ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεραγορές: Μετά τα πρόστιμα, προειδοποιούν με μέτρα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ζητούν να επαναξιολογηθεί το μέτρο για τον έλεγχο των Safe Pass στα καταστήματα τροφίμων

Την έντονη δυσαρέσκεια του εκφράζει ο ΠΑ.Σ.ΥΠΕ (Παγύπριος σύνδεσμος Υπεραγορών) για τα πρόστιμα των €8000 και €4000 σε Υπεραγορές. Όπως αναφέρει ο σύνδεσμος σε ανακοίνωση του, πρόκειται για εξοντωτικά και πολλές φορές εκδικητικά πρόστιμα επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση υπέρμετρης εξουσίας σε κάποιους, οδηγεί σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδεικνυόμενα. Τονίζει ότι συνέχιση αυτού του μέτρου σε ότι αφορά τα καταστήματα τροφίμων θα είναι αναπόφευκτα καταστροφική ιδιαίτερα για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το συγεκριμένο θέμα έχει σταλθεί και επιστολή στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας αναθεώρηση του μέτρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο σύνδεσμος προειδοποιεί με λήψη μέτρων.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο ΠΑ.Σ.ΥΠΕ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τα εξοντωτικά και πολλές φορές εκδικητικά πρόστιμα των €8000 και €4000 σε Υπεραγορές. Είναι φανερό ότι η παραχώρηση υπέρμετρης εξουσίας σε κάποιους, οδηγεί σε τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδεικνυόμενα.

Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν ευθύνες του κράτους και της πολιτείας και να κάνουν τους αστυνομικούς. Δεν μπορεί εκβιαστικά το κράτος να βάζει μπροστά τις επιχειρήσεις και απέναντι στους πολίτες για να επιβάλει τα οποιαδήποτε μέτρα. Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του.

Συνέχιση αυτού του μέτρου σε ότι αφορά τα καταστήματα τροφίμων θα είναι αναπόφευκτα καταστροφική ιδιαίτερα για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα μέτρο το οποίο εκ των πραγμάτων και του αποτελέσματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ελεχθεί δημιουργώντας έντονο αθέμιτο ανταγωνισμό και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Παρακαλούμε όπως γίνει άμεσα επαναξιολόγηση του μέτρου αυτού για τα καταστήματα τροφίμων για την διάσωση των επιχειρήσεων και την επαναφορά της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας της αγοράς προς το συμφέρον και την ευημερία της κοινωνίας.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι για την λήψη αποτελεσματικών και δραστικών μέτρων για την διαφύλαξη και την προστασία της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας.

Η επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

15 Σεπτεμβρίου 2021

Υπουργό Υγείας
Κον Μιχάλη Χατζηπαντέλα
Υπουργείου Υγείας
Λευκωσία


Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας σχετικά με τα συνεχιζόμενα μέτρα που αφορούν τα Safe Pass στις Υπεραγορές. Θεωρούμε λανθασμένη τη συνέχιση αυτού του μέτρου για τα καταστήματα τροφίμων. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι η συνεχής σύγκρουση και αντιπαράθεση των επιχειρηματιών με τους πολίτες πελάτες τους σε διαρκή βάση η οποία τείνει να εξελίσσεται σε καταστροφική για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, απειλώντας τους ακόμη και με κλείσιμο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το μέτρο αυτό δεν μπορεί να ελεχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Έχουν δημιουργηθεί καταστήματα δύο ταχυτήτων οδηγώντας τα καταστήματα τα οποία διενεργούν τους ελέγχους σε δυσμενή θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα που είναι και πολύ περισσότερα η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη σε περίπτωση που δεν ανακληθεί αυτό το μέτρο και να οδηγήσει στο κλείσιμο τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό με τα συνεχή πρόστιμα που επιβάλλονται που είναι άκρως εξοντωτικά, ιδιαίτερα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πως είναι δυνατόν να μπορεί να επιβιώσει μια μικρή και μεσαία επιχείρηση τροφίμων όταν της επιβάλλουν πρόστιμο €8000 και €4000 γιατί μπορεί να μην ελέχθηκαν τα Safe Pass για μια πολύ μικρή περίοδο 3-10 λεπτών πριν την ώρα κλεισίματος και στο κατάστημα μέσα να υπήρχαν 2 πελάτες; Είναι φανερό ότι η εκχώρηση και η παραχώρηση σε κάποιους υπέρμετρης εξουσίας δεν οδηγεί πουθενά. Μέσα από αυτή την πρακτική και προσέγγιση από μέρους των αρχών, οποιαδήποτε μέτρα και να παρθούν δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και προκαλούν την μεγάλη αντίδραση τόσο των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών που από το πρωί μέχρι το βράδυ παλεύουν για να διατηρήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο η πολιτεία να βάζει μπροστά τις επιχειρήσεις και απέναντι από τους πολίτες και να τους χρησιμοποιεί για να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα. Δεν μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες εργαζόμενοι να κάνουν τους αστυνομικούς κάθε μέρα. Η δουλειά τους είναι να μοχθούν και να μάχονται για το μέλλον των επιχειρήσεων τους και στη συνεργασία και την εδραίωση της εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους ιδιαίτερα στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων.

Αν έχετε υπόψη τη συνέχιση αυτού του μέτρου σε ότι αφορά τις Υπεραγορές, ας αναλάβετε και την ευθύνη που έχετε σαν πολιτεία και να μην μετατίθεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Έχει να κάνει με την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεων του κλάδου μας δηλαδή των επιχειρήσεων τροφίμων που ακόμη και στα lock down παραμένουν ανοικτές γιατί είναι ζωτικής σημασίας υπηρεσίες για τον πολίτη.

Έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι αν συνεχίσει να είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο (Safe Pass για καταστήματα τροφίμων) είμαστε έτοιμοι για τη λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων για τη διάσωση των επιχειρήσεων των μελών μας.

Με εκτίμηση,

Αντρέας Χατζηαδάμου
Εκτελεστικός Γραμματέας


Κοιν. Αρχηγό Αστυνομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ