ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα μετάλλαξη Covid-19: Ποια είναι η Μποτσουάνα και πού βρίσκεται

Πρόκειται για μια περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική, με έκταση 581.730 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους

Money Review

Σε μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη της Covid-19, η οποία απασχολεί σοβαρά την επιστημονική κοινότητα και τις κυβερνήσεις. Ο λόγος για τη Μποτσουάνα, την πρώην βρετανική αποικία, η οποία συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Νανίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά.

Πρόκειται για μια περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική, με έκταση 581.730 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, με μεγάλα εθνικά πάρκα και ελεγχόμενες περιοχές για φωτογραφήσεις, σαφάρι και κυνήγι. Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, αλλά και τα ορυκτά καύσιμα.

Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα και περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα, Γκαμπορόνε. Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι, στο δύσκολο κλίμα της οποίας αποδίδεται και η χαμηλή ένταση του πληθυσμού. Μία άλλη παράμετρος η οποία θεωρείται ότι αποτρέπει την αύξηση του πληθυσμού της είναι η διαχρονική εξάπλωση ενός άλλου ιού, του AIDS.

Συγκεκριμένα, η χώρα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα AIDS, αφού τουλάχιστον ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας έχει τον ιό. Η διασπορά του AIDS έει προκαλέσει μία σειρά από κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, αλλά και μία σοβαρή υγειονομική κρίση. Παρότι στη χώρα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για πρόληψη κατά του AIDS, ο τρόπος ζωής, η κοινωνική κινητικότητα και η ίδια η θέση της χώρας που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ Βορρά και Νότου εντείνουν τη διασπορά του.

Η περιοχή παράγει σχεδόν το 100% της ηλεκτροδότησης μέσω άνθρακα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Μποτσουάνα ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο. Πλέον, πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως με κατά κεφαλήν εισόδημα το 2020 περίπου 6.711 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X