ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρήμα από Ιορδανία για τις κυπριακές ΑΠΕ

Έλλειψη ρευστότητας φέρνει στασιμότητα στην δημιουργία φωτοβολταϊκών, ψάχνει λύσεις σε ξένους επενδυτές η ΟΕΒ

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η προσπάθεια για σύσταση επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Ήδη η ΟΕΒ, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, είναι στο ψάξιμο για επενδυτές, οι οποίοι θα βάλουν την βάση ώστε να προχωρήσουν αναπτύξεις φωτοβολταϊκών πάρκων. Κινήσεις που κρίνονται αναγκαίες από την στιγμή που οι τράπεζες είναι σφικτές στο να δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας είτε άλλων εποπτικών αρχών.

«Αν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να βάλει το ποσοστό που του αναλογεί το οποίο ανέρχεται στο 20-30%, η τράπεζα είναι διστακτική. Είναι αρκετά λεφτά και εκεί υπάρχει το πρόβλημα γι΄αυτό και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το επενδυτικό ταμείο», αναφέρει σχετικά. Πέραν όμως του επενδυτικού ταμείου, η ΟΕΒ έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα κύκλο επαφών με ομάδα επιχειρηματιών από την Ιορδανία. Οι επαφές έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο- την εξεύρεση πόρων ώστενα προχωρήσουν επενδύσεις πρωτίστως στον τομέα των ΑΠΕ. Εξάλλου, ενδιαφέρον υπάρχει,και αυτό διαφάνηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου Ιορδανίας, το οποίο διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα, δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου. Στο πλαίσιο του φόρουμ, είχαν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις σε επίπεδο business to business με εταιρείες και επιχειρήσεις της Ιορδανίας. Πλέον, η ΟΕΒ είναι στο ακουστικό, αναμένοντας τις εισηγήσεις των επιχειρηματιών για τους τομείςστους οποίουςθα επενδύσουν. Ακολούθως, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα προκύψει, η ΟΕΒ θα διευθετήσει συναντήσεις με τους Κύπριους επιχειρηματίες για να μπουν τα θεμέλια της συνεργασίας. Αυτό το βήμα λύνει μέχρι ενός βαθμού τα χέρια της ΟΕΒ, η οποία έχει αναλάβει να εξεύρει κεφάλαια για χρηματοδότηση των projects που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ.
Αδειες 350 μεγαβάτ Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί άδειες για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος350 μεγαβάτ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ για την προώθηση των ΑΠΕ. Έτσι, η προσπάθεια με την Ιορδανία (σε συνεργασία και με τον Invest Cyprus) γίνεται αφού υπάρχει φόβος ότι χωρίς ξένες επενδύσεις θα υπάρχει στασιμότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει διπλό στόχο. Από την μια, να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα προκύψει από την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Από την άλλη, το να δίνονται άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα, έχει αντίκρισμα στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο εάν και εφόσον αυτά τα πάρκα λειτουργήσουν και αρχίσουν να παράγουν ενέργεια. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια με τους Ιορδανούς επενδυτές είναι ανεξάρτητη με την προσπάθεια της ΟΕΒ για το επενδυτικό ταμείο. Πρόσωπααπό τον επιχειρηματικό κόσμο εισηγούνται ως άλλη εναλλακτική, να επωφεληθεί ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με κάποιο τρόπο από το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.Αναφέρουν δε ότι στην περίπτωση που υπήρχε υποστήριξη οικονομική, μέσω του προγράμματος των πολιτογραφήσεων στον τομέα των ΑΠΕ, τότε πολύ γρήγορα θα μπορούσε να έχει καλυφθεί το οικονομικό κενό.

Και σε άλλους τομείς

Μπορεί ο τομέας των ανανεώσιμων να ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους ενδεχομένως να δούμε επενδύσεις όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία των πληροφοριών, ή κινήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές από και προς την Κύπρο. Οι εξαγωγές υπηρεσιών Κύπρου προς Ιορδανία διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και περιορίζονται στον τομέα των τροφίμων και των υπηρεσιών. Αγγιζαν τα προηγούμενα χρόνια σε ετήσια βάση τα 10 εκατομμύρια, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών από Ιορδανία τα 5 εκατομμύρια. Οι εισαγωγές προϊόντων από την χώρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχει αναρτημένα στη σελίδα του το Υπουργείο Εμπορίου. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, η Ιορδανία διατηρεί καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, και αυτό μεταφράζεται σε εμπόριο χωρίς περιορισμούς οι οποίοι επιβάλλονται συχνά μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σύσφιξη σχέσεων

Η σύσφιξη σχέσεων Κύπρου - Ιορδανίας είναι στις προτεραιότητες της ΟΕΒ, αναφέρει ο κ. Πέτρου. Εξάλλου, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου βλέπει ότι μέσα από την συνεργασία προκύπτουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε έκρυθμη κατάσταση. Όπως για παράδειγμα στη Συρία και στο Ιράκ. Αν και είναι ίσως πρώιμο να τεθεί επί τάπητος το θέμα, είναι δεδομένο ότι με την λύση των προβλημάτων στην γειτονική χώρα, θα ανοίξει το έδαφος για ανοικοδόμησή της. Αυτό μεταφράζεται σε ευκαιρίες επενδύσεων για την επόμενη δεκαετία. Η Ιορδανία, όντας δίπλα από την Συρία και το Ιράκ, ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών ώστε να μπουν σε αυτές τις αγορές.

Και στον τουρισμό

Η εγγύτητα καθώς και η αυξημένη συχνότητα των πτήσεων από και προς το Αμμάν είναι θετικά στοιχεία για την ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας. Η αεροπορική συνδεσιμότητα Κύπρου- Ιορδανίας ήδη υπάρχει, αφού προσφέρονται πτήσεις έξι φορές την εβδομάδα (εκτός Τρίτης) στο χειμερινό πρόγραμμα μέχρι τις 28 Μαρτίου 2028 από Λάρνακα προς Αμμάν με τις αερογραμμές Royal Jordanian. Είναι ήδη γνωστός ο στόχος του Υφυπουργείου να επενδύσει στην αγορά της Ιορδανίας, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του για συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες της Κύπρου. Ήδη έχουν γίνει επαφές για προβολή θεματικών πακέτων, σε συνεργασία και με το Ισραήλ για τη δημιουργία τριγώνου συνεργασίας. Ο τομέας του τουρισμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Κύπρο ιδιαίτερα από την στιγμή που η Ιορδανία προσελκύει τουρισμό από χώρες με τις οποίες η Κύπρος δεν συνδέεται αεροπορικά, όπως είναι η Αμερική και η Κίνα. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης από και προς το Αμμάν περιορίζονται σε μερικές χιλιάδες. Σύμφωνα με την στατιστικήυπηρεσία φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, έφτασαν στην Κύπροσυνολικά 15,5 χιλιάδες επισκέπτες από την Ιορδανία.

Έντυπη έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση