ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεθάρρεψαν οι καταναλωτές, ζωντάνεψε η αγορά

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πλείστοι καταστηματάρχες - Ενα στα δέκα καταστήματα παγκύπρια δεν έχει επαναλειτουργήσει

Ικανοποιημένοιαπό την κίνηση στην αγορά ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων δηλώνουν αρκετοί καταστηματαρχες. Οι εκπτώσεις και οι προσφορές που κάνουν, φαίνεται να λειτούργησαν ως πόλος έλξης για τους καταναλωτές, οι οποίοι ύστερα από μέρες καραντίνας βγήκαν δειλά δειλά στην αγορά. Oι πλείστοι καταστηματάρχες με τους οποίους μίλησε η «Κ» δηλώνουν ότι μέρα με τη μέρα η κίνηση στην αγορά αυξάνεται.

Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται θετικά στις προσφορές που φθάνουν ακόμη και το 50%-70%. Ωστόσο, αρκετά είναι τα καταστήματα που δεν έχουν επαναλειτουργήσει. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, αρκετά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 10% των καταστημάτων παγκύπρια δεν έχουν ανοίξει, ενώ σε τουριστικές περιοχές το ποσοστό υπολογίζεται στο 30%. Επιπλέον, ο κ. Κουρσάρης αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρείται μείωση 50% στις πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Ο κόσμος κινείται περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Η δουλειά είναι αρκετή. Θεωρώ ότι δεν φοβάται πλέον τόσο πολύ. Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι», σημειώνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Λεμεσού, Σάββας Χρυσάνθου. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν κι αυτοί που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι καθώς η μείωση στις πωλήσεις τους φθάνει ακόμη και το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Η δουλειά είναι πολύ μειωμένη. Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα», δηλώνει ο Danny Jo, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στη Λεμεσό. Πάντως ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών του κέντρου της Λεμεσού, Κρίστης Δημητρίου, τονίζει στην «Κ» ότι η κινητικότητα στην αγορά όταν τα καταστήματα έκλεισαν μέσα Μαρτίου, ήταν σχεδόν στο μηδέν. «Έτσι ανοίγοντας στις 4 του Μάη νιώθαμε ότι πιθανόν αυτό το σκηνικό να επαναληφθεί. Διαψευστήκαμε πανηγυρικά. Οι καταναλωτές ήλθαν στην αγορά. Μάλιστα, τα τρία Σάββατα που ο κόσμος δεν εργαζόταν κατέβηκε μαζικά στο κέντρο της πόλης», σημειώνει ο κ. Δημητρίου. «Η μόνη μας ανησυχία είναι το τουριστικό ρεύμα. Αν κερδίσουμε το στοίχημα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ελπίζαμε.

Οι προσδοκίες μας ήταν μειωμένες, περάσαμε ένα πολύ δύσκολο διάστημα όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά. Θα ήταν ευχής έργον εάν γινόταν μία ρύθμιση για τα ενοίκια και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως έγινε π.χ. με τα εμπορικά κέντρα που ανακοίνωσαν διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους. Και η εργάσιμη Κυριακή είναι ένα πρόβλημα. Είναι μια δύσκολη στιγμή για το εμπόριο. Η Πολιτεία έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην επιτρέψει τους μεν να δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους δε».

Καταστήματα σε πεζόδρομους

«Από τις 4 Μαΐου οπότε και ανοίξαμε, τα πράγματα πάνε καλύτερα. Βλέπουμε τον κόσμο να έρχεται προς το κέντρο, οι πωλήσεις μας αυξάνονται σταδιακά. Με το άνοιγμα και των χώρων εστίασης οι καταναλωτές έχουν ανοιχθεί περισσότερο. Άρχισαν να γίνονται πωλήσεις σε ικανοποιητικό βαθμό», δηλώνει στην «Κ» ο Πρόεδρος των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης της ΠΟΒΕΚ και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, Λάκης Ζωίδης. Ωστόσο, η εικόνα σε πεζόδρομους στη Λευκωσία περιλαμβάνει 10-15 καταστήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει από την ημέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ανάμεσα τους και γνωστές καφετέριες και εστιατόρια.

Στα δόντια των τραπεζών

«Το πρόβλημα είναι το πώς αντιμετωπιστήκαμε σαν μικρές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε πάρει ουσιαστική βοήθεια. Έχουμε το θέμα των ενοικίων, τη δυσκολία ώστε να φέρουμε εμπορεύματα, έλλειψη ρευστότητας. Έχουμε τα πάγια προβλήματα, δόσεις, κοινωνικές ασφαλίσεις κ.λπ και είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Ζωίδης. «Σε λεκτικό επίπεδο μπορεί οι εξαγγελίες της κυβέρνησης να κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι στο βάθρο αλλά εκτός», τονίζει, προσθέτοντας ότι η πολυαναμενόμενη βοήθεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι μηδαμινή. «Για εμάς που είμαστε 1-2 άτομα τι θα μας βοηθήσει;

Να πληρώσουμε το ενοίκιο; Μας ρίχνουν στα δόντια των τραπεζών. Έχουμε περάσει επανειλημμένως από αυτό το στάδιο. Έχουμε επίσης θέμα με τα ενοίκια για το οποίο δεν λήφθηκε ουσιαστική απόφαση. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σχεδόν το 99% κι ενώ είναι χιλιάδες οι μικρομεσαίοι ακούμε φράσεις όπως «να κλείσουν». Αν στοχεύουμε στο να σώσουμε κάποιους γιατί δεν προσπαθούμε να σώσουμε τους πολλούς; Αυτά τα μέτρα βοηθάνε μόνο τιςμεγάλες επιχειρήσεις. Εξού και πανηγυρίζουν η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ».

Υπόμνημα ΠΟΒΕΚ

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επέδωσε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Σχετικά με το Σχέδιο Β΄ της Κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ εισηγείται σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις την απευθείας εμπλοκή κρατικού τραπεζικού ιδρύματος, όπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις πολιτικές των ιδιωτικών τραπεζών.

Σε σχέση με την Απευθείας Στήριξη – Επιδότηση Επιχειρήσεων/Αυτοεργαζομένων η εισήγηση είναι:

α) το κόστος του σχεδίου να αυξηθεί στα €300 εκ. καθιστώντας ουσιαστική την κρατική ενίσχυση.

β) έχοντας υπόψη ότι το 60% των επιχειρήσεων στην Κύπρο απασχολούν ένα και μόνο άτομο, για την συγκεκριμένη αυτή κατηγορία η χορηγία να αυξηθεί στο διπλάσιο.

γ) το κράτος να αναθεωρήσει την απόφασή του για μη συμπερίληψη των συνταξιούχων επιχειρηματιών στο σχετικό σχέδιο. Μεταξύ των εισηγήσεων της ΠΟΒΕΚ συγκαταλέγεται επίσης η κατάργηση του Εταιρικού Τέλους των €350.

Τα ενοίκια και ο Αρχιεπίσκοπος

Η ΠΟΒΕΚ αναφέρει στο υπόμνημά της ότι τονομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για φοροελαφρύνσεις δεν λύνει το πρόβλημα, αφού βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων. «Ακόμη και αυτός ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου δεν έχει πειστεί. Αντιθέτως, με πρόσφατες επιστολές προς τους ενοικιαστές του, απαιτεί την πλήρη καταβολή των ενοικίων», τονίζει η ΠΟΒΕΚ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να κλείσουν επιχειρήσεις.

ΈΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση