ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Επιχειρήσεις

Προχωρά εντός 2020 το 5G της CYTA

Της Μαρίας Ηρακλέους

Εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά, εν αναμονή των συχνοτήτων από το Τμήμα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Με την έγκριση των συχνοτήτων του φάσματος από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η Cyta, θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εμπορική εισαγωγή του δικτύου 5G. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στην περίπτωση που όπως τόνισε ο Χρύσης Φοινιώτης, Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής , οι συχνότητες γίνουν διαθέσιμες από το ΤΗΕ (Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) μέχρι τέλος του 2019.

«Ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εμπορική εφαρμογή του δικτύου λόγω δικής μας υπαιτιότητας». Θα είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό να δώσουμε την υπηρεσία εμπορικά στον κόσμο. Σε πρώτο στάδιο η εμπορικό εισαγωγή του δικτύου θα γίνει από το αστικό κέντρο όπου αναμένεται ότι θα υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση, σημείωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους. «Δεν θα επεκτείνουμε το δίκτυο απλά για να το επεκτείνουμε αλλά στην βάση των εμπορικών αναγκών των πελατών», σημείωσε. Από εκεί και πέραν η επέκταση των υπηρεσιών θα γίνει και εκτός των αστικών κέντρων αν και αυτό θα γίνει πολύ προσεγμένα. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την εφαρμογή των προηγούμενων δικτύων 3G, 4G και 4,5G.
Όσο αφορά το κόστος των υπηρεσιών 5G, η Cyta αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης των τιμών, ώστε οι ψηλές ταχύτητες να μην κοστίσουν ακριβά για τον καταναλωτή. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι μόνο όταν το νέο δίκτυο εφαρμοστεί στην αγορά, θα γίνουν γνωστές οι τιμές κοστολόγησης του.

H Κύπρος έχει ήδη πολλές άδειες και πολλούς παρόχους, ανέφερε ο κ. Νεοκλέους.

Και επίσημα πιλοτικά

Το πιλοτικό δίκτυο 5G της Cyta βρίσκεται ήδη σε εσωτερική δοκιμαστική λειτουργία, ανέφερε η πρόεδρος του οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης. Άρα μέχρι την παραχώρηση των συχνοτήτων από το κράτος, το 5G λειτουργεί σε πιλοτική βάση και μόνο για εσωτερική δοκιμή. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται οι επιλεγμένοι υφιστάμενοι σταθμοί στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Για το δίκτυο 5G θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο δίκτυο 4G άρα, δεν αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν περισσότερες κεραίες από τις υφιστάμενες, σημείωσε ο κ. Χρύσης Φοινιώτης. Σημείωσε ότι ενδεχόμενη προσθήκη καινούργιων κεραίων συναρτάται άμεσα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση των απαιτήσεων και της ζήτησης σε συγκεκριμένα σημεία όπως για παράδειγμα τα hot spots.

Πολλοί οι παρόχοι

Η άποψη ότι η αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρή για τέσσερις πάροχους τηλεπικοινωνιών δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Αυτή την φορά επανέρχεται με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές λόγω του δικτύου 5G, με τις όποιες συνέργειες στην αγορά, να καθίστανται ίσως επιτακτικές.

Ωστόσο και επίσημα ο εκτελεστικός διευθυντής της Cyta δήλωσε ότι «η Κύπρος έχει ήδη πολλές άδειες και πολλούς παρόχους αυτή ήταν η διαχρονική μας άποψη, αλλά η απόφαση εναπόκειται σε αυτούς που δίνουν τις άδειες» ανέφερε δείχνοντας ουσιαστικά προς το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

«Είμαστε σε επαφή με την Huawei»

Δεν αλλάζει η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Cyta, με τον οργανισμό να συνεχίζει την συνεργασία με την κινεζική εταιρεία Huawei. Αυτό δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους, σχολιάζοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τον κινεζικό κολοσσό μετά το μπλόκο από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Vodafone. Η Huawei είναι προμηθευτής της Cyta, ωστόσο δεν είναι συνεργάτης μόνο της Cyta δήλωσε ο κ. Νεοκλέους, επισημαίνοντας ότι η Cyta παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ είναι σε επικοινωνία με τον προμηθευτή με τον οποίο έχουν συζητήσει θέματα πιθανής συνέχειας. «Εμείς έχουμε το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είμαστε σε επαφή και με άλλους οργανισμούς, για παράδειγμα Vodafone ή και τους οργανισμούς μικρών κρατών. Ταυτόχρονα έχουμε καλέσει τον ίδιο τον προμηθευτή και συζητήσαμε θέματα πιθανής συνέχειας. Αν προκύψει κάτι το οποίο δεν είναι ευπρόσδεκτο έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για να προχωρήσουμε σε άλλες επιλογές. Αυτή την στιγμή προχωρούμε στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος με τον συγκεκριμένο προμηθευτή», ανέφερε σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ