ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγές και νέο αίμα στο ΔΣ Ελληνικής

Έξι οι «παλιοί» και επτά τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την τράπεζα μετά τον προσεχή Ιούλιο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η απόκτηση των υγιών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2018 διαφοροποίησε τα μεγέθη της Ελληνικής Τράπεζας, έφερε αλλαγές σε τομείς λειτουργίας της, αλλά δρομολογούνται και αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου πως, στις 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Συνέλευση, κατά την οποία θα υποβληθούν προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό της τράπεζας.

Μία από τις τροποποιήσεις αναφέρει πως όλοι οι Διοικητικοί Σύμβουλοι της τράπεζας θα προσφέρονται για επανεκλογή σε κάθε Γενική Συνέλευση, κάτι που δεν ίσχυε για την Τράπεζα μέχρι πρότινος. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 24 Ιουλίου. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό όμως; Ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα γίνουν αρκετές αλλαγές, θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες που επικρατούσαν μέχρι στιγμής. Και είναι λογικό, και μάλιστα λογικό απότοκο,- διότι η μετοχική δομή της Τράπεζας έχει αλλάξει άρδην, μεγάλωσαν μικροί παίχτες, μίκρυναν μεγάλοι, μπήκαν καινούργιοι και αποχώρησαν μερικοί.

Οι συμμαχίες έχουν αρχίσει να στήνονται παρασκηνιακά, οι μέτοχοι περιγράφουν το όραμά τους για τη μελλοντική λειτουργία της Τράπεζας, αλλά γίνεται και ένα «μπρα-ντε-φέρ»μεταξύ των μετόχων για να μπουν στο ΔΣ της Ελληνικής πρόσωπα ικανά και που να εκφράζουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διεργασίες, συζητήσεις και προτάσεις προσώπων, φαίνεται πως θα παραμείνουν στο νέο ΔΣ έξι πρόσωπα, και θα μπουν επτά νέα. Το ΔΣ της Ελληνικής αποτελείται από 13 πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η «Κ» μέχρι στιγμής, για Πρόεδρος του νέου ΔΣ της Ελληνικής προκρίνεται ο πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης. Η υποψηφιότητά του τυγχάνει της στήριξης του μεγαλομετόχου πλέον της Ελληνικής, της Δήμητρα Επενδυτική. Η Δήμητρα, όμως, έχει προτείνει και άλλα πρόσωπα για το νέο ΔΣ. Πρόεδρος όμως με μία προϋπόθεση. Μόνο αν δεν επανεκλεγεί ως Πρόεδρος ο νυν Πρόεδρος της Ελληνικής, Γιούσεφ Νασρ. Εάν ο κ. Νασρ επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της Ελληνικής, τότε ο κ. Πηλείδης ενδεχομένως να είναι ο αντιπρόεδρος.

Οι ζυμώσεις όμως μέχρι να εκλεγεί το ΔΣ της Ελληνικής όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εντείνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία της συνέλευσης. Ταυτόχρονα, ακούγονται και άλλα ονόματα μεταξύ των οποίων και του Μάριου Μαραθεύτη, κύριου οικονομολόγου της Global Research της Standard Chartered PLC, στο τμήμα της έρευνας. Προηγουμένως, ο κ. Μαραθεύτης ήταν ο επικεφαλής διεθνώς της Περιφερειακής Έρευνας στο Τμήμα Ερευνών της Standard Chartered PLC. Ο κ. Μαραθεύτης έχει μετακομίσει πλέον στην Κύπρο.
Ακόμα ένα όνομα που έχει προταθεί για το ΔΣ της Ελληνικής από πλευτάς της Δήμητρα, όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», είναι ο Μάρκο Κομάστρι.

Ο κ. Κομάστρι προσχώρησε στην CA Technologies το 2011 ως Πρόεδρος του EMEA, ενώ ήταν στη Microsoft και την IBM για πάρα πολλά χρόνια. Με την εισδοχή του κ. Μάρκο στο ΔΣ υπάρχουν βλέψεις για την περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση της τράπεζας.
Άλλο πρόσωπο το οποίο είναι «κοινής αποδοχής» και έχει προταθεί για το ΔΣ της Ελληνικής, είναι ο Πρόεδρος της GreenDot, Μάικ Σπανός.

Ο κ. Σπανός, που παραιτήθηκε από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου τον Ιανουάριο του 2019, φαίνεται να έχει τη «στήριξη» και της Δήμητρα, αλλά και του νέου μετόχου της Ελληνικής, της 7Q Financial Services Ltd. Πίσω από τη μετοχική δομή της 7Q «κρύβεται» το ταμείο της ΕΤΥΚ, το οποίο στηρίζει την εισδοχή του κ. Σπανού στο ΔΣ της Τράπεζας.

Όσον αφορά στις φήμες που θέλουν Νίκος Μιχαηλάς και Ειρήναρχος Βαρνάβας, δηλαδή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δήμητρα Επενδυτική και ο CEO της εταιρείας Logicom αντίστοιχα, να μπαίνουν στο ΔΣ της Ελληνικής, δεν φαίνεται να ευσταθούν.

Και η Pimco

Η Pimco μπήκε στην Τράπεζα με 50 εκατ. ευρώ και πλέον έχει το 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας, αφού ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την συμφωνία εγγραφής, στην τράπεζα μπήκε η Poppy Sarl, η οντότητα που ανήκει σε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company LLC (Pimco) και αγόρασε 71.428.572 μετοχές. Οντως, η Pimco θα επιχειρήσει να έχει εκπροσώπηση στο ΔΣ της Ελληνικής, με τον Κρίστοφερ Κράους. Ο κ. Κράους είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής χαρτοφυλακίου στο γραφείο του Λονδίνου της Pimco, με εμπειρίες σε Barclays και CreditSuisse.

Το μυστήριο της ThirdPoint

Αν και το ποσοστό της ThirdPoint, του επενδυτικού ταμείου που πρωταγωνιστούσε ως μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με 25% έπεσε στο 12,59% και φαινόταν να αποεπενδύει από την Ελληνική, ωστόσο θέλει να έχει παρουσία στο νέο ΔΣ. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Μπονάνο της ThirdPoint, όχι μόνο θέλει να παραμείνει στο ΔΣ της Ελληνικής, αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έχει προτείνει και άλλα δύο πρόσωπα από το Ταμείο για να εισχωρήσουν στο ΔΣ της Τράπεζας.

Από την άλλη, οι καναδοί μέτοχοι με τη Senvest μπορεί να έχουν μετοχικό ποσοστό κάτω του 5% πλέον, αλλά επιδιώκουν εκπροσώπηση στο ΔΣ της Ελληνικής με ένα πρόσωπο Ισραηλινής καταγωγής με γνώση στα χρηματοοικονομικά, το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί.

«Οι παλιοί»

Όπως και να έχει, το νέο ΔΣ της Ελληνικής θα κρατήσει πρόσωπα από το σημερινό συμβούλιο τα οποία είναι εκτός από «παλιά», είναι και απαραίτητα. Όπως είναι φυσικό, μέσα στο νέο ΔΣ θα πρέπει να είναι δύο εκτελεστικά του μέλη, δηλαδή ο CEO της Ελληνικής, Ιωάννης Μάτσης, αλλά και ο οικονομικός της διευθυντής, ο κύριος Λαρς Κράμερ.

Επίσης, μπορεί να ακούστηκαν πολλά τον περασμένο κυρίως χρόνο για κόντρες μεταξύ Wargaming και άλλων μετόχων, αλλά σίγουρο πρέπει να θεωρείται πως θα εκπροσωπείται η Wargaming στο Συμβούλιο, όπως άλλωστε γίνεται από τότε που επένδυσε στην Τράπεζα. Το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι η κυρία Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου, η Chief of Staff του Διευθύνοντος Συμβούλου της Wargaming. Εντούτοις, η Wargaming λέγεται πως θα εκπροσωπείται από τουλάχιστον δύο πρόσωπα.

Μαζί με τον κ. Μπονάνο της ThirdPoint και τον κ. Νασρ, τον νυν Πρόεδρο του ΔΣ, συμπληρώνεται η «εξάδα» που ενδεχομένως θα παραμείνει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα καθορίσει και την πορεία της τράπεζας στα επόμενα χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X