ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα άδυτα της τράπεζας που διαχειρίζεται τον πλούτο των κροίσων

Η Banque Pictet & Cie έχει λάβει διαστάσεις μύθου

Kathimerini.gr

Δεν αναφέρεται ποτέ μεταξύ των κολοσσών του χρηματοοικονομικού συστήματος. Είναι μάλλον «μικρή» εάν τη συγκρίνει κανείς με τις Goldman, JPMorgan, UBS, Deutsche Bank. Στην ιστορία του private banking, που απευθύνεται πρωτίστως σε πλουσίους, η Banque Pictet & Cie έχει όμως λάβει διαστάσεις μύθου. Σε περίοδο μεγαλύτερη των δύο αιώνων η ελβετική τράπεζα έχει διαχειριστεί την περιουσία ορισμένων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, διοικούμενη από μία μικρή ομάδα partners, που συγκροτούν ένα «το πιο αποκλειστικό κλαμπ ανδρών που βρίσκει κανείς εκτός Βατικανού» όπως σχολιάζει σε εκτενές του ρεπορτάζ το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της τράπεζας μόνο 43 άτομα- αποκλειστικά λευκοί άνδρες- ανέβηκαν έως την τάξη του managing partner στην Pictet, δημιουργώντας έναν δεσμό πιο ισχυρό και από αυτόν του γάμου. Από τη Γενεύη μπορούσαν να επιβλέπουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισ. φράγκων (περίπου 550 δισ. ευρώ) και απολαμβάνουν ισχυρότατα κέρδη, τα οποία πρόσφεραν σε καθέναν από αυτούς απολαβές άνω των 20 εκατ. φράγκων ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισε να σπάει η συνοχή της Pictet, καθώς βασικοί υπάλληλοι άρχισαν να την εγκαταλείπουν. Έγινε προσπάθεια οι τάσης φυγής να μείνουν μυστικό, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Μόνο μέσα στο 2019 έφυγαν πάνω από 10 μάνατζερς της μονάδας διαχείρισης πλούτου. Μέσα στον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς τέσσερις κορυφαίαοι τραπεζίτες της ομάδας που είχε να διαχειριστεί την περιουσία Ρώσων πελατών υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Τραπεζίτες που είχαν αναλάβει λογαριασμούς από τη Σκανδιναβία και το Ισραήλ ακολούθησαν

Στο επίκεντρο της εξόδου αυτής ήταν ένας πόλεμος κουλτούρας. Παλιοί υπάλληλοι δεν μπορούσαν να αντέξουν το επιθετικό στυλ των πολλών νέων που προσελήφθησαν για να διαχειριστούν τα χρήματα των υπερπλουσίων και εγκατέλειπαν ύστερα από δεκαετίες την επιχείρηση. Άλλοι πάλι θεωρούσαν ότι οι αλλαγές προχωρούν πολύ αργά, είχαν προσληφθεί με την υπόσχεση για μία νέα Pictet και έφευγαν απογοητευμένοι, εκτιμώντας ότι η τράπεζα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή.

Η Pictet βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, σχολιάζει ο Pedro Araujo, ερευνητής στο University of Fribourg, ο οποίος έχει μελετήσει τις οικογένειες της ελβετικής ελίτ. «Είναι στον παραδοσιακό κόσμο των τραπεζιτών της Γενεύης και στον νέο κόσμο του παγκοσμοποιημένου χρηαμτοπιστωτικού συστήματος. Θέλει να δείξει μία εικόνα πιο σύγχρονη, αλλά όχι υπερβολικά μοντέρνα. Οι δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση» τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X