ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεργασίες για το μη χείρον στις εκποιήσεις

Καταλυτικές οι διαβουλεύσεις του Διοικητή με κόμματα για το πλαίσιο των εκποιήσεων με βάση την «πρόταση ΔΗΚΟ»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τη διαφοροποίηση του νόμου των εκποιήσεων, χωρίς να φέρει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, είναι πυρετώδεις. Όπως και πριν από ένα χρόνο με την πώληση του Συνεργατισμού, έτσι και τώρα ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου έχει αναλάβει το ρόλο του «μαέστρου» στην όλη διαδικασία με παρασκηνιακές συναντήσεις στα κόμματα, σε μια προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων από την πρώτη πρόταση που ψήφισε η Βουλή και που αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Γνώστες επί των τραπεζικών ζητημάτων εξηγούν στην «Κ» πως και η «Πρόταση ΔΗΚΟ» θα έχει επιπτώσεις στις τράπεζες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συγκρίνονται με αυτές που θα είχαν με την πρόταση που επιστράφηκε στη Βουλή. «Γίνεται μια προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων αυτή τη στιγμή», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Από την προηγούμενη Πέμπτη, ο Διοικητής σε ένα μπαράζ συναντήσεων εξηγεί στους βουλευτές σε μια «οφ δε ρέκορντ» ενημέρωση τις συνέπειες που θα έχουν οι αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο των εκποιήσεων.

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος προσήλθε την Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με μια «συναινετική πρόταση», με την οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου θα έχει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία μεταξύ τράπεζας και προβληματικού δανειολήπτη. Από την ίδια ημέρα κιόλας, δηλαδή την Δευτέρα, ο Διοικητής σε μια κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ενημέρωσε τους βουλευτές για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μη ελεγχόμενες αλλαγές του πλαισίου των εκποιήσεων, αλλά επίσης φάνηκε δεκτικός στο να συζητήσουν το νέο έγγραφο εργασίας που κρατούσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και που ενέπλεκε κατά πολύ στη διαδικασία τον Παύλο Ιωάννου.

Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει –εκτός απροόπτου- όλες οι απαιτούμενες αλλαγές επί του συγκεκριμένου εγγράφου, και την προσεχή Παρασκευή οι βουλευτές θα κληθούν σε μία έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής να ψηφίσουν την «πρόταση ΔΗΚΟ» ή όχι. Από την αρχήτης όλης συζήτησης για αλλαγή στον υφιστάμενο νόμο, συζήτηση που έχει αρχίσει από το Μάιο, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και φορείς, μπορεί να ήταν εναντίον της αλλαγής του νόμου, αλλά τάσσονταν υπέρ της προσθήκης ορισμένων προνοιών στον υφιστάμενο νόμο, οι οποίες θα κάνουν το πλαίσιο των εκποιήσεων πιο αποτελεσματικό. Έτσι και τώρα λοιπόν, ο Διοικητής έχει αναλάβει το ρόλο του διαπραγματευτή και ζυγίζει την πρόταση του ΔΗΚΟ.

Άλλωστε, όλα τα κόμματα που έχουν εμπλακεί στην διαδικασία αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας των εκποιήσεων, έχουν αντιληφθεί πως η αρχική πρόταση νόμου που ψήφισαν και που επιστράφηκε πίσω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει την ίδια τύχη αν βρεθεί ξανά ενώπιόν του. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης μια πτυχή που δεν είχε ακουστεί ξανά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του,ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου, θα είχε αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση της μεταχείρισης των κρατικών εγγυήσεων που έδωσε το κράτος στην Ελληνική Τράπεζα για την απόκτηση μέρους του πρώην Συνεργατισμού. Αυτές, όπως δήλωσε, θα αυξάνονταν κατά 160 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στα 280 εκατ. ευρώ, αντί στα 120 εκ. ευρώ που είναι υπολογισμένες με το υφιστάμενο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018.

Το πιθανότερο είναι πράγματι να περάσει η πρόταση ΔΗΚΟ την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, να επανέλθει το Υπουργείο Οικονομικών ή η Κεντρική Τράπεζα με νέα πρόταση «ομπρέλα» που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε μία και δύο εβδομάδες, γι’ αυτό και η «πρόταση ΔΗΚΟ» θα γίνει αποδεκτή. Η μεγάλη πρόταση ενδεχομένως να συμπέσει χρονικά με την εφαρμογή του «Σχεδίου ΕΣΤΙΑ».

Το νέο πρόβλημα

Η «σφήνα Παύλου Ιωάννου στη διαδικασία εκποιήσεων μπορεί από τη μία να λειτουργεί ως «ασπίδα» για τους δανειολήπτες, ωστόσο δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα το οποίο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Αν και μπορεί να έχει την καλύτερη διάθεση το γραφείο του ΧρηματοοικονομικούΕπιτρόπου για να ερευνά προβληματικές υποθέσεις και να αποφαίνεται για το αν οι τράπεζες ακολούθησαν την ενδεδειγμένη οδό αναδιαρθρώσεων, αυτές οι διαδικασίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Άρα, θέλοντας και μη, θα μπει ένας θεσμός στην όλη διαδικασία που θεωρητικά θα είναι σε πιο «ψηλή θέση» από τους παραπάνω.

Μηνύματα από SSM

Τα πρώτα μηνύματα από Φρανκφούρτη είχαν εκφραστεί στην συνέντευξη του Προέδρου του SSM Αντρέα Ένρια για επιπτώσεις εάν γινόντουσαν αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο εκποιήσεων. Ωστόσο, ο Διοικητής της Κεντρικής δήλωσε πως έγινε και ο ίδιος δέκτης μηνύματος από τον SSM, ο οποίος διαβάζοντας πλέον τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και παρά το ότι αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο, θα υπήρχε αρνητικός αντίκτυπος. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ήταν το εξής: «από τη στιγμή που δημιουργούνται καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος στις προβλέψεις των τραπεζών».

Το έγγραφο εργασίας

Μεγάλη εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας προτείνει το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία βέβαια είναι υπό διαμόρφωση, ο δανειολήπτης που θα λαμβάνει ειδοποίηση εκποίησης από τράπεζα ή ένα επενδυτικό ταμείο θα μπορεί να προσφεύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο πρώτον για να αποφασίσει κατά πόσο η τράπεζα έχει παραβιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας και δεύτερον για να αποσαφηνίσει το πραγματικό ύψος του χρέους. Όπως, κατά πόσο υπάρχουν υπερχρεώσεις (παράνομες χρεώσεις, παράτυποι ανατοκισμοί). Η εισήγηση θέλει παράλληλα όπως αυξηθεί το όριο του δανείου που θα μπορεί να εξεταστεί, δηλαδή να είναι πάνω από 350 χιλιάδες ευρώ, αλλά και να μπορεί να εξετάσει ο Παύλος Ιωάννου και επαγγελματικά δάνεια.

Στην πρόταση του ΔΗΚΟ, που είναι στο σχετικό έγγραφο εργασίας, αναφέρεται πως αν η τράπεζα αρνηθεί να προσέλθει στη διαμεσολάβηση ή/και εάν ο Επίτροπος αποφανθεί πως η τράπεζα έχει παραβιάσει τον Κώδικα, τότε ο δανειολήπτης θα δικαιούται να αποταθεί στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος αναστολής της εκποίησης. Πρόσθετα, ο διαμεσολαβητής θα δικαιούται να αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης ενόσω εξετάζεται η αίτηση του δανειολήπτη. Τέλος, θα επιτρέπεται η έκδοση διατάγματος αναστολής της εκποίησης με την υποβολή αίτησης στο σχέδιο Εστία και αίτησης με βάση το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας. Επίσης, τα χρονικά περιθώρια στα οποία θα έχει δικαίωμα ο δανειολήπτης να προσφεύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο θα είναι 45 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία λήξης των εν λόγω χρονικών πλαισίων ή από τη λήψη επιστολής αρνητικής απόφασης, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τράπεζα μεταξύ της ίδιας και του προβληματικού δανειολήπτη, ο παραμερισμός της ειδοποίησης της πώλησης του ακινήτου του θα παρατείνεται για όσο χρόνο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξετάζει κατά πόσο εφαρμόστηκαν ικανοποιητικά οι πρόνοιες του Κώδικα συμπεριφοράς για το χειρισμό δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και κατά μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών και επτά ημερών από την υποβολή αίτησης του χρεώστη στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Στην περίπτωση δε, που ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αποφανθεί ότι υπάρχει παράβαση των προνοιών του κώδικα συμπεριφοράς, ο παραμερισμός της ειδοποίησης της πώλησης του ακινήτου του θα παρατείνεται για περαιτέρω επτά ημέρες αφότου θα γνωρίζει περί της διάθεσης της πώλησής του και κατά μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών και 14 ημερών από την υποβολή αίτησης του χρεώστη στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X