ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μένουν εντός για τον Κατακλυσμό οι Κύπριοι

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το 50% σε σχέση με αυτούς που ταξίδεψαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 θα ταξιδέψουν φέτος

Μόνο οι μισοί Κύπριοι θα ταξιδέψουν φέτος σε σχέση με αυτούς που ταξίδεψαν το 2019 σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου. Οι υπόλοιποι ήδη άρχισαν τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία εντός Κύπρου, αξιοποιώντας και το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού. Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA Χάρης Παπαχαραλάμπους, περιγράφει ότι οι κρατήσεις είναι περιορισμένες ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί οδηγεί σε κρατήσεις σε πιο κοντινούς προορισμούς, κυρίως δε σε Ελλάδα. Κλειδί για τον προορισμό αποτελεί και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλει. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, από αρχές Μαΐου αυξήθηκε η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ από 20 Ιουνίου και μετά εμπλουτίζονται οι κρατήσεις σε περισσότερους προορισμούς όπως Αυστρία, Πολωνία, Σερβία Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία.

«Ο κόσμος θα αποφύγει προορισμούς πιο μακρινούς και για τους οποίους νιώθει αβεβαιότητα. Επίσης η Ελλάδα έχει ανοίξει χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς για τους τουρίστες ενώ είναι από τις πρώτες χώρες που προχωρούν με το πράσινο πιστοποιητικό το οποίο σε πρώτη φάση απλοποιεί τα δεδομένα και τα ταξίδια εντός ΕΕ».

Σημειώνει ότι οι Κύπριοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν δώσει ευέλικτες λύσεις έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ακυρώσεις χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμη και την τελευταία στιγμή, ως αποτέλεσμα των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιαστικού προγράμματος. Βουτιά 87% είχαν τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου για τον Απρίλιο σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα ανήλθαν στις 15.338. Σε σύγκριση με τις 4 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2020, περίοδος του πρώτου lockdown, κατέγραψε αύξηση 283,5%. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Απρίλιο 2021, ήταν η Ελλάδα με 32,3% και η Ρωσία με 10,4%.

Μισογεμάτα τα ξενοδοχεία

Μπορεί το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού και η επιλογή του να μείνουν εντός, ευνοεί τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία της Κύπρου για το τριήμερο του Κατακλυσμού, εντούτοις, κατά μέσο όρο οι πληρότητες των ξενοδοχείων κυμαίνονται τουλάχιστον μέχρι στιγμής στο 50%, σύμφωνα με τον γεν. δ/ντη του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη. Φυσικά οι πληρότητες διαφοροποιούνται στα καταλύματα παραλιακών περιοχών όπως είναι ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα, σε σχέση για παράδειγμα με τα καταλύματα των ορεινών περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα ο όγκος της κυπριακής αγοράς δεν μπορεί να κρατήσει ψηλά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, αφού διαχρονικά διατηρούσε μόλις το 7-8% του συνόλου των διανυκτερεύσεων. Από την πλευρά των ξενοδόχων, περιγράφουν τον εγχώριο τουρισμό, ως τουρισμό του Σαββατοκύριακου αφού οι περισσότερες διανυκτερεύσεις σημειώνονται το Σάββατο και διαχρονικά μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ