ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται στα clubs

Πως η διαφορά ανάμεσα σε ένα club και ένα bar μπορεί να έχει επιπτώσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα clubs και τα νυχτερινά κέντρα, είναι κλειστά από τις 14 Μαρτίου 2020, επιφέροντας ανυπολόγιστο κόστος στην πραγματική οικονομία, στα οικονομικά των 2.000 ανθρώπων που εργοδοτούνται σε αυτά, στο τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά πάνω από όλα σε ένα άνευ προηγουμένου μπέρδεμα.

Αν τα clubs είναι κλειστά, πως τα social media είναι γεμάτα βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων να διασκεδάζουν, να πίνουν και να γλεντούν;

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Χρ. Βασιλείου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης. “Τα clubs και τα νυχτερινά μαγαζιά, έκλεισαν στις 14 Μαρτίου. Έκτοτε δεν ανοίξαμε. Αντιθέτως τα εστιατόρια, τα snack bar, οι καντίνες και τα μπαράκια, όχι μόνο επαναλειτούργησαν, αλλά επέκτειναν τη λειτουργία τους, μετατρέποντας τους χώρους τους σε χώρους διασκέδασης, παραβιάζοντας τόσο τον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο, όσο και πολλές άλλες νομοθεσίες. Το χειρότερο είναι πως εξαιτίας της δικής τους συμφεροντολογικής και ανεύθυνης συμπεριφοράς («της αρπακτής» που λέμε), αμαυρώνεται το όνομα των ιδιοκτητών Νυχτερινών Κέντρων.”.

O κύριος Βασιλείου, διευκρινίζει ποια η διαφορά ανάμεσα στα κέντρα διασκέδασης και στα κέντρα αναψυχής. “Ο όρος Κέντρα Αναψυχής είναι παραπλανητικός και ετυμολογικά δεν είναι ορθός. Υπάρχουν σκάφη αναψυχής, ταξίδια αναψυχής, αναψυκτικά και αναψυκτήρια. Υπάρχουν τα Κέντρα Εστίασης που προσφέρουν φαγητό, εδέσματα, μεζέδες και αυτά είναι τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες , τα σνακ μπαρ. Επίσης υπάρχουν τα Κέντρα Διασκέδασης που είναι τα Live Clubs (Μουσικοχορευτικά ) και τα Clubs (Δισκοθήκες). Κέντρο Διασκέδασης νοείται ως ένα κέντρο που ΔΕΝ σερβίρει φαγητό, λειτουργεί πιο αργά από ένα κέντρο εστίασης, ενώ προσφέρει συνήθως live μουσική ή DJ. Επιπρόσθετα πρόκειται για υποστατικά με ελάχιστο χώρο 300 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές ηχομόνωσης και εξαερισμού”.

Η πανδημία και τα μέτρα που λήφθηκαν απειλούν να καταστρέψουν τον κλάδο των Κέντρων Διασκέδασης, προειδοποιεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης, καθώς οι επιχειρηματίες ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια, ασφάλειες και όλα τα άλλα πάγια έξοδα, παραμένουν κλειστά με μηδενικό εισόδημα, αναφέρει ο κύριος Βασιλείου.

“Παραμείναμε κλειστοί, επειδή όπως a la Minority Report μας κατηγόρησαν ότι θα αποτελούσαμε εστία εξάπλωσης των κρουσμάτων. Τα κρούσματα αυξήθηκαν και εστία μόλυνσης ήταν άλλοι, αλλά οι κατηγορίες συνεχίζουν να βαραίνουν τον κλάδο μας. Γίναμε το μαύρο πρόβατο! Προφανώς, προφανέστερα και οφείλουμε να μείνουμε κλειστοί με ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλά αν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος προς τη δημόσια υγεία από τα clubs αν ανοίξουν, γιατί το εστιατόριο να μετατραπεί σε club; Γιατί το σνακ μπαρ, η μπυραρία η καφετερία να λειτουργήσει ως club; Με ποια λογική μπορεί η ταβέρνα και το εστιατόριο να λειτουργήσει ως μουσικοχορευτικό κέντρο, αλλά το μουσικοχορευτικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει ως μουσικοχορευτικό κέντρο; Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων! Δεν έχουμε οποιαδήποτε απαίτηση ή αξίωση να αποτελέσουμε εξαίρεση στα μέτρα που λαμβάνονται για περιορισμό της πανδημίας. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο επιθυμούμε να σταθούμε. Δεν θέλουμε να εξαιρεθούμε από τα μέτρα. Επιθυμούμε να συμπεριληφθούμε σε αυτά.”
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, παρέμειναν κλειστά επιμένει ο κύριος Βασιλείου. Γίναμε ωστόσο όλοι μάρτυρες επιχειρήσεων όπως καφετέριες, εστιατόρια, μπαράκια αλλά ακόμη και επαύλεις, που μετατρέπονταν σε clubs, παρά τις συνεχής επιστολές και διαμαρτυρίες μας προς τους αρμόδιους. Όταν κάτι όμως πήγαινε στραβά, οι κατηγορίες αφορούσαν τα club.

Σε έντονο ύφος ο κύριος Βασιλείου αναφέρει “Οπότε ναι, έχουμε παράπονο. Όχι επειδή μας ζητήθηκε να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις μας. Έχουμε παράπονο επειδή τα επιχειρήματα με τα οποία μας ζήτησαν να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις μας, αποτέλεσαν τις αιτίες που άλλες επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όχι μόνο καταδικάζεις έναν ολόκληρο κλάδο, όχι μόνο προκαλείς οικονομική ασφυξία στους επιχειρηματίες, όχι μόνο υπονομεύεις την οικονομική ευρωστία των εργαζομένων, επιπλέον καλλιεργείς συνθήκες αμφισβήτησης με αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις, δημιουργείς συνθήκες απειθαρχίας, γίνεσαι εσύ, το κράτος αιτία διασποράς του ιού με συμπεριφορά αβάσιμη και με θανάσιμες επιπτώσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση