ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μένουν άδεια ξενοδοχεία λόγω της Thomas Cook

Χωρίς πληρότητες μέχρι τέλος του έτους ξενοδοχεία τα οποία συνεργάζονταν κατ' αποκλειστικότητα με τον βρετανικό κολοσσό

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το κενό των πενήντα εκατομμυρίων το οποίο αφήνει πίσω της η Thomas Cook στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου είναι ίσως μόνο η αρχή από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στον κλάδο μετά το κλείσιμο του βρετανικού τουριστικού κολοσσού. Φυσικά το συγκεκριμένο χρηματικό κενό δεν θα μεταφραστεί σε πρόβλημα ρευστότητας άμεσα, αλλά τους επόμενους μήνες, αφού οι πληρωμές της εταιρείας προς τους ξενοδόχους ήταν προγραμματισμένες να γίνουν περί τα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου του 2020.

Πέραν του χρέους που αφήνει η εταιρεία, εξίσου σημαντικό είναι και το πώς θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία μέχρι τον Δεκέμβριο. Το γεγονός ότι η Thomas Cook θα σταματήσει να φέρνει τουρισμό στην Κύπρο σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου, οι 45 χιλιάδες τουρίστες τους οποίους είχαν προγραμματίσει να δεχτούν τα ξενοδοχεία, δεν θα έρθουν. Ξενοδοχεία λοιπόν τα οποία είχαν βασιστεί σε συμφωνίες με τον βρετανικό κολοσσό, δεν θα γεμίσουν, ενώ ελάχιστες είναι οι ελπίδες για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών. 

Ξενοδόχοι εξηγούν ότι οι προεκτάσεις των προβλημάτων που αφήνει πίσω της η εκκωφαντική απουσία της Thomas Cook είναι πολύ περισσότερες από τις προφανείς. Το ζήτημα που προκύπτει είναι στην ουσία ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα παραμείνουν χωρίς τουρίστες και άρα χωρίς έσοδα, έχοντας ήδη ενώπιον τους την οικονομική τρύπα των ανείσπρακτων λογαριασμών Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Πέραν του χρηματοδοτικού κενού των μερικών χιλιάδων ή και εκατομμυρίων, προκύπτει το ζήτημα πώς τα ξενοδοχεία, θα είναι σε θέση τους επόμενους μήνες να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα. Η ανησυχία αγγίζει και ξενοδοχεία τα οποία συνεργάζονταν σε μικρότερο βαθμό με την εταιρεία.

Κάποιοι φυσικά εκτίθενται περισσότερο από άλλους. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία που ανήκουν στην αλυσίδα Sentido τα οποία είναι ιδιόκτητα είτε συνεργάζονται με την Thomas Cook, η οποία μέχρι χθες έκλεινε πακέτα διαμονής για το 70-80% των κλινών τους.

Εντοπίσαμε πέντε ξενοδοχεία, σε Πρωταρά, Λάρνακα και Πάφο τα οποία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και για τα οποία υπάρχει έντονη ανησυχία και αναβρασμός για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την επόμενη μέρα της πτώχευσης της εταιρείας. Μερίδα ξενοδόχων είναι πεποισμένη ότι το λουκέτο στη Thomas Cook σήμανε και την αρχή του τέλους για αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Κύπρο. 

Η επόμενη μέρα

Οι εξελίξεις κτύπησαν πριν ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος η οποία κλείνει επίσημα τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι μένουν άλλες 45 μέρες στις οποίες ένα ξενοδοχείο θα μείνει άδειο, ενώ τα λειτουργικά κόστη θα συνεχίσουν να τρέχουν. 

Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι το κενό που δημιούργησε η Thomas Cook θα είναι η αφορμή για ένα πόλεμο τιμών ανάμεσα στα υφιστάμενα ξενοδοχεία και θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις ισορροπίες της αγοράς.

180 εκατ. τον χρόνο

Πολύ σοβαρό το πλήγμα για τον κυπριακό τουρισμό χαρακτήρισε το λουκέτο στη βρετανική εταιρεία ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, από τη στιγμή που η εταιρεία έφερνε στην Κύπρο το 5-6% των αφίξεων στην χώρα και ίσως και κάτι παραπάνω αν αναλογιστεί κανείς την διάρκεια των διανυχτερεύσεων.  Σε πραγματικούς αριθμούς η εταιρεία μετέφερε στην Κύπρο και έκλεινε πακέτα διακοπών για περίπου 250 χιλιάδες τουρίστες από Βρετανία, Σκανδιναβία και Γερμανία. Με δεδομένο ότι η μέση τουριστική δαπάνη είναι τα 750 ευρώ, θεωρείται ότι σε ετήσια βάση η συνεισφορά της εταιρείας στα τουριστικά έσοδα μπορεί να υπολογιστεί γύρω στα 180 εκατομμύρια ευρώ.  

Από την πλευρά του Υφυπουργείου υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ανάπτυξη νέων αγορών ως απάντηση στις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις. Έγινε επίσης αναφορά στην αυτορρύθμιση της αγοράς από υφιστάμενους παίκτες. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε παρά να θυμηθηθούμε το πρόσφατο παράδειγμα της Cobalt. Αν και σαφώς πρόκειται για εταιρείες με διαφορετικά μεγέθη εντούτοις δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά το λουκέτο της Cobalt η αγορά των αερομεταφορών στην Κύπρο δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί, 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X