ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τις ήδη ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες

Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη ως προς τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και το ύψος της κρατικής ενίσχυσης προς τον τραπεζικό κλάδο.

Kathimerini.gr

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχουν κατρακυλήσει οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδίως εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες των αμερικανικών, ενώ ήδη βρίσκονταν σε δυσχερή θέση και πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός. Οπως επισημαίνει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ανακοινώσουν ακόμη πιο δυσάρεστες ειδήσεις για την επίδοσή τους το πρώτο τρίμηνο.

Λόγου χάριν, οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank έχουν τα εξής προβλήματα: Η μεν πρώτη ίσως διαπιστώσει ότι οι δραστηριότητές της στις συναλλαγές σε πιστωτικά προϊόντα επηρεάζουν αρνητικά τα κέρδη της, ενώ η δεύτερη πιθανώς να αναγκαστεί να θέσει κατά μέρος υψηλότερα κεφάλαια έναντι επισφαλών δανείων.

Σε κάτι ανάλογο θα οδηγηθεί και η HSBC, ενώ η γαλλική BNP Paribas έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από τις συναλλαγές της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από τη δική τους πλευρά, οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται ενώπιον μιας κακής προοπτικής να αρχίσουν και πάλι να διογκώνονται τα κόκκινα δάνεια, ενώ είχαν κατορθώσει έπειτα από αρκετά χρόνια να τα θέσουν υπό έλεγχο. Στην περίπτωση της Ελβετίας τώρα, οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διαχείρισης πλούτου, όπως η UBS και η Credit Suisse, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα και φαίνεται πως η κερδοφορία τους θα είναι βελτιωμένη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στη συνέχεια, εάν γίνει σύγκριση ανάμεσα στις τιμές μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών και της λογιστικής τους αξίας, θα διαπιστώσει κανείς ότι βρίσκονται στο 50% των ανταγωνιστριών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2012, όταν η τότε αναλογία ήταν 48% σε μια περίοδο αποκορύφωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου το πρώτο τρίμηνο του 2020 σφραγίστηκε από την καραντίνα λόγω πανδημίας, που επιβλήθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ώς ένα βαθμό και στις ΗΠΑ, και είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια αναταραχή στις αγορές με τις μαζικές απώλειες στα χρηματιστήρια και τη συρρίκνωση των εσόδων των πελατών τους.

Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη ως προς τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και το ύψος της κρατικής ενίσχυσης προς τον τραπεζικό κλάδο. Στις ΗΠΑ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν αυξημένες προβλέψεις έναντι επισφαλειών το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως είχε αναφέρει προσφάτως το Bloomberg, αναμενόταν να αναφέρουν μόνο μικρές αυξήσεις στα αντίστοιχα κεφάλαια.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το Bloomberg, στο πεδίο της εταιρικής τραπεζικής η διακοπή της ομαλής λειτουργίας της προμηθευτικής αλυσίδας διεθνώς μπορεί να βλάψει όσες τράπεζες επικεντρώνονται κυρίως σε εξαγωγικές βιομηχανίες. Χθες η ιταλική UniCredit ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο θα κάνει επιπρόσθετη πρόβλεψη 900 εκατ. ευρώ για κάλυψη κόκκινων δανείων, ώστε να προετοιμαστεί για τον αντίκτυπο του ιού στις δραστηριότητές της. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μία θετική ένδειξη. Εχει να κάνει με το ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες συνήθως παρακινούν τους επενδυτές να στραφούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τους παράσχουν υπηρεσίες αντιστάθμισης κινδύνου.

Εταιρικά ομόλογα

Τέλος, στο πεδίο των εταιρικών ομολόγων, οι τελευταίες εβδομάδες της παγκόσμιας πανδημίας ήταν από τις χειρότερες στα χρονικά, αρχής γενομένης από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Παρατηρήθηκε σοβαρή έλλειψη ρευστότητας από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, ενώ οι πιο εκτεθειμένες στην Ευρώπη σε μοχλευμένα δάνεια είναι η ελβετική Credit Suisse και η γερμανική Deutsche Bank – και αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να επωμιστούν ζημίες από επενδύσεις τους σε ομόλογα ή από ομόλογα, που κατείχαν προς διευκόλυνση συναλλαγών με αυτά εκ μέρους πελατών τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση