ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρίχνουν κόκκινο στο πράσινο πάσο

Πληθαίνουν οι διαφωνίες από τον επιχειρηματικό κόσμο, καταστροφικό χαρακτηρίζουν το μέτρο εμπορικά κέντρα και εστίαση

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σωρεία αντιδράσεων εκφράζουν επιχειρηματικοί κλάδοι σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το πράσινο πάσο από τις 10 Μαΐου, απόφαση την οποία είχε ανακοινώσει προ ημερών ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον επαναλειτουργήσει το λιανικό και οι χώροι εστίασης, προκειμένου να βγει κανείς για ένα καφέ θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος PCR ή rapid τεστ 72 ωρών, είτε να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την μία δόση εμβολίου και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό ή να έχει νοσήσει με κορωνοϊό τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν επιτρέπεται η διακίνηση σε αυτούς τους χώρους. Αυτές τις ώρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους χώρους στους οποίους θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επίδειξη του πάσου, ωστόσο μέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, όπως εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια, λιανικό εμπόριο, εμπορικά κέντρα και θέατρα. Και ενώ το επιχείρημα είναι η δυνατότητα της ασφαλούς και εύκολης διακίνησης, εντούτοις εγείρονται σωρεία ερωτηματικών και αντιδράσεων από επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι μιλούν για προχειρότητα στον χειρισμό του θέματος και ζητούν εναλλακτικά την επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος, ως τη μόνη διέξοδο στο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, μία εβδομάδα πριν την εφαρμογή του μέτρου, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει επιπλέον ενημέρωση για το θέμα, ούτε για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων, ούτε για το πώς αυτό θα καταστεί λειτουργικό για τις επιχειρήσεις τους.

Ενώπιον Αναστασιάδη

Έντονες αντιδράσεις εκφράζονται ήδη από τα κέντρα αναψυχής και εστίασης, οι οποίες διατυπώνονται και σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης τόνισε την διαφωνία του συνδέσμου με την εν λόγω απόφαση και επικαλέστηκε αναφορές περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου, όπως έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, καθώς και από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι στόχος είναι ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού και διερωτήθηκε τι θα γίνει με το υπόλοιπο 30% του πληθυσμού το οποίο δεν θα εμβολιαστεί. Για τα κέντρα αναψυχής αυτό είναι ένα ζήτημα, τονίζει καθώς η πλειοψηφία των εμβολιασμένων τη δεδομένη στιγμή είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ στο 30% περιλαμβάνονται ηλικίες οι οποίες αποτελούν σημαντική μερίδα πελατών των επιχειρήσεών τους. «Με την εισαγωγή όμως της πιο πάνω πρόνοιας δεν θα αποκλεισθεί από τα Κέντρα Αναψυχής μόνο το 30% που δεν θα εμβολιαστεί αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει εμβολιαστεί άμα τη επαναλειτουργία της Βιομηχανίας», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία γίνεται λόγος για εκβιαστικά μέτρα και «έμμεση υποχρέωση για εμβολιασμό προσπερνώντας τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Αντιδρούν οι υπεραγορές

«Δεν είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε εμείς τον έλεγχο των πολιτών ούτε είναι η δουλειά μας να καθόμαστε επί της εισόδου και να ελέγχουμε τα στοιχεία των πελατών». υπογραμμίζει ο γ.γ. του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου. Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η τοποθέτηση του Συνδέσμου Υπεραγορών. Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γ.γ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου τόνισε ότι ειδικότερα μετά τα τελευταία προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τεχνικά ή μη, είναι οξύμωρο να τίθεται ως προϋπόθεση για να κυκλοφορήσουν οι πολίτες, ο εμβολιασμός.

Στις ενστάσεις των Υπεραγορών περιλαμβάνεται και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό τους δεν έχει την εξουσιοδότηση να ελέγχει τα στοιχεία των πολιτών. Εκτιμά ως αναπόφευκτο να προκληθούν αντιδράσεις από πλευράς των πολιτών. «Δεν είναι δυνατό να μπαίνεις στην υπεραγορά και να ρωτάς τον κάθε πολίτη αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ. Αφορά τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και δημιουργεί νέα προβλήματα, καχυποψία και αντιδράσεις στον πληθυσμό». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, καθώς αυτό είναι και το μόνο μέσο επιστροφής στην κανονικότητα. Όπως αναφέρει, ως σύνδεσμος, έχουν επικοινωνήσει πολλάκις με το Υπουργείο Υγείας θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη επίσπευσης της εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις Υπεραγορές, ως επαγγελματικής ομάδας η οποία εξυπηρετεί καθημερινά τους πολίτες και είναι σε συνεχή επαφή με κόσμο. «Αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο προς την αναχαίτιση της πανδημίας και θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 είχαμε αποταθεί και καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο για τον προγραμματισμό και την προτεραιοποίηση για εμβολιασμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής του κλάδου μας αφού είναι σε καθημερινή επαφή με τον γενικό πληθυσμό, με επιστολές τόσο στην διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών αλλά και στον ίδιο τον Υπουργό καταθέτοντας την ετοιμότητά μας για συντονισμό των ενεργειών. Δυστυχώς, ακόμα και μέχρι σήμερα σχεδόν 4 μήνες μετά δεν είχαμε καμία απάντηση. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα ανταποκριθούν», επισημαίνει στην τελευταία ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Καταστροφή για τα εμπορικά κέντρα

Το μέτρο θεωρείται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα εμπορικά κέντρα, το οποίο έρχεται να προστεθεί μετά από ένα lockdown δύο εβδομάδων την περίοδο του Πάσχα. Άρα, ο πονοκέφαλος συνεχίζεται για τους καταστηματάρχες διαμηνύει ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall Γιώργος Γεωργίου. Εξήγησε ότι λόγω του μέτρου, θα μειωθεί δραματικά η επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, τα είδη ένδυσης και υπόδησης και ο τομέας της εστίασης. Υπογραμμίζει ότι από την στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με αργούς ρυθμούς, δεν μπορεί να απαιτείται από τον κόσμο να είναι εμβολιασμένος, αλλά επίσης ούτε να εξαναγκάζεται, όπως ανέφερε, κάθε τρεις μέρες να συνωστίζεται σε ουρά και σε συνθήκες καύσωνα για ένα rapid test. Με τους ρυθμούς που προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μια τέτοια απαίτηση οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση της διενέργειας των rapid test, επισημαίνει. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να διενεργούνται περίπου 200 χιλιάδες τεστ αντιγόνου, κάτι το οποίο είναι ανέφικτο και αδύνατο. Μεταφράζοντας τη σημασία του μέτρου για τις επιχειρήσεις του λιανικού και ειδικά όσων δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα, ο κ. Γεωργίου σχολιάζει ότι τέτοιες αποφάσεις δεν βοηθούν την αγορά, τουναντίον λειτουργούν καταστροφικά για τις επιχειρήσεις.

Πέραν τούτου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός στην λήψη αποφάσεων, όπως έγινε και στην τελευταία απόφαση για Lockdown, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, τις δύο πιο εμπορικές εβδομάδες της Άνοιξης για το λιανικό δίνοντας το τελειωτικό κτύπημα στις ήδη χαμηλές πωλήσεις Απριλίου. Απόφαση η οποία ήταν μεν επιβεβλημένη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολύ νωρίτερα επισημαίνουν φορείς του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Το κόστος του έκτακτου lockdown θα φανεί τις επόμενες μέρες, μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί ό,τι έγινε τον Φλεβάρη στον τομέα ένδυσης και υπόδησης. Να υπάρχει συσσωρευμένο αδιάθετο στοκ και δυστοκία προμήθειας νέων προϊόντων ένεκα θεμάτων ρευστότητας.

Θετικοί οι ξενοδόχοι

Πάντως, αν κάποιοι προκρίνουν την απόφαση της Κυβέρνησης για το πράσινο πάσο, αυτοί είναι οι ξενοδόχοι οι οποίοι διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, αποτέλεσε και μέρος των εισηγήσεών τους για άνοιγμα των ξενοδοχείων στον εγχώριο τουρισμό. Θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο για επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Αυτό που εκκρεμεί φυσικά είναι να βρεθούν οι τρόποι υλοποίησής του. Δηλαδή να αποφασιστεί το πώς θα γίνεται ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, pcr τεστ ή rapid τεστ. Οι απόψεις ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού πάντως διίστανται. Ενώ οι ξενοδόχοι τάσσονται υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τάσσονται κατά της εφαρμογής οποιωνδήποτε περιορισμών στην μετακίνηση ξένων τουριστών. Θίγουν μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα από την οποία ζητούν εξαιρέσεις από τους περιορισμούς μετακίνησης για τους ξένους τουρίστες. Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η Κύπρος ανοίγει χωρίς περιορισμούς για εμβολιασμένους τουρίστες, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες της διακίνησης των τουριστών εντός του νησιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση