ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήρθαν για να μείνουν οι επιδοτημένες διακοπές

Προς επέκταση του σχεδίου μέχρι τον Μάρτιο προχωρά το Υφυπουργείο, προωθείται και η μόνιμη εφαρμογή του

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιδοτημένες διακοπές για τον εγχώριο τουρισμό τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο φαίνεται ότι δρομολογεί το αρμόδιο Υφυπουργείο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η μόνιμη εφαρμογή του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού σε ετήσια βάση. Όπως δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης του στην «Κ» ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σε πρώτο στάδιο, η προσπάθεια θα είναι ώστε το πρόγραμμα να καλύψει τους χειμερινούς μήνες και να διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Ανέφερε επίσης ότι το Υφυπουργείο βλέπει με καλό μάτι τη συνέχιση ενός τέτοιου σχεδίου και την λειτουργία του κάθε χρόνο, αφού φάνηκε ότι μπορεί να δώσει ανάσες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Πάντως, το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία κράτησαν ζεστές τις μηχανές τους σε περίοδο χαμηλών αφίξεων, λειτούργησε θετικά και για την εικόνα της Κύπρου τουριστικά, η οποία ήταν και πρακτικά ανοικτός προορισμός για τον εισερχόμενο τουρίστα και εν τέλει είχε θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία. Η συνέχιση της εφαρμογής του λοιπόν εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, σε περίπτωση υιοθέτησής του σε ετήσια βάση, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα καθοριστούν βάσει του διαθέσιμου κονδυλίου αλλά και των διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς. Εκ πρώτης όψεως, αναμένεται ότι θα μειωθεί η περίοδος εφαρμογής του σχεδίου. Δεν αποκλείεται δε να αναθεωρηθεί η ανώτατη τιμή διανυκτέρευσης και το ποσοστό επιχορήγησης. Δεν αναμένονται ωστόσο αλλαγές όσον αφορά τα δεδομένα για τους δικαιούχους του προγράμματος. «Η γενικότερη φιλοσοφία του σχεδίου μας ενδιαφέρει, έχει δουλέψει, αλλά όσο περνά ο καιρός θα γίνεται πιο στοχευμένο ούτως ώστε να εξυπηρετεί όσο γίνεται και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής τουρισμού», σημείωσε ο Σάββας Περδίος.

Συμφωνούν, αλλά…

Στην προσπάθεια του Υφυπουργείου τάσσονται υπέρ και οι ξενοδόχοι, ζητώντας ωστόσο κάποιες διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες του σχεδίου. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διυθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης τόνισε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο έχουν οι ίδιοι προτάσεις για διαμόρφωση του σχεδίου. « Θα ήταν καλό, να κληθούμε και εμείς ως ξενοδόχοι να συζητήσουμε το εν λόγω σχέδιο και να το διαμορφώσουμε όσο πιο ελκυστικό γίνεται τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον επιχειρηματία που θα πάρει την θαρραλέα απόφαση και να παραμείνει ανοικτός», σχολιάζει. Από την πλευράς της ΣΤΕΚ η γενική διευθύντρια Χρυσαίμιλη Ψηλογένη αναφέρει ότι ενδεχομένως το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει λιγότερους περιορισμούς και να δίδει μεγαλύτερη ευελιξία σε όσους θα το αξιοποιήσουν όσον αφορά την επιλογή καταλύματος και το ποσό που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν.

Μόλις 10%

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσσουνίδη, το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εγχώριου τουρισμού, βοήθησε σε κάποιες περιπτώσεις να παραμείνουν σε λειτουργία και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες κάποια ξενοδοχεία, τα οποία ενδεχομένως να έκλειναν, δεδομένης της χαμηλής τουριστικής κίνησης που προϋπήρχε. Ποσοστιαία, τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοικτά από τέλος Νοεμβρίου και κατά την χειμερινή περίοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 10% του συνόλου, σημείωσε. Ως εκ τούτου, επισήμανε, ακόμα και να παραμείνει το σχέδιο, δεν θα αφορά μεγάλο αριθμό μονάδων. «Ενδεχομένως όμως να δημιουργηθούν οι συνθήκες και μελλοντικά οι ξενοδόχοι να επανεξετάσουν την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας τους».

Ανέβασε πληρότητες

Από πλευράς του ΠΑΣΥΞΕ, τονίζεται ότι το πρόγραμμα βοήθησε σε διάφορα επίπεδα τον τουρισμό. Καταρχήν όπως αναφέρεται, έδωσε την ευκαιρία στους Κύπριους να κάνουν φθηνές, επιδοτημένες διακοπές ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Κατά δεύτερο λόγο βοήθησε να ανεβεί ο μέσος όρος πληρότητας σε μονάδες, οι οποίες συμβλήθηκαν με το σχέδιο ενώ βοήθησε σημαντικά και την επιστροφή στην εργασία για εκατοντάδες εργαζομένους, εφόσον δημιούργησε μια περαιτέρω ανάγκη στελέχωσης σε έμψυχο δυναμικό στις μονάδες. Πάντως, είναι γενικά παραδεκτό ότι ο εγχώριος τουρισμός ήταν αυτός που ανέβασε τις πληρότητες Αυγούστου, κυρίως δε, τις δύο ενδιάμεσες εβδομάδες του μήνα, γεγονός που αποδίδεται και στο εν λόγω σχέδιο.

Τι πρόκειται να αλλάξει

Το κόστος των διακοπών

Σε περίπτωση συμφωνίας του Υπουργού Οικονομικών και έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα αναμένεται να ισχύσει και για την επόμενη περίοδο, κάπως διαφοροποιημένο. Είναι γνωστό ότι το πλαφόν στην τιμή της διανυκτέρευσης ήταν τους τελευταίους μήνες ένα σημαντικό ζήτημα για τους ξενοδόχους, που δεν είδαν με καλό μάτι την οροφή των 60 ευρώ, - ποσό που φαίνεται ότι αφήνει πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους για τα ξενοδοχεία. Θεωρούν επίσης ότι ένα ποσό των 80 -100 ευρώ είναι πιο κατάλληλο και πιο δελεαστικό και για τον επιχειρηματία, ώστε να επιλέξει να παραμείνει ανοικτός ειδικά τους μήνες αιχμής.

Η διάρκεια των διακοπών

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα το οποίο αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι είναι και η διάρκεια των διακοπών. Ο αριθμός των δύο διανυκτερεύσεων θεωρείται από τους ξενοδοχειακούς κύκλους εξαιρετικά περιορισμένος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους οι δικαιούχοι έχουν και μεγαλύτερη ευχέρεια να λείψουν από την εργασία τους για ολιγοήμερες διακοπές. Εισηγούνται όπως τεθεί για παράδειγμα το όριο των τεσσάρων διανυκτερεύσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες Σίγουρα, επισημαίνεται, μπορεί να γίνει διαφορετική ρύθμιση για τους φθινοπωρινούς μήνες και διαφορετική για τους καλοκαιρινούς.

Σε αριθμούς

Γύρω στα 105 χιλιάδες άτομα επωφελήθηκαν από τα σχέδια επιχορήγησης εγχώριου τουρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο, ενώ για την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου επωφελήθηκαν 78 χιλιάδες άτομα, τα οποία προτίμησαν να μείνουν στην Κύπρο για διακοπές, αντί να πάνε στο εξωτερικό. Από πλευράς κονδυλίων, δαπανήθηκαν γύρω στα 3 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα τους μήνες Μάιο- Ιούνιο και Σεπτέμβριο- Νοέμβριο. Επιπλέον, οι έκτακτες δαπάνες του Υφυπουργείου, οι οποίες αφορούν το πρόγραμμα επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και εγχώριου τουρισμού, μέχρι τέλος του χρόνου, ανέρχονται στα 11,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X