ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντονο ενδιαφέρον για το πρώτο Blue Limassol Forum

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και επικεντρώθηκε στο «αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον»

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή, 29 Μαΐου, ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick διοργάνωσαν το πρώτο Συνέδριο με τίτλο «Γαλάζια Λεμεσός - Blue Limassol». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και επικεντρώθηκε στο «αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον». Το διαδραστικό συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους εκατοντάδες συμμετέχοντες να θέσουν αρκετές ερωτήσεις και προβληματισμούς στους ομιλητές και στα μέλη του πάνελ.

Το Συνέδριο «Blue Limassol» είναι μια ετήσια εκδήλωση, που καθιερώθηκε το 2020 από τον Δήμαρχο της Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαΐδη. Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι το συνέδριο αυτό αποσκοπεί στο να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο και ως μια σημαντική παράκτια πόλη και λιμάνι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και να ενισχυθεί η θαλάσσια και η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων.

Ο Δρ Χριστόφορος Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιο να επιλεγεί από τον Δήμο ως ακαδημαϊκός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα τόνισε τη μακροχρόνια και πρωτοποριακή προσφορά ποιοτικής ναυτιλιακής εκπαίδευσης του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου, τόνισε τη σημασία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ για την εξισορρόπηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Προσέθεσε ότι η ορθή έρευνα και η καλή εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, σε αρμονία με την οικονομία μας και ως εκ τούτου να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τέλος, η κ. Πηλείδου σημείωσε την επιτυχία επανεκλογής της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κατατάσσοντάς την στην 4η θέση μεταξύ των υποψηφίων χωρών. «Αυτός ο ρόλος παρέχει την ευκαιρία για ενεργό δέσμευση στην οικοδόμηση νέων, ουσιαστικών κανονισμών που θα ευθυγραμμίζονται με τις τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς ανάγκες», προσέθεσε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου μίλησε για τις προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ και ανέφερε τη σημασία των προστατευόμενων ειδών. Τόνισε επίσης την ανάγκη οι άνθρωποι να πλησιάσουν, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και να αγαπήσουν τη φύση προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ περιλάμβαναν: την ανάγκη αύξησης της περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των πολιτών, τις πράσινες τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν στη ναυτιλία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την παρουσίαση του έργου «The Blue Hubs» που προωθεί τη χρήση LNG και CNG στο λιμάνι της Λεμεσού, τη χρήση κατάλληλων εργαλείων για την περιβαλλοντική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την πρόληψη της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, του αέρα και του εδάφους, και τη διατήρηση όλων των φυσικών πόρων στο λιμάνι και τις παρακείμενες παράκτιες περιοχές, τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι αρχές, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εκπαίδευση και οι πολίτες για να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ένα αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Βασικοί ομιλητές και εισηγητές του Συνεδρίου ήταν η κ. Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο κ. Prabhat Jha, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MSC Shipmanagement Limited, ο κ. Αντρέας Αλβάνης, Εκτελεστικός Επιχειρησιακός Σύμβουλος του Fameline Holding Group, ο κ. Alexander Alexandrov, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Bulgarian Ports Infrastructure Company (BPI Co.), η κ. Gina Cohen, Ανεξάρτητη Σύμβουλος Φυσικού Αερίου, Συγγραφέας και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Technion του Τελ Αβίβ, ο Δρ Δημήτρης Κλείτου, Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick και Υπεύθυνος Έργων της Marlow Navigation Co. Ltd, ο κ. Ιωάννης Ευστρατίου, Προϊστάμενος της Μονάδας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, και ο κ. Παναγιώτης Αγαθοκλέους, στέλεχος της Αρχής Λιμένων Κύπρου και Διευθυντής του Λιμένα Λεμεσού.

Το συνέδριο συντόνισε ο Captain Eugen Henning Adami, Πρόεδρος του Κυπριακού Ιδρύματος της Θάλασσας (CyFoS) και διδάσκοντας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick. Στις τελικές του παρατηρήσεις, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι τα ευρήματα της έρευνας για το αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Frederick και με απαντήσεις από περισσότερους από 500 πολίτες της Λεμεσού, θα ανακοινωθούν έως τα μέσα Ιουνίου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και στον ειδικό ιστότοπο «Βlue Limassol» που θα συσταθεί από το Δήμο Λεμεσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση