ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δ. Αλετράρης: Μέσα από τις αντιξοότητες θα βγούμε πιο δυνατοί

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΤΡΑΡΗ

Ταξινομώντας τις σκέψεις μου για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε (και βιώνουμε) τους τελευταίους μήνες ως χώρα και ως πλανήτης, χρησιμοποιώ σαν σελιδοδείκτη τη λέξη που κυριάρχησε παγκόσμια. Είναι η λέξη «πανδημία» την οποία όλες σχεδόν οι γλώσσες του κόσμου προφέρουν με την αυθεντικότητα της ελληνικής ρίζας της. Από τη στιγμή λοιπόν που η δική μας γλώσσα ερμηνεύει με αυτή την καθολικότητα τη γενεσιουργό αιτία ενός παγκόσμιου προβλήματος, τότε θα επιχειρήσω να προσεγγίσω και τις προεκτάσεις του προβλήματος με τις λέξεις του αρχαίου Έλληνα τραγικού ποιητή Ευριπίδη. «Ση πατρίς, εν γαρ τοις πόνοισιν αύξεται» που μεταφράζεται «η πατρίδα σου με τις αντιξοότητες γίνεται πιο δυνατή». Κι επειδή η πανδημία αφορά όχι σε μια χώρα αλλά στην ανθρωπότητα ολόκληρη, τότε όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες και να σταθούμε δυνατοί.

Η πρώτη παράμετρος είναι η ανάγκη μιας παγκόσμιας συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των πολύμορφων συνεπειών της πανδημίας. Πολύμορφες συνέπειες γιατί όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε δεν αφορούν μόνο στην υγεία, αλλά διαφοροποιούν ήδη τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Τα προβλήματα πάντως στη λειτουργία της διεθνούς κοινότητας όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες, αφήνοντας ουσιαστικά τα κράτη να λάβουν από μόνα τους μέτρα για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος, δεν επιτρέπουν πολλά αισιόδοξα περιθώρια για μια τέτοια παγκόσμια και προπαντός ειλικρινή συλλογικότητα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η χώρα μας, διαχειρίστηκε θαυμαστά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας σε συνάρτηση με τη συνεργασία των θεσμών και τον σεβασμό που ο ίδιος ο λαός μας επέδειξε στα όποια μέτρα και δυσκολίες, έδωσαν αποτελέσματα που και διεθνώς αναγνωρίζονται. Θεωρώ ότι η ωριμότητα που διακρίνει τη συμπεριφορά μας ως κοινωνία, έχει ήδη συνδράμει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και ότι θα αποτρέψει την επαναφορά καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οφείλουμε επίσης να παραδεχτούμε ότι τα δύσκολα, σε σχέση με την οικονομία και την επαναφορά μας σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης, τα έχουμε μπροστά μας. Γιατί ακριβώς τα έχει μπροστά της και η παγκόσμια κοινότητα. Απαραίτητη και καλοδεχούμενη αναμφίβολα η στήριξη των εταιρειών, ανεξάρτητα από το εάν είναι μεγάλες ή μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτή εκφράστηκε από τα μέτρα της κυβέρνησής μας, καθώς και οι δράσεις παροχής ρευστότητας. Θα χρειαστεί όμως μια πιο συνολική προσέγγιση με άξονα την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικογένεια της οποίας και ανήκουμε.

Για να ενισχύσω τις απόψεις μου, επικαλούμαι τις τοποθετήσεις του Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα», θέτοντας ως πρώτιστη πρόκληση την ανάγκη να αποτρέψουμε την εξέλιξη της κρίσης σε μια παρατεταμένη ύφεση. Τονίζει επίσης ότι «οι αναγκαίες και οι γενναίες δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηριχθούν». Το πώς και πότε θα προκύψει αυτή η υποστήριξη, θεωρώ ότι υπεύθυνα και αποτελεσματικά θα το επιδιώξει η κυβέρνηση της Κύπρου στη βάση και της συνεργασίας με όλους τους θεσμούς της πολιτείας, κοινωνικούς, οικονομικούς, συντεχνιακούς, επιχειρηματικούς και γενικά με το σύνολο της κοινωνίας μας.

Στη βάση επίσης αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα ανθρώπινης, κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς που επέβαλε η κρίση της πανδημίας. Οι εξ ανάγκης νέες τάσεις και στάσεις στην κοινωνία και την αγορά, μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον όπου οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα προσδώσουν ευελιξία, θα προσθέσουν παραγωγικότητα, θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες και θα καθιερώσουν μια άλλη ποιότητα συναλλαγών χωρίς βέβαια ποτέ να παραγνωρίζονται, έστω και κατ’ ελάχιστο, οι ανθρώπινες αξίες.

Την ειλικρινή συνεργασία πάντως της ΟΠΑΠ Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία την είχε και την έχει! Σεβαστήκαμε και εφαρμόσαμε στο απόλυτο τα μέτρα και υποδείξεις των αρμοδίων, ενισχύοντας παράλληλα την επικοινωνία των μηνυμάτων της κυβέρνησης με την απόφασή μας να στηρίξουμε τις σχετικές εκστρατείες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Παρά το γεγονός ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε μηδενική επιχειρηματική δραστηριότητα για δύο και πλέον μήνες και λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων μας, χορηγήσαμε με το ποσό του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ την άμεση δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ενισχύσαμε τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την προμήθεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στους επαγγελματίες υγείας. Συνεχίζουμε παράλληλα και τις θεσμοθετημένες δράσεις της ΟΠΑΠ Κύπρου στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού, της Παιδείας, του Περιβάλλοντος και του Αθλητισμού, τομείς που ήδη νοιώθουν την πίεση των επιπτώσεων από την πανδημία, δίνοντας έτσι ανάσα και στους σχεδιασμούς της πολιτείας. Αυτή ήταν η υπεύθυνη στάση της ΟΠΑΠ Κύπρου απέναντι στην κυπριακή κοινωνία για 50 και πλέον χρόνια, αυτή είναι η ευθύνη της κάθε μεγάλης εταιρείας στο χώρο δραστηριότητας της, πολύ περισσότερο όταν ο χώρος στριμώχνεται από κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας. Πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε περήφανοι υποστηρικτές της κοινωνίας μας!

Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, των κοινωνιών και των κρατών, είναι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που είπε ο Ευριπίδης και το οποίο επικαλέστηκα στην εισαγωγή της τοποθέτησής μου. Να βγούμε δηλαδή, πιο δυνατοί (και πιο σοφοί θα πρόσθετα) μέσα από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε.

*Ο κ. Δημήτρης Αλετράρης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση