ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Επιχειρήσεις

H Nokia αντικαθιστά τη Huawei στο δίκτυο 5ης γενιάς της Βρετανίας

Newsroom Κ, Αθήνα

Θα της παράσχει πρόσθετους σταθμούς και κεραίες, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες του δικτύου ΕΕ

Η Νοkia αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφελημένη μετά τον αποκλεισμό του κινεζικού κολοσσού Huawei από την προμήθεια εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη Βρετανία. Κι αυτό φαίνεται στην τελευταία συμφωνία που συνήψε η φινλανδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ώστε να γίνει η μεγαλύτερη προμηθεύτρια εξοπλισμού της British Telecom (ΒΤ), επεκτείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία τους.

Eιδικότερα, όπως αναφέρει σχετικά το BBC, η Nokia θα της παράσχει πρόσθετους σταθμούς και κεραίες, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι χρήστες του δικτύου ΕΕ (το οποίο ανήκει μεταξύ άλλων στην ΒΤ) να κάνουν κλήσεις και μεταφορά δεδoμένων μέσω του δικτύου 5ης γενιάς της εταιρείας. Επιπλέον, η Nokia θα αντικαταστήσει ως προμηθεύτρια τη Huawei και στα δίκτυα 2ης και 4ης γενιάς που διατηρεί η British Telecom. Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το δίκτυο ΕΕ ήδη βασίζεται στις προμήθειες της Νokia για να μπορέσει να παράσχει υπηρεσίες 3ης γενιάς στην πελατεία του.

Το πώς εμφανίστηκε η Nokia στο προσκήνιο για τα δίκτυα 5ης γενιάς έχει να κάνει με τον ρόλο της Βρετανίας στη σινοαμερικανική διένεξη και στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος τεχνολογικών ομίλων της Κίνας, διότι θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό παρεμποδίστηκε και η Huawei να συναλλάσσεται με αμερικανικές εταιρείες, συμπαρασύροντας σε ανάλογη αντιμετώπιση και τη βρετανική κυβέρνηση – η οποία θεωρείται σύμμαχος της αμερικανικής, αν και αρχικά στο θέμα της Huawei είχε τηρήσει άλλη στάση.

Τον Ιούλιο, ως εκ τούτου, ανακοίνωσε ότι όλοι οι πάροχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που δραστηριοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία δεν επιτρέπεται να αγοράζουν νέα υλικά 5ης γενιάς από τη Huawei, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να αποσύρουν όποιον εξοπλισμό έχουν ήδη στα δίκτυα 5ης γενιάς και έχει κατασκευαστεί από τη Huawei έως και το 2027. Οι λόγοι που οδήγησαν το Λονδίνο σε αυτόν τον αποκλεισμό αφορούν την εθνική ασφάλεια, θέτοντας τέλος σε μια μακρά σχέση της British Telecom με τον κινεζικό όμιλο, που ξεκίνησε το 2005.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, πριν από λίγο καιρό ο εξοπλισμός της Nokia χρησιμοποιείτο σχεδόν στο ένα τρίτο των εγκαταστάσεων 4ης γενιάς της ΒΤ, οι οποίες τελούν σε φάση αναβάθμισης ώστε να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές της 5ης γενιάς.

Τότε ο εξοπλισμός της Huawei χρησιμοποιείτο στα υπόλοιπα δύο τρίτα των σταθμών. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός της φινλανδικής εταιρείας καλύπτει τους πελάτες του δικτύου ΕΕ της ΒΤ σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου, στα Μίντλαντς και σε διάφορες αγροτικές περιφέρειες.

Με την τελευταία συμφωνία Nokia – British Telecom οι υποδομές της πρώτης θα επεκταθούν και σε άλλες ζώνες και πόλεις στη Βρετανία, όπως στο Αμπερντίν, στο Κέμπριτζ, στο Εξετερ, στο Ντάντι, στο Σαουθάμπτον και στο Γιορκ. Με τον έτι ισχυρότερο ρόλο της Nokia, οι υποδομές της θα εντοπίζονται σχεδόν στα δύο τρίτα των δικτύων της ΒΤ.

Οπως παρατηρεί, τέλος, ο αναλυτής του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην IDC, Τζον Ντιλένι, «αναπόφευκτο ήταν να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός της Huawei, ενώ η μεγάλη αλλαγή εδώ έγκειται στο ότι η ΒΤ δεν είχε σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει φινλανδικό εξοπλισμό σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά τελικώς το κάνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ