ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξέμειναν από εργάτες οι οικοδομές

Τουλάχιστον το 20% των εργοληπτικών εταιρειών αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξειδικευμένους εργάτες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Αντιμέτωπη ίσως με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τις τελευταίες δεκαετίες είναι η οικοδομική βιομηχανία. Η αύξηση των κατασκευαστικών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τον τελευταίο ένα χρόνο, η οποία ακολουθεί την ανοδική πορεία του κλάδου από το 2014, μείωσε τα αποθέματα σε προσωπικό τόσο εξειδικευμένων εργατών, όσο και ανειδίκευτων. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας συνδέσμων εργολάβων οικοδομών, Κώστα Ρουσσιά, τουλάχιστον το 20% των εργοληπτικών εταιρειών πάσχουν από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ δεν βρίσκουν εργάτες οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη και την βάση για τους εξειδικευμένους εργάτες του μέλλοντος. 

Πρόκειται για κενό το οποίο συνεπάγεται καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων ανάπτυξης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα έργα ανάπτυξης στο κέντρο της Λευκωσίας, με τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία των οδηγών, αλλά και των παρακείμενων επιχειρήσεων να είναι γνωστές και δραματικές. Είναι την ίδια ώρα λογικό επόμενο ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, τα έργα θα εκτελούνται πιθανόν με μειωμένη ποιότητα στο επίπεδο των εργασιών.

Υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι

Οι ελλείψεις στα επαγγέλματα της οικοδομικής βιομηχανίας επεκτείνεται και στα επαγγέλματα συναφών κλάδων, όπως ηλεκτρολόγους και μηχανικούς. Το θέμα τέθηκε ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στη Λευκωσία και αναμένεται ότι θα εξεταστεί επισταμένα στην ετήσια γενική συνέλευση των εργολάβων στις 2 Δεκεμβρίου στη Λεμεσό. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι τρόποι ώστε να σταματήσουν να χάνονται εργατικά χέρια στις οικοδομές, αλλά και να ξεκινήσει να εισρέει εξειδικευμένο προσωπικό στον κλάδο.

Ψηλά κτήρια

Η έλλειψη προσωπικού δεν συνεπάγεται καθυστερήσεις μόνο στα έργα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα σύμφωνα με τους εργολάβους, οι ελλείψεις κοστίζουν κυρίως δε, στην αποπεράτωση των ψηλών κτηρίων. Από την άλλη, από την στιγμή που η Κύπρος δεν έχει εμπειρία στο πώς να συμπεριφέρεται σε κατασκευές τύπου ψηλών κτηρίων, το να μην έχει ούτε εργατικό δυναμικό με την κατάλληλη εξειδίκευση, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο ποιότητας του κτηρίου. Αυτό αφορά τόσο τα ψηλά κτήρια όσο και τις μικρότερες κατοικίες.

Λιγότεροι Κύπριοι

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των Κύπριων εργατών στις οικοδομές μειώνεται σταδιακά, και πλέον, αυτή την στιγμή κάτω του 50% του εργοτεχνικού προσωπικού είναι Κύπριοι. Αν και το επάγγελμα του οικοδόμου θεωρείται ότι έχει καλές απολαβές, δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις των νεαρότερων εργαζομένων στην Κύπρο. Το υπόλοιπο 50% είναι εργάτες από την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ο αριθμός των οποίων επίσης μειώνεται καθώς μερίδα εργατών, αποφασίζει να επιστρέψει στη χώρα του.

Λόγω ενοικίων

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού φαίνεται να σχετίζεται και με τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ρουσσιά. Την ώρα που οι απολαβές στα επαγγέλματα των οικοδόμων παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, στις γειτονικές χώρες οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία καταγράφουν αύξηση κλείνοντας την ψαλίδα. Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων στην κυπριακή αγορά, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ένα εργάτη από χώρα του εξωτερικού να επιλέξει την Κύπρο για εργασία, από την στιγμή που και οι απολαβές δεν διαφέρουν πλέον σε μεγάλο βαθμό από άλλες κοινοτικές χώρες. Ειδικότερα δε όταν το κόστος ζωής στην Κύπρο έχει αυξηθεί.

Συστάσεις εργολάβων

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δεν είναι άσχετη και με τα τελευταία θανατηφόρα ατυχήματα στον χώρο εργασίας με πιο πρόσφατο παράδειγμα το θανατηφόρο εργατικό με θύμα εργάτη 24 χρόνων από την Συρία. Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργολάβων αναφέρει ότι η ανάθεση εργασιών κατασκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, αλλά και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή και κατασκευής κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων), θα πρέπει να ανατίθενται στους επαγγελματίες αδειούχους εργολήπτες στην κατηγορία κάθε έργου. Με στόχο την μείωση του κινδύνου ατυχημάτων η ομοσπονδία τονίζει ότι η ανάθεση εργασιών σε μη εγγεγραμμένο και κατάλληλα αδειούχο εργολήπτη, αυξάνει τον κίνδυνο σε βάρος των εργαζομένων, με τη νομική ευθύνη να βαραίνει τον ιδιοκτήτη του έργου. Αναφέρει επίσης ότι στις εργασίες αυξημένου κινδύνου και όχι μόνο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παράμετρος του κατάλληλου και σύγχρονου εξοπλισμού, η επαρκής γνώση συναρμολόγησης και χρήσης του, καθώς και η διατήρησή του σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

Ιδρύουν κέντρο εκπαίδευσης

Ως ένα πρώτο βήμα κάλυψης του κενού που παρουσιάζεται, η Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών, έχει ενώσει δυνάμεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, και προχωρεί στην δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης «Ο Οικοδόμος». Οι εγκαταστάσεις του κέντρου εκπαίδευσης βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο αρχές του 2020 και τα εγκαίνια του κέντρου εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα τελεστούν αρχές του 2020.

Το κέντρο θα παρέχει υποχρεωτική εκπαίδευση ή επιμόρφωση για τα επαγγέλματα οικοδόμου αλλά και συναφών της οικοδομικής βιομηχανίας, όπως σιδεράς, ειδικός επεξεργασίας ξυλοτύπου (καλουψιής), επεξεργασία αλουμινίων, ειδικός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και υδραυλικών εγκαταστάσεων. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση