ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξενοδοχεία city και μπουτίκ και με απόφαση της Βουλής

Πράσινο φως άναψε η Βουλή για τις αλλαγές στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Γυρίζει σελίδα από σήμερα ο ξενοδοχειακός τομέας καθώς πέρασαν από την Βουλή οι αλλαγές που προνοεί το νομοσχέδιο για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων, με τριάντα ψήφους υπέρ και 18 ψήφους κατά. Βάσει του νομοσχεδίου τα ξενοδοχεία θα μπορούν να κατηγοριοποιούνται με σειρά άλλων παραμέτρων πέραν από το εμβαδόν τους, όπως για παράδειγμα την τοποθεσία τους, τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τον χαρακτήρα τους, σε city ή boutique hotels. 

Το νομοσχέδιο πέρασε με την τροπολογία του Ηλία Μυριάνθους η οποίο προβλέπει ότι τα υφιστάμενα τουριστικά διαμερίσματα θα ενσωματωθούν στα οργανωμένα διαμερίσματα και θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του άρθρου έξι. 

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο τροπολογίες επί του νομοσχεδίου και του κειμένου των κανονισμών. Η πρώτη τροπολογία την οποία στήριξε η πλειοψηφία με 31 ψήφους υπέρ,  αφορά την υποχρέωση κάθε ξενοδοχείου για απασχόληση προσωπικού ώστε να εξυπηρετούνται επαρκώς οι ανάγκες των πελατών και να εποτυγχάνεται η καλύτερη λειτουργία ξενοδοχείου. Ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι πέρασε η τροπολογία του ΑΚΕΛ επί των κανονισμών για διαγραφή του κανονισμού σε σχέση με το δικαίωμα του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να προχωρεί στην ενοικίαση χώρου εντός του ξενοδοχείου σε τρίτη εταιρεία.  Η τροπολογία ψηφίστηκε και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό παρά το γεγονός ότι κατά την τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με τον εν λόγω περιορισμό. Η τροπολογία του ΑΚΕΛ εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ και 11 εναντίον. 

Οι αλλαγές του νομοσχεδίου

Βάσει του νέου νόμου και κανονισμών, η κατάταξη των ξενοδοχείων διενεργείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Η προκαταρκτική κατάταξη γίνεται από το Υφυπουργείο και στη συνέχεια από Διαπιστευμένο οργανισμό κατάταξης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17065. Η διαπίστευση των οργανισμών κατάταξης διενεργείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας, ο οποίος έχει οριστεί ως ο εθνικός οργανισμός διαπίστευσης, τον φορέα διαπίστευσης άλλου κράτους μέλους ή φορέα που συμμετέχει στην Πολυμερή Συμφωνία (Multilateral Agreement-MLA) με την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για την Διαπίστευση (European Co-operation for Accreditation - EA).

Ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία βάσει προαιρετικών κριτηρίων για ξενοδοχεία πολυτελείας έχει οριστεί στους 2200 βαθμούς, για τα ξενοδοχεία α’ τάξης στους 1500 βαθμούς και β' τάξης στους 900 βαθμούς.

Η προκαταρκτική κατάταξη δύναται να δοθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού στη βάση της άδειας οικοδομής σε ό, τι αφορά τον αριθμό των δωματίων και κατόπιν προσκόμισης ενυπόγραφης βεβαίωσης από τον επιχειρηματία αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου και ισχύει μέχρι και την υποχρεωτική έκδοση της τελικής κατάταξης. Η βαθμολογία των κριτηρίων καθορίζεται με διάταγμα από το Υπουργικό Συμβούλιο και δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, η κατάταξη ανανεώνεται ανά τριετία ενώ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ανανέωση της κατάταξης τουλάχιστον έξι μήνες πριν την λήξη της υφιστάμενης κατάταξης.

Mystery shopping

Βάσει νομοσχεδίου, στα τρία χρόνια στα οποία θα ισχύει η άδεια λειτουργίας μιας εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας, εξουσιοδοτημένοι φορείς θα επισκέπτονται με το καπέλο του πελάτη τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου με στόχο την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση αξιολογηθεί ως μη ικανοποιητική σε ποσοστό πέραν του 15% των κριτηρίων κάθε υποκατηγορίας τότε η επιχείρηση υπόκειται σε απώλεια των αντίστοιχων βαθμών κατάταξης. Σημειώνεται ότι η μυστική επίσκεψη πραγματοποιείται τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες μετά την αρχική ή οποιαδήποτε μεταγενέστερη κατάταξη και όχι αργότερα από την πάροδο είκοσι οκτώ μηνών από την αρχική ή οποιαδήποτε μεταγενέστερη κατάταξη. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της μυστικής επίσκεψης οδηγήσουν σε απώλεια βαθμών που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της τάξης του ξενοδοχείου, τότε θα πραγματοποιείται δεύτερη μυστική επίσκεψη το αργότερο τρεις μήνες πριν την λήξη της κατάταξης, και αν δεν έχουν γίνει βελτιώσεις τότε χάνει τους βαθμούς τους από την συνολική βαθμολογία με τις ανάλογες επιπτώσεις στην κατάταξη του.

Πώς θα βαθμολογούν στο mystery shopping

Οι μυστικοί επιθεωρητές θα δίνουν από 100 ευρώ στα ξενοδοχεία αν διαπιστώσουν ότι πληρούν τα κριτήρια της υποδοχής, του θυρωρού, τις υπηρεσίες καθαριστηρίου, τις εγκαταστάσεις γυμναστικής, τις υπηρεσίες SPA την εξυπηρέτηση πελατών. Με 150 βαθμούς θα βαθμολογούνται η υπηρεσία γεύματος στο δωμάτιο, μπουφέ, προγεύματος, εστιατορίου, μπουφέ, ποτών, και προγεύματος. Διακόσιοι οι βαθμοί για την εξυπηρέτηση πελατών, το rooming, τις εγκαταστάσεις στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, το αν πληρούνται τα περιβαλλοντικά κριτήρια. Με 250 βαθμούς βαθμολογούνται οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Την υψηλότερη βαθμολογία, 500 βαθμοί, συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, turndown και οι λοιπές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων όπως κουζίνα, χώροι προσωπικού κτλ.

Το ελάχιστον εμβαδόν

Στους γενικούς κανονισμούς αναφέρεται ότι τα ξενοδοχεία 1, 2 και 3 αστέρων θα πιστώνονται με 300 βαθμούς στην περίπτωση που έχουν υποδοχή ανοικτή επί 24 ώρες και με 200 βαθμούς θα πιστώνεται η ανοικτή υποδοχή για 16 ώρες και εσωτερική ή εξωτερική τηλεφωνική πρόσβαση επί 24 ώρες. Ορίζεται ως ελάχιστο εμβαδόν χώρου υποδοχής από 25 τμ για τα ξενοδοχεία με ένα αστέρι και 60 τμ για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.Σημειώνεται ότι το κριτήριο δεν εφαρμόζεται σε ξενοδοχεία που λειτουργούν σε παραδοσιακές οικοδομές, ενώ επιτρέπεται απόκλιση 20% για αστικά ξενοδοχεία. Επιπλέον πέραν των 100 κλινών, τα τετραγωνικά μέτρα θα αυξάνονται κατά αναλογία με μέτρο υπολογισμού τις 50 κλίνες. Καθορίζεται επίσης το ελάχιστο εμβαδόν εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων από 4 τμ ανά δωμάτιο για τα πεντάστερα και 0.75 τμ ανά δωμάτιο για τα ξενοδοχεία ενός αστέρα. Η λειτουργία χρηματοκιβωτίων στα δωμάτια είναι προαιρετικό και βαθμολογείται με 100 βαθμούς. Προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους για τα ξενοδοχεία 3-5 αστεριών ενώ όσο αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, παρέχεται χρονική περίοδος δύο χρόνων από την ημερομηνία ισχύος του νόμου για εφαρμογή του κριτηρίου.
Σημειώνεται ως σημαντική προδιαγραφή η πρόνοια για ποσοστό 5% των δωματίων το οποίο να διαμορφώνεται κατάλληλα για ΑμεΑ, ενώ διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση δεν αφορά τα υφιστάμενα ξενοδοχεία τα οποία έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής πριν την ημερομηνία ισχύος του νόμου. Σε ό, τι αφορά το προσωπικό, καθίσταται προαιρετική η γνώση ελληνικής γλώσσας του 75% του προσωπικού πρώτης γραμμής, ενώ προαιρετικό είναι επίσης για ποσοστό από 30% μέχρι 50% του προσωπικού να είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών και να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μια ξένη γλώσσα.

Boutique και Suite hotels

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, boutique ξενοδοχείο ορίζεται ως το αστικό ξενοδοχείο με αριθμό δωματίων που δεν υπερβαίνει τα εκατό δωμάτια. Στην περίπτωση μη αστικού ξενοδοχείου, ο αριθμός των δωματίων του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ογδόντα. Για να είναι ένα ξενοδοχείο boutique, θα πρέπει επίσης να διαθέτει ιδιαίτερο θέμα ή χαρακτήρα διακόσμησης ή και αρχιτεκτονικής στο σύνολο της επιχείρησης, να διαθέτει διαφορετική θεματική διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο, να προσδιορίζει συγκεκριμένο διακοσμητικό θέμα για το κάθε κοινόχρηστο δωμάτιο. Για πρώτη φορά αναφέρεται στο νομοσχέδιο και ο χαρακτηρισμός suites hotels. Όπως αναφέρεται κάθε ξενοδοχείο δύναται να λάβει από το Υφυπουργείο Τουρισμού της διάκριση Suites νοουμένου ότι το 80% των δωματίων του έχει εμβαδό τουλάχιστον 40 τμ.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X