ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:15
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Επιχειρήσεις

Πιο κοντά στην Κύπρο η νέα διοίκηση της Ελληνικά Πετρέλαια

Δελτίο Τύπου

Με θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η επίσκεψη της νέας Διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια, στης οποίας το τιμόνι βρίσκεται ένας Κύπριος

Η ολιγοήμερη επίσκεψη του ιδίου καθώς και του Προέδρου κ. Γιάννη Παπαθανασίου πραγματοποιείται με αφορμή την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής θυγατρικής του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κύπρο (ΕΚΟ).

Η επίσκεψη είναι η πρώτη μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Διευθύνων Σύμβουλος του κορυφαίου ενεργειακού ομίλου στη Ελλάδα και μιας από τις 100 μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις στο κόσμο. Θα ολοκληρωθεί με σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία και τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες.

Καθήκοντα Προέδρου στο νέο Δ.Σ. της θυγατρικής εταιρίας στην Κύπρο αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ και Γενικός Διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο κ. Γιώργος Γρηγοράς.

Ενεργειακή μετάβαση

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κλάδο της ενέργειας, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί σημαντικά και ταχύτατα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Κύπρος, παρόλο που αποτελεί προς το παρόν μια σχετικά απομονωμένη ενεργειακά αγορά, δεν μένει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Η κεντρικά καθοριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιταχυνόμενη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλότερης εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα και ειδικά σε λιγνίτη, αυξάνει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί τη μεταβατική λύση στο δρόμο προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Καθότι οι αυξανόμενες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε φυσικό αέριο καλύπτονται από εισαγωγές έως και 90% από τρίτες χώρες, αποκτά σημασία το γεγονός ότι η μόνη ουσιαστική νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και φυσικά οι ανακαλύψεις στη περιοχή μας.

Άλλωστε, η ένταση των γεωπολιτικών εξελίξεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, πέρα από τις όποιες εθνικές προεκτάσεις μπορεί να έχει, αποδεικνύει ξεκάθαρα τη σημασία που έχει το θέμα αυτό.

Οι εξελίξεις καθορίζουν και το πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου, όπου επιπλέον από τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, εντάσσονται η έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο σε συνεργασία με διεθνείς παίκτες όπως η TOTAL και η EXXON, η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου σε συνεργασία με την EDF / EDISON καθώς και η ταχύτερη ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενεργείας.

Κυπριακή αγορά

Η παρουσία της Ελληνικά Πετρέλαια στην Κύπρο είναι σημαντική για τον Όμιλο. Πέρα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και στόχους, υποστηρίζει διαχρονικά την εθνική ενεργειακή πολιτική και τον ομαλό εφοδιασμό της κυπριακής αγοράς με καύσιμα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Συνολικά ο Όμιλος έχει επενδύσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή αγορά ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων του για τα επόμενα χρόνια υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το Βασιλικό και η Blue Circle

Αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση του τερματικού υγρών καυσίμων, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που υπήρξε δέσμευση προς την κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες για τη μετεγκατάσταση, το όλο έργο εξελίσσεται ταχύτατα ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες παρουσιάστηκαν. Στόχος είναι η πλήρης λειτουργία σε μερικούς μήνες ενός νέου υπερσύγχρονου τερματικού σταθμού υγρών καυσίμων για την εξυπηρέτηση των τρεχόντων και μελλοντικών αναγκών της ΕΛΠΕ αλλά και των πελατών της, θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού.

Επιπλέον, βρίσκεται στο τελικό στάδιο μελέτης η κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για προϊόντα υγραερίου. Παράλληλα, η ΕΛΠΕ συνεχίζει το άνοιγμά της στην τοπική αγορά ενισχύοντας τη θέση της στη χρήση του LPG με την πρόσφατη εξαγορά της εταιρίας πωλήσεων υγραερίου Blue Circle Engineering. Στις προθέσεις της εταιρίας είναι να εξετάσει και μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε παρεμφερή καύσιμα και υπηρεσίες που πιθανόν να προκύψουν με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην τοπική αγορά.

Στόχος του Ομίλου είναι να διερευνήσει, είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες, νέα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία διαβλέπει στην Κύπρο πεδίο ανάπτυξης. Επιπλέον, με την ισχυροποίηση του στελεχιακού δυναμικού του μπορεί να καλύψει και αγορές στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να στηρίξουν τη ήδη ισχυρή παρουσία του Ομίλου στη Κύπρο. Η ΕΚΟ διατηρεί την πρώτη θέση στα καύσιμα κίνησης με κύκλο εργασιών (συμπεριλαμβανομένων των ΕΦΚ) άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό των φορολογικών εσόδων της Κύπρου και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας. Επιπλέον, η εταιρία αναπτύσσει μια σειρά από δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες.

Προφίλ Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

Ένας δυναμικός όμιλος με κύκλο εργασιών άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητες σε πολλές χώρες της περιοχής, με στέρεες βάσεις που πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ΕΛΠΕ κατατάσσονται στους 100 μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους παγκοσμίως.

Η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ltd. είναι κατά 100% θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Δημιουργήθηκε με την εξαγορά της BP Cyprus LTD το Δεκέμβριο του 2002. Δραστηριοποιείται στην αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία υγρών καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίου, χύμα αλλά και εμφιαλωμένου, σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Το δίκτυο πρατηρίων της Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, με το γνωστό σήμα ΕΚΟ, κατέχει με διαφορά την πρώτη θέση στα καύσιμα κίνησης.
Η εταιρεία ανέλαβε τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό, μια επένδυση που στην πλήρη ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνεισφορά της Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου στην αγορά εργασίας είναι εξίσου σημαντική: περισσότεροι από 1,500.εργαζόμενοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην εταιρία και τις συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρίες και πρατήρια με σήμα της ΕΚΟ.

Ο CEO του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Aνδρέας Σιάμισιης

Ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου το 2019 έχοντας εργαστεί ως CFO από το 2005 και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει στο ΔΣ ως εκπρόσωπος της POIH της οικογένειας Λάτση. Διαθέτει πολλά χρόνια εμπειρία ως στέλεχος σε πολυεθνικούς Ομίλους στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές αγορές σε διάφορους κλάδους. Ο κ. Σιάμισιης κατάγεται από τη Κύπρο και οι σπουδές του είναι στον κλάδο της οικονομετρίας. Είναι μέλος του ICAEW καθώς και πολλών άλλων επαγγελματικών συνδέσμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ