ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η ανακύκλωση είναι και δική μας ευθύνη

Πόσο εφικτό είναι να αντιστρέψουμε την αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον;

Προωθητική Ενέργεια

Η ανακύκλωση δεν μπήκε πρόσφατα στη ζωή των Κυπρίων. Οι διάφορες καμπάνιες, η ενημέρωση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας σχετικά με την ανακύκλωση τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται πως αποτυγχάνει, δυστυχώς, στη χώρα μας. Μία διαπίστωση η οποία προέρχεται και μέσα από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λίγο-πολύ, χαρακτηρίζει την Κύπρο ως μία από τις πιο «βρώμικες» χώρες, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού ανακύκλωσης. Η Κύπρος συγκεκριμένα, βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με ποσοστό ανακύκλωσης 17%, μετά τη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. 

Η εικόνα αυτή δεν μας κάνει αισιόδοξους. Αντιθέτως, επιτείνει τη δυσαρέσκειά μας, όταν συνειδητοποιούμε από την μία, την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και από την άλλη τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά ο καθένας μας στο περιβάλλον. Κι όμως, η αλλαγή τόσο της εικόνας της Κύπρου όσο και του περιβάλλοντος είναι στο χέρι μας. Κυριολεκτικά. Μία ευθύνη που βαραίνει τόσο εμάς σε προσωπικό επίπεδο όσο και μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες και οργανισμούς που η συμβολή τους θα βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην επίτευξη αυτού του τόσο σημαντικού στόχου.

Αν και η ανακύκλωση, θεωρείται πλέον, μία δεδομένη πρακτική, εντούτοις δεν είναι. Ως κάτοικοι, οργανισμοί και εταιρείες από όλους τους τομείς αυτής της χώρας, οφείλουμε να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα θα ενδυναμώσουν το πράσινο αποτύπωμα της Κύπρου, συμμετέχοντας στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους ταφής και η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών που απαιτείται για την παραγωγή νέων συσκευασιών ακούγονται ίσως μικρά βήματα προς ένα πιο υγιή πλανήτη, όμως δεν είναι.

Πόσο εφικτό είναι να αντιστρέψουμε την αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον; Και όμως, είναι πιο εφικτό από όσο νομίζουμε. Με πολύ απλές ενέργειες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάθε εταιρείας, με συνεχή ενημέρωση και πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με έρευνες, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού σώζουμε 17 δέντρα και εξοικονομούμε 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού. Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές και δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην αντίπερα όχθη, μία μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί μας, η LIDL Κύπρου, ακολουθώντας την πολιτική της εταιρείας διεθνώς, φροντίζει για την ανακύκλωση μέσα από ενδεδειγμένα προγράμματα και πρακτικές τα οποία φέρνουν αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Η LIDL Κύπρου αναμφίβολα μπορεί να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση και να βρει ακόλουθους σε αυτή της την υπερπροσπάθεια.

Ο Όμιλος Schwarz-στον οποίο ανήκει η LIDL-αναπτύσσει συνεχώς συστήματα συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Παράλληλα, ερευνά, βελτιστοποιεί και επεκτείνει τις τοπικές εγκαταστάσεις επιστροφής και διανομής για να διατηρήσει το υπάρχον πλαστικό στον κύκλο ανακύκλωσης «κλειστού βρόχου», που σημαίνει μία διαρκή προμήθεια, χρήση και ανακύκλωση.

Η LIDL Κύπρου, στα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, παρουσιάζει μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη εικόνα στον τομέα του περιβάλλοντος, μέσω της πρωτοβουλίας της REset Plastic. Κύριος άξονας αυτού του προγράμματος είναι η μείωση χρήσης του πλαστικού όπου είναι εφικτό και βιώσιμο. Αυτό επιτυγχάνεται με τις πολύ σημαντικές και δαπανηρές εσκτρατείες της εταιρείας για ανακύκλωση αλλά και επανασχεδιασμό των συσκευασιών που βάζει στα ράφια της ώστε να είναι ανακυκλώσιμες. Βασικός στόχος της LIDL είναι το 2025 όλες οι συσκεασίες των προϊόντων της να είναι 100% φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Μία προσπάθεια η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αποσκοπώντας παράλληλα στην μείωση της χρήσης του πλαστικού κατά 20%, με ορίζοντα και πάλι το 2025.

Η LIDL, έχει κατανοήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης και με ειδικές ενέργειες εφαρμόζει εδώ και χρόνια αυτό που πρέπει ο καθένας μας να αντιληφθεί: ότι ο πλανήτης μας θα σωθεί μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία και αντιληφθούμε πως η σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι δική μας ευθύνη. Και αυτό είναι στο χέρι μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X