τεθεί, συμπεριλαμβάνεται και ένα στο οποίο οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν κοινή θέση. Αφορά την εγκατάσταση κινητών μονάδων προκειμένου να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Εδώ οι ευθύνες που επιρρίπτονται είναι σε πολιτικό επίπεδο. Η αδυναμία λήψης αποφάσεων, από πλευράς ΑΗΚ, αποδίδεται στο υπουργείο Ενέργειας με αποτέλεσμα την εγκατάσταση κινητών μονάδων με επιπλέον κόστος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το ΔΣ της ΑΗΚ δεν έχει αποδεχθεί το κόστος που δημιουργείται από τις κινητές μονάδες, θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι συντεχνίες.

Πράσινη ενέργεια

Στο επενδυτικό κομμάτι δραστηριότητας της ΑΗΚ, ένα θέμα το οποίο τίθεται επιτακτικά είναι η πράσινη ενέργεια και η είσοδος του Οργανισμού στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων με απώτερο σκοπό την παραγωγή φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές θεωρείται ως επιτατική ανάγκη. Το ενδεχόμενο σύμπραξης ΑΗΚ με ιδιώτες δεν τυγχάνει αποδοχής, με το σκεπτικό ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το σκοπό και αποστολή του Οργανισμού, να συγκρατεί τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα για το καταναλωτικό κοινό.

Φυσικό αέριο

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να βρεθεί και η περιβόητη ιστορία εφοδιασμού της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο (ΦΑ), μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα πολλά χρόνια. Η συμμετοχή του οργανισμού στην έλευση ΦΑ τυγχάνει υποστήριξης με την υπόδειξη για μεταφορά του ΦΑ σε υποδομές της ΑΗΚ (ηλεκτροπαραγωγό σταθμό).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση