ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξι συν ένα νέα ξενοδοχεία στη Λευκωσία

Επενδύουν στην πρωτεύουσα Κύπριοι και ξένοι και αλλάζουν τον τουριστικό της χάρτη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Είναι κοινώς παραδεκτό το μούδιασμα που παρουσίαζε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η αγορά της πρωτεύουσας στις ξενοδοχειακές αναπτύξεις. Είναι επίσης γεγονός ότι από όλες τις υπόλοιπες πόλεις, συγκέντρωνε τα χαμηλότερα ποσοστά των τουριστών που επισκέπτονταν την Κύπρο. Αυτό πλέον αλλάζει.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για τα νέα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα σκαριά, αναμένεται ότι σε ορίζοντα πενταετίας, ο δήμος Λευκωσίας θα ενισχυθεί με 694 δωμάτια ξενοδοχείων και πέραν των χιλίων κλινών. Το προφίλ στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές είναι τύπου μπουτίκ και αστικών ξενοδοχείων, αλλά και ξενοδοχείων μεγαλύτερης δυναμικότητας τα οποία θα μπορούν να προσελκύσουν τους επιχειρηματίες επισκέπτες του νησιού, αλλά και να αποτελέσουν την βάση για επαγγελματικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.

Κίνηση ματ η οποία έφερε νέο αέρα στα ξενοδοχειακά δρώμενα της Λευκωσίας, ήταν η είσοδος της Πανγαίας στο παιχνίδι, τον περασμένο Ιούνιο με την απόκτηση του Holiday Inn και στη συνέχεια την αγορά του Hilton. Προχωρούν παράλληλα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες τόσο Κύπριων επενδυτών, όσο και εταιρειών ξένων συμφερόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο πέντε αιτήσεις εκκρεμούν ενώπιον του δήμου Λευκωσίας που αφορούν την ανέγερση, δημιουργία ή μετατροπή ακινήτου σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η αίτηση για ξενοδοχειακή μονάδα στην οδό Στασίνου.

Ο οργασμός επενδύσεων στο ξενοδοχειακό κομμάτι στην πρωτεύουσα, μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αγορά της Λευκωσίας δεν έχει κορεστεί και είναι σε θέση να απορροφήσει νέες επενδύσεις. Επίσης, σημαντικά έργα στην πόλη οδεύουν προς ολοκλήρωση, πράγμα που συνέτεινε στο να αλλάξουν τα δεδομένα και να προλειάνουν το έδαφος καθόδου ξένων και κύπριων επενδυτών στον ξενοδοχειακό τομέα.

Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι με τις νέες προσθήκες στον ξενοδοχειακό χάρτη της Λευκωσίας, η πρωτεύουσα θα μπορεί πλέον να διεκδικήσει επί ίσοις όροις μια σημαντική θέση στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι νέες προσθήκες

Ένα από τα νέα ξενοδοχεία της πόλης- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ψηλό κτήριο- καθώς βάσει της αίτησης ενώπιον του Δήμου πρόκειται για κτήριο 28 ορόφων και συγκαταλέγεται στα ψηλότερα κτήρια της πρωτεύουσας. Η ανάπτυξη χωροθετείται παρά του παλαιού ΓΣΠ και είναι πρωτοβουλία Κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», έχει στα πλάνα του να το πωλήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για ανέγερση ξενοδοχείου επί της οδού Στασίνου, στον χώρο του πρώην νυχτερινού κέντρου Zoo. Το έργο ανήκει σε κυπριακή εταιρεία, ενώ με το τέλος του χρόνου οδεύει και προς την ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για ξενοδοχείο έξι ορόφων, χωρητικότητας τριάντα δωματίων και είναι το μόνο για το οποίο έχει εκδοθεί ήδη άδεια από τον δήμο. Λίγα μέτρα από το σημείο, και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Σαλαμίνος, χωροθετείται το ξενοδοχείο της εταιρείας Radisson. Στην οδό Ομήρου, στο κτήριο του πρώην οπτικού οίκου Θεοφανίδη, προχωρούν για την ανέγερση ξενοδοχείου δέκα ορόφων, και χωρητικότητας σαράντα δωματίων. Η επενδύτρια εταιρεία είναι βουλγαρικών συμφερόντων.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην λεωφόρο Μακαρίου. Πρόκειται για εξέλιξη που μόνο θετική επίδραση θα έχει για την εμπορική αναβάθμιση της περιοχής, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στον αναπνευστήρα. Για την δημιουργία του ξενοδοχείου έχει ήδη αγοραστεί από την Ισραηλινή εταιρεία Fattal Hotel Management, το κτήριο της πρώην Λαϊκής, με εμβαδόν 5.600 τ.μ το οποίο θα ανακαινιστεί ώστε να λειτουργήσει ξανά ως μπουτίκ ξενοδοχείο 14 ορόφων και 198 δωματίων.

Εντός των τειχών

Δύο οι ξενοδοχειακές αναπτύξεις που προχωρούν στην εντός των τειχών πόλη. Η πρώτη περίπτωση είναι ήδη γνωστή και προέρχεται από την Εθνική Πανγαία η οποία απέκτησε το πρώην Holiday Inn και την επαναλειτουργία του ως πεντάστερο ξενοδοχείο. Πέραν αυτού, Κύπριος επενδυτής προχωρεί στην αξιοποίηση διατηρητέου κτηρίου στην οδό Πύθωνος, στην καρδιά δηλαδή της παλιάς Λευκωσίας, μεταξύ Ονασαγόρου και Σόλωνος. Πρόκειται για διώροφο κτήριο το οποίο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο έξι υπνοδωματίων και δώδεκα κλινών.

Επενδύει 66 εκατ. ευρώ η Πανγαία

Όταν μια εταιρεία, όπως την Πανγαία, αποφασίζει να επενδύσει ποσό ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ για δύο ξενοδοχεία, αυτό από μόνο του είναι δείγμα για τις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά της πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 το πρώην Holiday Inn πέρασε στα χέρια της Πανγαία για το ποσό των 11,2 εκατ., ευρώ. Το ξενοδοχείο ανασκευάζεται από τον όμιλο Zeus International, όμιλος ο οποίος δραστηριοποιείται εμπορικά στον κλάδο εκμετάλλευσης και διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Τον Οκτώβριο του 2018 έγινε γνωστό ότι το ξενοδοχείο θα είναι πεντάστερο, θα αποκτήσει το σήμα της Wyndham, και με την λειτουργία του θα ονομάζεται Wyndham Nicosia. Πρόκειται για το 8ο ξενοδοχείο του σχήματος Wyndham και Zeus στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης υλικών από τον χώρο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες υποβολής αδειών και αποκατάστασης του κτηρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ξενοδοχείο θα ενισχύσει με 140 δωμάτια την ξενοδοχειακή δυναμικότητα της πρωτεύουσας. Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο σε εταιρεία του ομίλου Zeus International. Η τοποθεσία του κτηρίου, σε συνδυασμό με το κύρος που φέρει η εν λόγω αλυσίδα ξενοδοχειακών μονάδων, αναμένεται ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται εντός των Ενετικών τειχών της πόλης, πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης (στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου καθώς και στην Λεωφόρο Εθνάρχη Μακαρίου) και στην, υπό ανάπλαση, Πλατεία Ελευθερίας η οποία έχει σχεδιαστεί από τη διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Zaha Hadid.

Από την 1η Ιουνίου το σήμα του Hilton στην είσοδο της Λευκωσίας, θα αποτελέσει και επίσημα παρελθόν, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο όνομα και λογότυπο του The Landmark Nicosia, στο οποίο κατέληξαν οι νέοι ιδιοκτήτες του, Invel και Πανγαία. Η αλλαγή του εμπορικού σήματος ήταν προγραμματισμένη καθώς δεν προβλεπόταν η διατήρηση του προηγούμενου εμπορικού σήματος και διαχειριστικού φορέα στο πλαίσιο της πρόσφατης απόκτησης της πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ξενοδοχείου από τους νέους επενδυτές, Πανγαία και Invel.

Και άλλη αλυσίδα

Την επένδυση της Πανγαία στο Hilton και της επαναλειτουργίας του Holiday Inn, ακολουθεί η επένδυση της Radisson, η οποία ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων την δραστηριοποίηση της στην αγορά της Λευκωσίας, μετουσιώνοντας τις σκέψεις των τελευταίων μηνών, σε πράξη. Συγκεκριμένα το ξενοδοχείο τοποθετείται στην οδό Σαλαμίνος στο κέντρο της πρωτεύουσας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι χωρητικότητας 180 δωματίων.

Θα υπάρχει επίσης χώρος 500 τμ για πραγματοποίηση συνεδρίων και επαγγελματικών συναντήσεων καθώς το ξενοδοχείο απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου.

Τα έργα του δήμου

Φυσικά οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για αναπτύξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν μπορεί να μην συνδέονται με τα έργα ανάπτυξης που προχωρούν από πλευράς του δήμου, στην βάση των οποίων κτίζεται και η πολιτική προώθησης της Λευκωσίας στον επενδυτικό κόσμο του εξωτερικού.

Στην «Κ» μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος σκιαγράφησε το νέο προφίλ που παρουσιάζει η Λευκωσία με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου, Ευαγόρου και Στασικράτους, την ολοκλήρωση της πλατείας Ελευθερίας μέσα στους επόμενους μήνες, την ολοκλήρωση της Κωστάκη Παντελίδη, του δημοτικού θεάτρου και της Ομήρου.

«Ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται πώς θα διαμορφωθεί και πώς θα αλλάξει η Λευκωσία και αυτό το βλέπουμε στην πράξη με την αύξηση επενδυτών στο κέντρο». Ως παράγοντες που ενίσχυσαν την ανάπτυξη θα πρέπει να θεωρούνται και σε αυτή την περίπτωση τα πολεοδομικά κίνητρα για ανάπτυξη οικοδομών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας είναι το γεγονός ότι συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών αλλά και το γεγονός ότι είναι η πόλη την οποία επισκέπτονται επιχειρηματίες και φιλοξενούμενοι κυβερνητικών οργανισμών. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, κάτι που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για πολεοδομική ανάπτυξη, όπως είδαμε ήδη να γίνεται με τα μοντέρνα κτήρια των φοιτητικών εστιών. Πέρα από εκπαιδευτικό κέντρο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι έτοιμο το αρχαιολογικό κυπριακό μουσείο, ενώ ολοκληρώθηκε το δημοτικό θέατρο, που είναι το πιο μεγάλο και το πιο σύγχρονο θέατρο της Κύπρου και θα αρχίσει σύντομα παραστάσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση