ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:59
30°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Επιχειρήσεις

Εν μέσω ανησυχιών έρχεται το 5G

Της Μαρίας Ηρακλέους

Συζήτηση του θέματος σε κοινή συνεδρία των επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος στην Βουλή

Ενώ η δημόσια διαβούλευση για την αδειοδότηση ραδιοσυχνοτήτων σε σχέση με το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι σε εξέλιξη, άρχισε την Πέμπτη σε παράλληλο επίπεδο, η συζήτηση του θέματος στην Βουλή. Σε πολύωρη κοινή συνεδρία των επιτροπών Υγείας και Περιβάλλοντος, έγινε λόγος για έντονες ανησυχίες από οργανωμένα σύνολα, για τον βαθμό που επηρεάζουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και η τοποθέτηση κεραίων γενικότερα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αλλά ειδικότερα για την τεχνολογία του 5G. Ήταν πάντως ίσως από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρακολούθησαν συνεδρία της Βουλής απλοί πολίτες, κάτι που καταδεικνύει το ευρύτερο ενδιαφέρον για το θέμα, από την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα επηρεασμού της δημόσιας υγείας.

Διαφορετική η θέση του Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρικών Επικοινωνιών αλλά και των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, με τις περισσότερες ήδη να είναι σε διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου. Εκπόνηση μελέτης η οποία να καταγράφει με ακρίβεια τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ζήτησαν οι προέδροι των επιτροπών.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε όπως υπάρξει μορατόριουμ στην εγκατάσταση της τεχνολογίας μέχρι να υπάρχουν μελέτες για την μη βλαπτικότητα της. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχίσει σε επόμενη συνεδρία των επιτροπών, ώστε να τεθούν και να απαντηθούν τα ερωτήματα των βουλευτών.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας  αναφέρει ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι ο καθορισμός του ορίου έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όριο το οποίο είναι το ίδιο με αυτό που έχει θέσει η Κομισιόν. Μάλιστα πρόσφατα, το Υπουργείο ήρθε σε επαφή με παγκόσμια οργάνωση υγείας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται στην Κύπρο για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

Στο β Δημοτικό Έγκωμης σε απόσταση 20-25 μέτρων από το σχολείο τοποθετήθηκαν τρεις κεραίες εταιρειών τηλεπικοινωνίας

Από πλευράς του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρθηκε ότι δεν έχει ληφθεί κάποιο παράπονο για το 5G. Έγιναν όμως σε δήμους και κοινότητες για εγκατάσταση κεραίων κοντά σε σπίτια και σχολεία. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Β' Δημοτικό σχολείο Έγκωμης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι σε απόσταση 20-25 μέτρων από το σχολείο τοποθετήθηκαν τρεις κεραίες εταιρειών τηλεπικοινωνίας και έθεσε θέμα υγείας για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών ενώ κινήθηκαν και δικαστικά, ωστόσο οι κεραίες δεν αφαιρέθηκαν. Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για το Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου.

Στην συζήτηση συμμετείχε και εξωτερικός συνεργάτης της NASA ο Δρ Χρίστος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ασφαλή όρια για τις ηλεκτρομαγνητικές ατκινοβολίες επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν είναι τεχνολογική επανάσταση από την στιγμή που επηρεάζει τη δημόσια υγεία.

Δεν μπορούν να χαμηλώσουν τα όρια

Ο διευθυντής του τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμου ανέφερε ότι οι άδειες για τα 5G στην Κύπρο αφορούν μόνο χαμηλές συχνότητες. Επισήμανε επίσης ότι 18 χώρες έχουν ήδη αδειοδοτήσει άδειες μέσης συχνότητας 700 ΜΗ - 3,6 GH και σημείωσε ότι αν χαμηλώσουν τα όρια τότε δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας.

Οι θέσεις των εταιρειών

Cyta, epic, Cablenet και Primetel υπέβαλαν γραπτό υπόμνημα στην επιτροπή για τις θέσεις τους, αναφέροντας εννέα σημεία.

1ο Η τεχνολογία 5G αποτελεί τεχνολογική εξέλιξη των υφιστάμενων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας και δεν διαφέρει από αυτές στο θέμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αφού η ακτινοβολία του νέου φάσματος συχνοτήτων που θα αδειοδοτηθεί εντός του 2020 από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εμπίπτει στην κατηγορία της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας.

2ο Τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια τα οποία έχει υιοθετήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 βασίζονται στην σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού.

3ο Οι πλείστες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τα όρια της σύστασης, ορισμένες έχουν υιοθετήσει χαμηλότερα όρια χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

4ο Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσπίσει νόμους και κανονισμούς σε σχέση με τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, τον έλεγχο των επιπέδων Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και την χωροθέτηση των σταθμών κινητής τηλεφωνίας υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

5ο Στην Κύπρο ο έλεγχος τήρησης των ορίων είναι από τους αυστηρότερους παγκοσμίως.

6ο Σε περίπτωση σημαντικής μείωσης των ορίων θα απαιτηθεί μεγάλη αύξηση των σταθμών κινητής τηλεφωνίας ώστε να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα και ποιότητα των υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα τα συνολικά επίπεδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

7ο Στην περίπτωση που τα όρια δεν μειωθούν σημαντικά το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η αύξηση των ανησυχιών του κοινού.

8ο Σε περίπτωση εφαρμογής των προνοιών του νομοσχεδίου περί χωροθέτησης σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, τότε δεν θα είναι πρακτικά δυνατό να υπάρχουν εγκατεστημένοι σταθμοί βάσης εντός αστικών περιοχών, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παροχής υπηρεσιών κινητής εντός αστικών περιοχών.

9ο Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας για τα δίκτυα 5ης γενιάς και θα αποτελέσουν την ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ