ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωγές σε Ελεγκτή και Κράτος από τους παραγωγούς του Jiu Jitsu

Της Μαρίας Ηρακλέους

Διεκδικούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων για δυσφήμηση και παράβαση συμφωνίας και όρων του οπτικοακουστικού προγράμματος

Σε αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Γενικού Ελεγκτή, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και τηλεοπτικού σταθμού προχώρησαν οι παραγωγοί της ταινίας Jiu Jitsu Δημήτρης Λογοθέτης και Χρίστος Οικονομίδης. Όπως αναφέρεται στο λεκτικό των αγωγών διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων για δυσφήμηση επικίνδυνη ψευδολογία, καταδολίευση, αμέλεια, και παραβίαση των όρων του οπτικοακουστικού προγράμματος. Οι αγωγές καταχωρήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται από το δικηγορικό γραφείο Γ. Γεωργιάδης και Συνεργάτες ΔΕΠΕ που ανέλαβε την υπόθεση ως αφορμή στάθηκαν οι αναφορές, στο πλαίσιο δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού τον Νοέμβριο του 2020 οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αναληθείς και που συνέδεαν την ταινία Jiu Jitsu με το σκάνδαλο των διαβατηρίων. Οι ενάγοντες αναφέρουν μέσω του δικηγόρου τους ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες φαίνεται να διέρρευσαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα τον Γενικό Ελεγκτή. Μιλώντας στην «Κ» αναφέρουν ότι η εντύπωση που δόθηκε, είναι ότι οι παραγωγοί του έργου κατάφεραν να εξαπατήσουν το κράτος και να οικειοποιηθούν μεγάλα κονδύλια από το ταμείο της χώρας εις βάρος των φορολογούμενων. Όπως αναφέρουν, το κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος των παραγωγών, το γεγονός ότι το πιστοποιητικό της χρηματοδότησης του κράτους δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τράπεζα, καθώς και η καθυστέρηση στον έλεγχο των δαπανών της πρώτης ταινίας, είχαν ως αποτέλεσμα το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνθηκαν οι παραγωγοί, να απορρίψει την αίτηση για χρηματοδότηση της δεύτερης ταινίας Man of War.

Οι παραγωγοί της ταινίας Jiu Jitsu και του Man Of War είχαν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για δικαστική επίλυση του ζητήματος σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα έντονοι ειδικότερα για το περιεχόμενο της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή. Κάνουν λόγο για μη τεκμηριωμένες πληροφορίες, για ανυπόστατα και δυσφημιστικά σχόλια σε σχέση με την ποιότητα της ταινίας και έλλειψη γνώσεων στα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Κατά τους ενάγοντες, η αρνητική δημοσιότητα σε συνδυασμό με πράξεις καθυστερήσεις και παραλείψεις λειτουργών του κράτους και του Invest Cyprus επέφεραν στους παραγωγούς και τους συνεργάτες τους τεράστιες ζημιές, ενώ οδήγησαν και στην διακοπή της παραγωγής της επόμενης μεγάλης ταινίας του Χόλυγουντ «Man of War», ύψους 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την παραγωγή, οι δαπάνες της ταινίας στην τοπική οικονομία, υπολογίζονται μεταξύ 12-14 εκατ. ευρώ.

Όπως περιγράφεται από τους δικηγόρους των εναγόντων, «οι καθυστερήσεις, οι λανθασμένοι χειρισμοί, η λασπολογία και πιθανά προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα από διάφορα άτομα προκάλεσαν πολλές ζημιές στον κ. Λογοθέτη και δεν του άφησαν άλλη επιλογή παρά να κινηθεί με νομικά μέτρα για να προστατεύσει τόσο την καλή του φήμη αλλά και για να αποζημιωθεί για την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στον ίδιο προσωπικά, τις εταιρείες και τους συνεργάτες του». Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά το κυπριακό οπτικοακουστικό πρόγραμμα ενώ εκτιμάται ότι θα απωθήσουν πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές στον συγκεκριμένο τομέα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ