ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζουν οι online πλειστηριασμοί

Εντός Νοεμβρίου ξεκινά η πλατφόρμα - Θα δώσει νέα ώθηση στη μείωση των ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η «αναστάτωση» του καλοκαιριού με τις προσπάθειες της Βουλής για αλλαγές στο νόμο των εκποιήσεων άλλαξαν τα χρονοδιαγράμματα για αρκετές διαδικασίες. Για τις πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, την καθυστέρηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ κληρονομώντας συγχρόνως μικρή συμμετοχή λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε, αλλά καθυστέρησε και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ενός «project» το οποίο «έτρεξε» λίγους μήνες μετά την ψήφιση των νόμων για την ισχυροποίηση του πλαισίου έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον Ιούλιο του 2018. Ο διαγωνισμός που έγινε έδειξε νικητή μία ελληνική εταιρεία, όπως είχε καταγράψει η «Κ» από τον Δεκέμβριο του 2018, την «Newsphone Hellas S.A.». Πρόκειται για εταιρεία που έχει δημιουργήσει επιτυχώς την αντίστοιχη πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην Ελλάδα.

Δημοπράτες σημειώνουν στην εφημερίδα πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι το μέτρο το οποίο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών στην Κύπρο, διότι έως τώρα προχωρούσε με νηπιακά βήματα. Συμπλήρωσαν δε, πως η κουλτούρα του Κύπριου αγοραστή επιτρέπει να κινηθεί πίσω από τον μανδύα της ανωνυμίας για αγορές, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει διά της φυσικής του παρουσίας. Πρόσθετα, εκτιμάται πως μεγάλη ώθηση αναμένεται να δοθεί από τους ξένους αγοραστές, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Την ίδια ώρα, μπορεί το Νοέμβριο να γίνει η εισαγωγή του συστήματος, ωστόσο δεν αποκλείεται όπως διαρρέει μέχρι στιγμής, ο ίδιος πλειστηριασμός να «τρέξει» κατά το πρώτο διάστημα και διά φυσικής παρουσίας και ηλεκτρονικώς. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, εκπρόσωποι της Newsphone Hellas επισκέφτηκαν την Κύπρο για να παραδώσουν το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και παρουσίασαν το σύστημα σε τραπεζικά στελέχη, εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το σύστημα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και οι εκπρόσωποι της Newsphone Hellas –όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος- διεξήγαγαν τρεις εκπαιδεύσεις μέσω διαδικτύου για τα στελέχη τραπεζών μελών, της ΚΕΔΙΠΕΣ, Altamira, APS καθώς και της Gordian Holdings. Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμαστικοί πλειστηριασμοί σε σχετική ιστοσελίδα εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει προχωρήσει ήδη σε εισηγήσεις για τροποποιήσεις και έχουν σταλεί στην ελληνική εταιρεία για προσαρμογές.

Όπως γίνεται και στην Ελλάδα, θα καθοριστεί μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για διενέργεια των πλειστηριασμών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι πλειστηριασμοί γίνονται από Τετάρτη έως και Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Για τα πράγματα που θα βρίσκονται σε πλειστηριασμό τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα θα υπάρχει δυνατότητα να αποτυπώνονται ως «ακίνητα», «κινητά» και «άλλο». Έπειτα, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση για «τύπο ακινήτου», όπως κατοικία, κατάστημα, γραφείο, αποθήκη, οικόπεδο, αγροτεμάχιο, ξενοδοχειακή μονάδα και ούτω καθ’ εξής. Αξίζει να σημειωθεί πως στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα λαμβάνουν μέρος μόνο φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένα μέλη ως υποψήφιοι πλειοδότες.
Πάντως, όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο πρώην Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν είναι διαφορετική από αυτή που διενεργεί ένας φυσικός. Απλώς μεγαλώνει το εύρος των συμμετεχόντων, αφού μπορεί να είναι και εκτός Κύπρου.

Προστατεύονται με αιτήσεις

Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα, λογικό είναι να αρχίσουν οι φόβοι πως θα αρχίσει ένα νέο κύμα εκποιήσεων, ώστε έπειτα να οδηγηθούν με τη σειρά τους τα αποκτηθέντα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπως διαβεβαίωσαν όμως πολλάκις από το Υπουργείο Οικονομικών, όποιος προχωρήσει σε αίτηση για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα προστατεύεται και δεν θα μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εκποιήσεις μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους και να διαφανεί πως είτε είναι δικαιούχοι του ΕΣΤΙΑ, είτε πως δεν βρίσκονται μακριά από τα κριτήρια που έχουν εισαχθεί. Το ίδιο βέβαια, δεν μπορεί να ειπωθεί για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δάνειό τους και απέχουν κατά πολύ των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί.

Πολλά ακίνητα

Οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο κομμάτι ακινήτων και θα θελήσουν να το διοχετεύσουν στη διαδικασία του «e-auction». Η Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, έχει ακίνητα αξίας ύψους 1,55 δισ. ευρώ στη Remu, η Ελληνική Τράπεζα ακίνητα που ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ και τα διαχειρίζεται η APS, ενώ αρκετά ακίνητα έχουν στη διάθεσή τους Alpha Bank Κύπρου που θα της τα διαχειρίζεται η doValue και η Astrobank που τυγχάνουν εσωτερικής διαχείρισης από την Τράπεζα. Τα παραπάνω ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στην διάθεσή τους έχουν αποκτηθεί μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους προς ακίνητα, μέθοδος αντιμετώπισης των ΜΕΔ που χρησιμοποιήθηκε όσο καμία άλλη από τα χρόνια που τα ΜΕΔ ανέρχονταν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα σε 28 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως γύρω στα 8 δισ. μειώθηκαν κατά αυτό τον τρόπο. Το πρόβλημα ωστόσο μετακυλήθηκε στις τράπεζες, αφού η δουλειά τους δεν είναι να είναι «real estate agents».

Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων αποτελεσμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το επίπεδο των ΜΕΔ που δημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβριο, τον Απρίλιο ανέρχονταν στα 10,1 δισ. ευρώ, ίδιο ποσό με αυτό του Μαρτίου του 2019. Τα στοιχεία έδειξαν πως τα οικιστικά ΜΕΔ ανέρχονται σε 5,1 δισ. ευρώ και τα επιχειρηματικά στα 4,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 30,8% στο τέλος Απριλίου 2019. Από την άλλη, ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 52,2% στο τέλος Απριλίου 2019.

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο μηχανισμός από την Κεντρική

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει αναλάβει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό ο οποίος θα ελέγχει τις αναδιαρθρώσεις στην Κύπρο, όπως είχε δηλώσει ο Διοικητής της Κωνσταντίνος Ηροδότου στα τέλη Ιουλίου. Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργούσε ως μέτρο μετριασμού του φόβου που έχει η Βουλή για την πορεία των αναδιαρθρώσεων και αν οι τράπεζες ακολουθούν όλες τις ενδεδειγμένες μεθόδους. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται στις επόμενες δύο εβδομάδες (μέχρι τέλος Οκτωβρίου) να προχωρήσει στην κατάθεση αυτού του μηχανισμού στη Βουλή, ενώ πρώτα θα έχει περάσει από την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X