ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O ιός χτύπησε και την τεχνολογία

Πολλές παγκόσμιες εταιρείες βασίζονται σε εργοστάσια στην Κίνα για την κατασκευή όπως οι φορητοί υπολογιστές

Εβδομάδες μετά τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ο οποίος πλέον φέρει την ονομασία COVID-19, στην ηπειρωτική Κίνα, η ραγδαία διάδοση του έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, ενώ επηρεάζει καθημερινά τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ασία, και Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, Apple, Amazon, Facebook, Microsoft και η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, έχασαν μέχρι στιγμής συλλογικά περισσότερα από $238 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, ως μέρος μιας μεγαλύτερης κρίσης της οποίας υφίστανται οι παγκόσμιες αγορές.

Πολλές παγκόσμιες εταιρείες βασίζονται σε εργοστάσια στην Κίνα για την κατασκευή όπως οι φορητοί υπολογιστές. Οι Κινέζοι καταναλωτές, που είχαν οδηγήσει ένα κύμα αυξανόμενου πλούτου, αφού είναι φανατικοί αγοραστές ειδών τεχνολογίας.

Apple Inc.

H μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες ότι αναμένει να υπάρξουν συνέπειες στις οικονομικές αναφορές της για το πρώτο μισό του έτους, λόγω της έξαρσης του COVID-19, στην Κίνα, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κέντρο κατασκευής και συναρμολόγησης της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων τεχνολογίας.,

Η Apple είχε προ ημερών δημοσιοποιήσει ανάλογη προειδοποίηση, ότι δηλαδή η επιδημία θα επηρεάσει αρνητικά, αν και προσωρινά, την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των iPhones, μέσω του Διευθύνων Συμβούλου της, Tim Cook, ανακοινώνοντας επίσης τη σταδιακή επαναλειτουργία μερικών εργοστασίων και καταστημάτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η προσφορά είναι ένα πρόβλημα, προειδοποίησε η εταιρεία, καθώς τα εργοστάσια ξαναρχίζουν αργά στην Κίνα και η ζήτηση μειώνεται επίσης, ενώ τα καταστήματα εκεί εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, ακόμα κι αν όλα τα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα της τεχνολογίας στη Κίνα επαναλειτουργήσουν, η Apple θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, η εταιρεία στηρίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο προμηθευτών, που παρέχει βασικά συστατικά για τις κύριες συσκευές της.

Όλοι αυτοί οι προμηθευτές, θα πρέπει να περάσουν πρώτα από κυβερνητικές επιθεωρήσεις, ώστε οι εγκαταστάσεις τους να απολυμανθούν κατάλληλα, προτού αυτές επαναλειτουργήσουν, με τις κατάλληλες συνθήκες καραντίνας.

«Προφανώς και εργαζόμαστε σε σχέδια για να μετριάσουμε και να καλύψουμε οποιαδήποτε αναμενόμενη απώλεια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος σε ότι αφορά τους προμηθευτές εκτός της περιοχής του Γουχάν, ήταν «λιγότερο σαφής».

Οι μετοχές της Apple κυμαίνονταν περίπου 3,2% (τοις εκατό χαμηλότερα) από το συνηθισμένο, πριν να ανοίξουν οι αγορές, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

Microsoft Corporation

Τις οικονομικές συνέπειες του ιού που έχει ήδη «νιώσει» η Apple, αρχίζει να σημειώνει και η Microsoft, με τη δεύτερη να έχει ανακοινώσει την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, πως η εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει άμεσες συνέπειες στην κατασκευή και πώληση των συσκευών Surface της εταιρείας. Ο στόχος των νέων συσκευών τον οποίο είχε θέσει η Microsoft άγγιζε τα $10,75 με $11,15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Μολονότι βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τις νέες συσκευές Windows, ανάλογη με τις προσδοκίες μας, η αλυσίδα τροφοδοσίας επανέρχεται στην κανονική λειτουργία της με βραδύτερο ρυθμό του αναμενομένου», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Παράλληλα, άλλες σημαντικές πηγές εσόδων, όπως η πολύ-αναμενόμενη νέα έκδοση της κονσόλας παιχνιδιών XBOX, η διαδικτυακή υπηρεσία παιχνιδιών (cloud-streaming) XBOX Live και το λογισμικό Windows Office, δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Samsung Electronics

Η Νότια Κορέα, μια χώρα 51 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει κλονιστεί καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού αυξήθηκε σε πάνω από 1.700.

Παρόλο που οι λειτουργίες του κολοσσού τεχνολογίας Samsung, έχουν μέχρι στιγμής συνεχιστεί κανονικά, το Σαββατοκύριακο 22 με 23 Φεβρουαρίου, η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει προληπτικά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Γκούμι, αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό. Έκτοτε, αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι, να βρεθούν σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.

Συμφώνα με τα στοιχεία η μοίρα της τέταρτης οικονομίας της Ασίας είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή της Samsung. Ο όμιλος τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας Κορέας, με έσοδα που αντιστοιχούν στο 12,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας το 2019.

Οι εξαγωγές της, αντιπροσωπεύουν το 45% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας και τα τσιπ υπολογιστών, ένα βασικό προϊόν της Samsung, αντιστοιχούσαν στο ένα πέμπτο περίπου των εξαγόμενων προϊόντων. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης για το χρηματιστηριακό δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας.

Η Samsung δήλωσε ότι δεν αναμένεται καμία επίδραση στον όγκο παραγωγής από το εργοστάσιο Gumi, αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παρεμφερείς διακοπές εάν η επιδημία διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αναλυτές της SK Securities, ανέφεραν ότι η δυνατότητα της Samsung να αναστείλει την παραγωγή στα εργοστάσιά τσιπ της, φαίνεται να είναι χαμηλότερη επειδή οι εγκαταστάσεις, ήταν ως επί το πλείστον αυτοματοποιημένες και οι μηχανικοί λειτουργούσαν ήδη σε εξαιρετικά ελεγχόμενους, καθαρούς χώρους, με εξελιγμένο προστατευτικό εξοπλισμό.

Πέρα από τις ακτές της Νότιας Κορέας, οι συνεχιζόμενες διαταραχές εφοδιασμού στην Κίνα διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Η εταιρεία θα στραφεί από τις αρχές Μαρτίου σε επείγουσες αεροπορικές μεταφορές εξαρτημάτων, τα οποία κανονικά κατασκευάζονται από την Κίνα, σε εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στο Βιετνάμ, για να καλυφθεί η αναμενόμενη ζήτηση.

Άλλες εταιρείες

Παράλληλα, η εξάπλωση του COVID-19 έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή διαφόρων εταιρειών ανά το παγκόσμιο.

Η Fiat Chrysler Automobiles πρόσφατα έκλεισε προσωρινά ένα εργοστάσιο στη Σερβία λόγω έλλειψης κινεζικών εξαρτημάτων, ενώ ο ευρωπαϊκός αεροδιαστημικός κολοσσός Airbus, έχει δηλώσει ότι επανεκκινεί τη γραμμή συναρμολόγησης του με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors και η Toyota έχουν αρχίσει να έχουν επαναρχίσει τη παραγωγή σε περιορισμένα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Ταυτόχρονα, Starbucks και η IKEA έκλεισαν τα καταστήματά τους στην Κίνα, με πολλά εμπορικά κέντρα στη χώρα να έχουν εγκαταλειφθεί, απειλώντας τις πωλήσεις σε μεγάλες αλυσίδες όπως η Nike, η Adidas και άλλοι.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, Lufthansa, British Airways και άλλες συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Delta και United, έχουν ακυρώσει τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ οι ξενοδοχειακές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο, ήδη αισθάνονται τις οικονομικές συνέπειες από την απώλεια κινέζων ταξιδιωτών.

Με Πηγές: Financial Times, New York Times, Καθημερινή Ελλάδος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥ.ΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση