ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Πηλακούτας: Οι κυπριακές επιχειρήσεις και πάλι θα τα καταφέρουν

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Η Νέα Τάξη Πραγμάτων»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ

H πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα ένα πρωτόγνωρο σοκ. Πέρα από τις συνθήκες αναταραχής στην πολιτική, στην οικονομία και την κοινωνία, βιώσαμε και βιώνουμε την ολική ανατροπή αντιλήψεων και πρακτικών που θεωρούσαμε ως «θέσφατα», αλλά και την αποκάλυψη χρόνιων προβλημάτων, όπως ο υπερδανεισμός κρατών και επιχειρήσεων. Ουσιαστικά είναι τέτοια η επίδραση της πανδημίας που ο κόσμος ξαναγράφεται από την αρχή. Κάτι που αλλάζει όλα τα δεδομένα της οικονομίας, ενώ πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

Κρίσιμα ερωτήματα υπάρχουν μπροστά μας. Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στην εποχή μετά τον κορωνοϊό; Θα αναπτυχθούν και με ποιο τρόπο δομές κοινωνικής στήριξης; Στο οικονομικό πεδίο ποια θα είναι η πρακτική συνέχεια των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τόνωση των οικονομιών Ευρώπης και ΗΠΑ; Ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διείσδυσης των κεφαλαίων στις οικονομίες; Πως θα μεταβληθούν οι δημοσιοοικονομικές συνθήκες; Σε αυτή τη φάση, είναι ενθαρρυντικό ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές έχουν κινηθεί γρήγορα ώστε να περιοριστούν, όσο είναι εφικτό, οι επιπτώσεις στην οικονομία. Πάντως οι απώλειες παγκοσμίως για το ΑΕΠ θα είναι μεγάλες και θα εξαρτηθούν και από τη διάρκεια της πανδημίας και από το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος. Στην Κύπρο, αν και ασφαλείς εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν, ειδικοί αναλυτές μιλούν για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7%. Πάντως είναι θετικό ότι, τουλάχιστον για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, έχουν αποφασιστεί πολύ γενναία πακέτα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια μεγάλη οικονομική κρίση που συνολικά εκτιμάται μεγαλύτερη από αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Ένα ακόμη θεμελιώδες ερώτημα αφορά στο πως θα συμπεριφερθεί η οικονομία μετά τον τερματισμό της πανδημίας: η πορεία της θα είναι μορφής «V» (δηλαδή απότομη και συνεχόμενη άνοδος), εκτιμώντας ότι ο κορωνοϊός ήταν ένα έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο γεγονός ή αντίθετα πορεία μορφής «U» ή και μορφής «L» (στασιμότητα σε χαμηλά επίπεδα και για μακρύ χρονικό διάστημα, λόγω των δομικών παρενεργειών που θα έχουν προκληθεί λόγω του ιού); Σε κάθε περίπτωση και με το πρώτο κύμα της πανδημίας να φαίνεται πως στην Ευρώπη κλείνει τον κύκλο του, μπορούμε να σταθούμε σε ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτα απ’ όλα, διδαχθήκαμε ότι είναι επιβεβλημένο να έχουμε ανοικτή οικονομία με προτεραιότητα την ασφάλεια της υγείας. Πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί ένα νέο lockdown που θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε μια ήδη βαθιά τραυματισμένη κοινωνία και οικονομία. Πέρα από τη συλλογική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός στην τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε στέρεες βάσεις.

Ένας άλλος τομέας που ανέδειξε τη μεγάλη σημασία του την περίοδο αυτή, είναι ο αποκαλούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και ευρύτερα της οικονομίας. Μάθαμε όλοι να λειτουργούμε διαφορετικά αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, τηλεργασίας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σε σύντομο χρόνο εξελίχθηκε θεαματικά η ψηφιακή ικανότητα της κοινωνίας μας. Αυτό είναι μεγάλο όφελος που θα μας συντροφεύει στα επόμενα χρόνια και εκτιμάται ότι θα προσδώσει ισχυρή ώθηση ανάπτυξης.

Στους χώρους του αυτοκινήτου και των βιομηχανικών ειδών και κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορική πορεία του Ομίλου Πηλακούτα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες που προκλήθηκαν από ισχυρούς εξωγενείς παράγοντες. Πριν λίγα χρόνια δώσαμε τη μάχη με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας και τοπικής οικονομικής κρίσης και παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε ως Όμιλος να τις ξεπεράσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί. Όλα αυτά μας έμαθαν να είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε απρόσμενα δύσκολα γεγονότα, όπως η πανδημία.

Στον Όμιλο Πηλακούτα πιστεύουμε πως η επιχειρηματική μας δράση συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια και την προστασία της υγείας. Γι’ αυτό και εφαρμόζουμε με προσήλωση τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα των ειδικών και της πολιτείας. Επιπρόσθετα λαμβάνουμε ειδικά μέτρα και διαμορφώνουμε αυστηρές διαδικασίες προστασίας της υγείας σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεών μας και σε όλα τα σημεία επαφής των εργαζομένων με τους πελάτες μας.

Οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν από τις επιχειρήσεις να ανοίγουν νέους δρόμους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες, όπως η παρουσίαση αυτοκινήτου μέσω βιντεοκλήσης, που γίνεται εξατομικευμένα στον κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από προκαθορισμένο ραντεβού, η δυνατότητα για test drive στο σπίτι και η παράδοση αυτοκινήτου στο σπίτι. Συνολικά, σχεδιάζουμε νέες υπηρεσίες που προσθέτουν αξία στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας.

Σταδιακά, βήμα βήμα, οι κυπριακές επιχειρήσεις εισέρχονται σε μια νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το διαφορετικό τοπίο αυξάνονται οι μεταβλητές και μειώνονται οι σταθερές. Τούτο προϋποθέτει απαραίτητες προσαρμογές προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν γερά στα πόδια τους. Άλλωστε σε εποχές κρίσεων και όχι μόνο ο κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός, η θέληση για αλλαγές, ο συνεχής λειτουργικός και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η πελατο-κεντρική φιλοσοφία και η κοινή προσπάθεια, αποτελούν μονόδρομο. Έτσι και τώρα με αιχμή την εξωστρέφεια, την τόλμη και τον δυναμισμό τους, οι κυπριακές επιχειρήσεις και πάλι θα τα καταφέρουν. Και μέσα από αυτές η οικονομία του τόπου μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας.

*Ο κ. Χαράλαμπος Πηλακούτας είναι CEO του Ομίλου Πηλακούτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση