ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ τάσσονται εναντίον απώλειας θέσεων και περικοπές μισθών

Εάν δεν έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, είπε ο κ. Μάτσας

ΚΥΠΕ

Απώλειες θέσεις και αυθαίρετες περικοπές μισθών και αλλαγή των όρων εργασίας δεν γίνονται αποδεκτές από την πλευρά των εργαζομένων, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των τριών συντεχνιών, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, μετά από συνάντηση δύο ωρών το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για ανασκόπηση της κατάστασης στον εργασιακό τομέα.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας ανάφερε ότι τεκμηριώθηκε η ανάγκη για στήριξη της απασχόλησης και κατοχύρωση των μισθολογικών και άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων. Εάν δεν έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη και να περάσουμε στο στάδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, πρόσθεσε.

Για τον κ. Μάτσα είναι εκτός συζήτησης με τα σημερινά δεδομένα η προσπάθεια των οργανωμένων εργοδοτών για παρέμβαση στους μισθούς και τα παρεμφερή ωφελήματα με πρόσχημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στην συνάντηση με τους Υπουργούς και την συνδικαλιστική πλευρά, πρόσθεσε, διαφάνηκε ότι ήταν κοινός ο στόχος να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Ως συνδικαλιστικό κίνημα παραμένουμε προσηλωμένο σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε μέσα από την διατήρηση της εργατικής ειρήνης να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και η επόμενη ημέρα να έρθει πολύ πιο σύντομα και το αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ουσιαστικό, προς όφελος της εργασίας και του συνόλου της κοινωνίας».

Το συνδικαλιστικό κίνημα εκτιμά, είπε, πως το διάστημα μέχρι την ανάπτυξη και την ανάκαμψη θα είναι πολύ σύντομο και γι’ αυτό η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη και «ως εκ τούτου δεν τεκμηριώνεται κανένα από τα αιτήματα που τίθενται αυθαίρετα από την εργοδοτική πλευρά ως προς την επιβάρυνση των ωφελημάτων των εργαζομένων». Αν διατηρήσουμε μισθούς και ωφελήματα, η διάρκεια προς την ανάκαμψη θα είναι πιο μικρή, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας υπενθύμισε την στήριξη που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα αλλά και την αύξηση του κύκλου εργασιών που είχαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. «Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος για πίεση στις θέσεις εργασίας», ούτε και σε μισθούς και ωφελήματα, σημείωσε.

Η πανδημία, συνέχισε ο Γ της ΣΕΚ, δημιούργησε τις δυνατότητες και την τάση, πράγματα που προβλέπονταν στην αγορά εργασίας σε μερικά χρόνια, να γίνουν πολύ πιο σύντομα, όπως η τηλεργασία, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. «Αυτά τα δεδομένα δεν σημαίνουν ευελιξία στην απασχόληση και προκρίνουν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου κοινωνικού διαλόγου, ώστε να αξιοποιήσουμε τις συμφωνίες πλαίσιο που έχουν συνομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο και υπόβαθρο για στήριξη των εργαζομένων μέσα από αυτές τις μορφές απασχόλησης».

Οπότε, είπε, δεν συντρέχει κανένας λόγος να μιλάμε για ανεξέλεγκτη και αστόχευτη ευελιξία που προωθείται εκ του πονηρού – όπως ανάφερε – σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθεί η όποια αρνητική αντίδραση στην αγορά εργασίας και τους εργαζομένους.

Στην αντίδραση αν τα όποια μέτρα θα αφορούν μόνο τον τουριστικό τομέα ή και άλλες ομάδες της οικονομίας και τον αριθμό των εργαζομένων που αφορούν, ο ΓΓ της ΣΕΚ, είπε ότι ενόψει της αυριανής συνάντησης των δύο Υπουργών με την εργοδοτική πλευρά, δεν θα ήθελε να προβεί σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Βασική στόχευση εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, ήταν από την αρχή ο στόχος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή ότι ο βασικός τομέας που χρειάζεται στήριξη, υπό προϋποθέσεις, είναι ο τουριστικός τομέας με τις παράπλευρες αναπτύξεις. «Με σαφείς όρους για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των μισθολογικών ωφελημάτων».

ΠΕΟ

Οι δηλώσεις των εργοδοτών «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, αγνοούν ηθελημένα ότι όλοι έχουμε συνηγορήσει στην στήριξη των επιχειρήσεων με δημόσιο χρήμα» δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «ακριβώς για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς ΟΕΒ σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Πάμπης Κυρίτσης ανάφερε ότι ενώ οι εργοδότες λαμβάνουν αυτή τη στήριξη «επαναφέρουν τη θέση ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι οι μισθοί και οι εργαζόμενοι. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα ξεκαθαρίσαμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε προσπάθεια να μετακυληθεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης πάνω στους εργαζόμενους και τους μισθούς».

Υπάρχει, πρόσθεσε, μορατόριουμ απολύσεων από όσους αξιοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Από κει και πέρα, το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να βάλει στο μικροσκόπιο οποιαδήποτε προσπάθεια στο μέλλον - έστω και αν δεν λειτουργούν τα τυπικά μορατόριουμ – αλλοίωσης των όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Για τους ευέλικτους όρους εργασίας, ο Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι υπάρχουν κανονισμοί και νόμοι και όποια λειτουργία των εργοδοτών είναι εκτός «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μονομερείς και αυθαίρετη ενέργεια και εμείς θα αντιδρούμε αποφασιστικά σε τέτοιες ενέργειες».

Για την συνάντηση, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι έγινε αξιολόγηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και την οικονομία γενικότερα και της λειτουργικότητας των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ συζήτησαν και τα μέτρα από δω και στο εξής.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων ολοένα και περισσότερο υφίστανται πίεση από την εργοδοσία, πρόσθεσε λέγοντας ότι τα σχέδια που αφορούν τους τομείς που ξεκάθαρα έχουν πρόβλημα, όπως ο τουρισμός και γύρω από αυτόν, πρέπει να συνεχιστούν. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν αυθαιρεσίες και μονομερείς αποφάσεις που να περιορίζουν ή συρρικνώνουν εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικά, είπε, λαμβάνοντας υπόψην ότι η πολιτεία έχει ξοδέψει και ξοδεύει αρκετά χρήματα με μοναδικό στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

ΔΕΟΚ

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής παρέμβασης για τη στήριξη της απασχόλησης οδεύει προς το τέλος του και σήμερα συζητήθηκαν τα βήματα για την παραπέρα πορεία, δήλωσε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου λέγοντας ότι η πανδημία συνεχίζεται και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας έχουν επανεκκινήσει χωρίς να έχουν εντοπίσει ουσιαστικά προβλήματα, πλην του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των παρεμφερών κλάδων.

Ο κ. Αναστασίου πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους κλάδους στοχευμένη δημοσιονομική παρέμβαση για να στηριχθεί η απασχόληση και ο κλάδος.

Για τις δηλώσεις από εργοδοτικής πλευράς για μειώσεις ωφελημάτων η και απολύσεις, είπε ότι «είναι εντελώς αδικαιολόγητες. Η στήριξη προς τις επιχειρήσεις και από το πρόγραμμα της εργασίας , αλλά και των επιχειρήσεων, ήταν τεράστια και επομένως δεν δικαιολογείται από την πλευρά των εργοδοτών οποιαδήποτε παρερμηνεία σε σχέση με το σχεδιασμό».

Η κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων, συνέχισε, είχε σαν στόχο την στήριξη της απασχόλησης και την διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας

Μάτσας για υψηλές θερμοκρασίες

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι έγιναν παραστάσεις και προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας για τους απαιτούμενους ελέγχους κατά την περίοδο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ κάλεσε και την εργοδοτική πλευρά να προβαίνει σε μετρήσεις σε ανοικτά υποστατικά στην οικοδομική βιομηχανία, για να πληρούνται οι όροι της νομοθεσίας και να εξασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X