ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέσεις της Huawei με τον κινεζικό στρατό

Όπως επισημαίνουν οι FT, τα πορίσματα της έρευνας θα αναμοχλεύσουν τη διαμάχη μεταξύ κυβερνήσεων

Kathimerini.gr

Η Huawei συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας μέσω δεσμών βαθύτερων και στενότερων από όσο έχει παραδεχθεί έως τώρα ο κινεζικός κολοσσός. Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε καθηγητής του Πανεπιστημίου Fullbright στο Βιετνάμ σε συνεργασία με το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών Henry Jackson Society. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times σε σχετικό ρεπορτάζ τους, τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας θα αναμοχλεύσουν τη διαμάχη μεταξύ κυβερνήσεων ως προς το αν πρέπει να αποκλειστεί από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς ο κινεζικός κολοσσός εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.

Οι δύο φορείς εξέτασαν τα βιογραφικά και τις δραστηριότητες χιλιάδων υπαλλήλων της Huawei και διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της απασχολείται ταυτοχρόνως και στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ή στο παρελθόν ήσαν χάκερ ή έκαναν τηλεφωνικές υποκλοπές. Σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της, άλλωστε, ανέφερε πως τα καθήκοντά τους στη Huawei σχετίζονται με το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, ένα φορέα που ασχολείται με τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Κρίστοφερ Μπάλντινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Fullbright που εκπόνησε τη σχετική έρευνα, αναφέρθηκε σε υπάλληλο της Huawei που αυτοπροσδιορίστηκε ως «εκπρόσωπος» του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας και δήλωσε ότι η εργασία του ήταν «να εγκαθιστά στον εξοπλισμό της Huawei νόμιμες δυνατότητες παρεμβολών». Εν ολίγοις, όσοι συνεργάστηκαν στην έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει εγκαταστήσει στον εξοπλισμό της Huawei κρυφό λογισμικό που καθιστά εφικτές τις υποκλοπές συνομιλιών σε ευαίσθητες επικοινωνίες. Πιθανολογούν μάλιστα πως αυτό το έκανε σε δίκτυο της Vodafone στην Ιταλία πριν από μία δεκαετία.

Η υπόθεση της Vodafone είδε το φως της δημοσιότητας προ καιρού, αν και η εταιρεία αρνήθηκε πως υπήρχε στο σύστημά της κρυφή «είσοδος» που να επιτρέπει στη Huawei μη εγκεκριμένη πρόσβαση στο δίκτυό της. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως είχε απλώς μείνει από λάθος κάποια λειτουργία που χρησίμευε όσο το σύστημά της ήταν υπό κατασκευή. Τόσο η Huawei όσο και η Vodafone επέμειναν πως το θέμα διευθετήθηκε αμέσως όταν προέκυψε.

Τα πορίσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν από κάποιον ανεξάρτητο φορέα καθώς οι άνθρωποι που τη διεξήγαγαν αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τη βάση δεδομένων τους και περιγράφουν κατά συγκεκριμένο τρόπο μόνον τρία προφίλ. Υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να αντιγράψουν άλλοι την έρευνά τους. Αναμφίβολα, πάντως, η εν λόγω έρευνα θα αναθερμάνει τη διαμάχη γύρω από τον κινεζικό κολοσσό. Αυτό θα συμβεί ενώ η αμερικανική κυβέρνηση επικρίνεται δριμύτατα από τις αμερικανικές εταιρείες που θεωρούν ότι πλήττονται από το εμπάργκο του Ντόναλντ Τραμπ στη Huawei.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X