ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κωνσταντίνος Λοϊζίδης: Δεν προβλέπουμε βαθιά ύφεση

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, αξιολογεί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μετά την πανδημία καθώς και το νέο κύμα ΜΕΔ που αναμένεται. Θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα περιπέσει σε βαθιά ύφεση και επισημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας αλλά όχι απαραίτητα και ο τρόπος σκέψης ως λαός ή η κουλτούρα μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας ήταν λογικά, άμεσα και συντονισμένα, ενώ και η εισήγηση για το σχέδιο παροχής ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων -που δυστυχώς δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή θα έδινε μια καλή ώθηση στην πραγματική οικονομία. Όμως και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αγγίζουν πολλούς τομείς της οικονομίας που χρειάζονται στήριξη σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. Γενικά θεωρώ πως η αντίδραση της πολιτείας ήταν σε πρώτη φάση έγκαιρη και αποτελεσματική, ενώ τα μέτρα που έχουν παρθεί έχουν δώσει στις επιχειρήσεις ευελιξία, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση.

Οι χαλαρώσεις που δόθηκαν στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν αναγκαίες, αφού λόγω της κρίσης που προκύπτει από την πανδημία αναμένεται να υπάρξουν αυξημένες ανάγκες για προβλέψεις στις τράπεζες. Επιπρόσθετα οι χαλαρώσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να δανείσουν αυτή την περίοδο, περισσότερο από ότι κανονικά θα δάνειζαν. Το ερώτημα όμως, είναι το πόσο καιρό χρειάζονται οι τράπεζες για να επανέλθουν στα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που είχαν πριν από την πανδημία. Αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία όσον αφορά επιπλέον προβλέψεις όσο και για την παροχή νέων δανείων.

Δεν μας φοβίζει ένα νέο κύμα ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων) αλλά είναι κάτι που ρεαλιστικά θα πρέπει να περιμένουμε. Στην AstroBank, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους εταιρικούς πελάτες μας και έτσι έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Οπότε αναμένουμε μετά το μορατόριουμ –όπου δεν έχουν λάβει όλοι μέρος γιατί αρκετοί δεν το χρειάζονται- ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σωστές κινήσεις. Όσο αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, η δική μου θέση είναι ότι έπρεπε να δοθεί ένα μορατόριουμ μιας επιπλέον τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς, με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας σήμερα, το 2020 θα είναι για τις περισσότερες επιχειρήσεις του τομέα μια ουσιαστικά νεκρή περίοδος και ως εκ τούτου, πολλές από αυτές θεωρώ πως δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις τους. Το λογικό θα ήταν το μορατόριουμ να καλύψει και το καλοκαίρι του ’21 ούτως ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της όλης κατάστασης, να ξέρουμε ακριβώς πόσο έχει ανακάμψει η κάθε επιχείρηση και μετά να υπολογίσουμε σωστά τη δόση που θα πρέπει και θα μπορεί να πληρώνει. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει από όλες τις τράπεζες μαζί στο πλαίσιο ενός ιδιωτικού μορατόριουμ. Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί κάτι, ελπίζω όμως ότι θα καταλήξουμε.

Για το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας, δεν θα έλεγα ότι προβλέπουμε βαθιά ύφεση. Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός έχουν δυστυχώς πληγεί αρκετά και αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα φέτος. Την ίδια ώρα τομείς όπως οι υπεραγορές και o επισιτιστικός τομέας μέσω των υπηρεσιών delivery έχουν πάει καλύτερα, ενώ η φαρμακευτική βιομηχανία και ο ιατρικός τομέας έχουν θετική προοπτική. Γενικά περιμένουμε μια ύφεση της τάξης του 5% περίπου για φέτος, αλλά και μια ανάκαμψη σημαντική το 2021.

Η κρίση έχει αναδείξει το ρόλο της τεχνολογίας και έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων. Μέσω των διαφόρων διαδικτυακών πλατφόρμων τηλεδιασκέψεων έχουμε αλλάξει την εργασιακή καθημερινότητά μας. Αυτό αναμφίβολα στο άμεσο μέλλον θα επηρεάσει και άλλες πτυχές όπως τα επιχειρηματικά ταξίδια, τους χώρους εργασίας, αλλά και το χρόνο μετάβασης που μέχρι πρόσφατα απαιτείτο για μετακίνηση από τη μια συνάντηση στην άλλη. Επίσης, είναι πλέον φανερό -παρότι υπήρχε και προηγουμένως- ότι έχει αυξηθεί δραματικά η αγορά μέσω διαδικτυακών καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα επηρεαστεί αρκετά και ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που δουλεύει το λιανικό εμπόριο. Όσον αφορά τις τράπεζες θεωρώ πως δεν έχουν επιλογή, αφού όλα πλέον γίνονται ψηφιακά. Η τάση αυτή υπήρχε και προηγουμένως αλλά όσο περνά ο καιρός τα καταστήματα θα γίνονται όλο και λιγότερο αναγκαία. Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι πολλά άτομα κάτω των 40 ετών ενδεχομένως να μην έχουν επισκεφθεί ποτέ το κατάστημα μιας τράπεζας. Παράλληλα, το κόστος γίνεται αδυσώπητο, οπότε αναγκαστικά η ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών είναι μονόδρομος.

Αυτή η πανδημία έχει και θετικές επιπτώσεις. Μας έχει υποχρεώσει όλους, να γίνουμε πιο παραγωγικοί και να εργαζόμαστε πιο μεθοδικά. Μας έχει σπρώξει σε μια αυτοματοποίηση, μια απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιακή μετατροπή των εργασιών μας. Επιπρόσθετα μας ανάγκασε να εστιαστούμε στο τι έχει σημασία και τι όχι, ενώ έχει αλλάξει και τις προσωπικές συνήθειές μας. Πόσο
ακριβώς αυτά θα επηρεάζουν τον καθημερινό τρόπο του ζην δεν είμαι σίγουρος, αλλά αναμφίβολα θα έχουν σημαντική επίδραση στο πως δουλεύουμε τους επόμενους μήνες ή ακόμα και τα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς αναπτύσσεται μια κουλτούρα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο όπου τα εκάστοτε λόμπι ειδικών συμφερόντων προσπαθούν να απομυζήσουν όσα περισσότερα μπορούν από την πολιτεία και αυτό μακροπρόθεσμα είναι μη αποδεκτό, αλλά και μη βιώσιμο. Στη Ρώμη το 55 π.Χ. ο Κικέρωνας είχε πει ότι το έλλειμα της χώρας πρέπει να μειωθεί, να σταματήσουν να δίνουν τη σημασία που δίνουν στον δημόσιο τομέα και ο κόσμος θα πρέπει να εργάζεται αντί να επιδοτείται, ενώ επιβάλλεται η Ρώμη να σταματήσει να βοηθά τις διάφορες άλλες χώρες διότι οι ίδιοι θα καταστραφούν. Είναι τα ίδια που συμβαίνουν και τώρα μετά από 2000 χρόνια. Όποτε θα έλεγα ότι μπορεί να αλλάζει ο τρόπος ζωής μας αλλά όχι απαραίτητα και ο τρόπος σκέψης ως λαός ή η κουλτούρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X